Έρευνα: Πώς διαταράσσεται η σχέση ύπνου και «αποθήκευσης» αναμνήσεων με την πάροδο των ετών
Έρευνα: Πώς διαταράσσεται η σχέση ύπνου και «αποθήκευσης» αναμνήσεων με την πάροδο των ετών

Μπορεί ο ύπνος να μας στερήσει μια ανάμνηση; Το πιο πιθανό είναι πως θα το κάνει και μάλιστα όλο και πιο συχνά με την πάροδο των ετών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστήμιου της California, η σχέση ανάμεσα στον ύπνο και τον σχηματισμό των αναμνήσεων χαλάει- όσο μεγαλώνουμε- κι ο εγκέφαλος δεν μπορεί να κρατήσει νέες αναμνήσεις, κατά τη διάρκεια του ύπνου μας, επειδή τα εγκεφαλικά κύματα δεν συγχρονίζονται.

Όπως λέει ο Matthew Walker, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Νευροεπιστήμης και Ψυχολογίας, καθώς γερνάμε, χάνουμε εγκεφαλικά κύτταρα -όταν βρισκόμαστε στον βαθύ ύπνο, που παράγει μέρος του εγκεφάλου μας. «Καθώς χάνουμε εγκεφαλικά κύτταρα, δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε το ίδιο βάθος και την ίδια ποιότητα ύπνου, ούτε μπορούμε να συγχρονίσουμε τα εγκεφαλικά κύματα. Δεν μπορούμε να «κολλήσουμε» τις αναμνήσεις στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να τις ξεχνάμε το επόμενο πρωί».Τα άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα αυτή ήταν ηλικίας 65 ετών και άνω. Αυτή είναι η ηλικία, στην οποία έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αλλαγή στον συγχρονισμό των εγκεφαλικών ρυθμών. Μη βιαστούμε, όμως, να αναπνεύσουμε με ανακούφιση- όσοι είμαστε μικρότεροι- καθώς οι επιστήμονες λένε πως πολλοί άνθρωποι είναι πιθανό να βιώσουν τα παραπάνω στα 30 τους ή τα 40 τους χρόνια.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την απώλεια των αναμνήσεων
Ο Walker και οι συνεργάτες του εργάζονται για την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας προσομοίωσης ηλεκτρικού εγκεφάλου. Αυτή θα επιτρέψει στον εγκέφαλο να επανασυγχρονίσει τα εγκεφαλικά κύματα και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της βαθιάς ποιότητας ύπνου στους ηλικιωμένους. Με αυτό τον τρόπο υπάρχουν ελπίδες ότι θα μπορέσουν να σωθούν κάποιες πτυχές της μάθησης και της μνήμης.

«Νομίζω ότι αντιμετωπίζουμε με λάθος τρόπο τον ύπνο. Κατηγορούμε τους ανθρώπους που κοιμούνται αρκετά, τους χαρακτηρίζουμε αναίσθητους ή τεμπέληδες κι αυτό πρέπει να το αλλάξουμε», λέει ο Μ. Walker. Επίσης υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της εκστρατείας ενημέρωσης για θέματα σχετικά με τον ύπνο. «Είναι απαραίτητο σε όλα τα αναπτυγμένα έθνη να υπάρξει σχετική ενημέρωση για τον ύπνο, όπως γίνεται για το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, τη διατροφή», όπως τόνισε.

Οι συνέπειες του λιγότερου ύπνου
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει ένα ευρύ φάσμα αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που κοιμούνται επτά ώρες ή λιγότερο έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας Alzheimer. Οι άνθρωποι που κοιμούνται έξι ώρες ή λιγότερο είναι πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τη Dr. Rita Aouad, ειδικευμένη σε θέματα ύπνου στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Οχάιο: «Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι [που δεν κοιμούνται καλά] είναι το ότι έχουν μια ηλεκτρονική συσκευή στο υπνοδωμάτιο.
Η κρεβατοκάμαρα πρέπει να προορίζεται μόνο για ύπνο και ρομαντισμό». Η Aouad συμβουλεύει επίσης να σβήνουν τα πάντα μια ώρα πριν τον ύπνο, επειδή το φως από τις ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης. Κι αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο, η συμβουλή της είναι μία: διαβάστε ένα βιβλίο.

Μάρα Χαρμαντά

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications