Το Ιράκ περνά σχέδιο νόμου για γάμους μικρών παιδιών
Το Ιράκ περνά σχέδιο νόμου για γάμους μικρών παιδιών

Την οργή του ΟΗΕ (αλλά και όλου του πολιτισμένου πλανήτη) προκαλεί ένα σχέδιο νόμου που προσπαθεί να προωθήσει το Ιράκ, σύμφωνα με το οποίο ιερωμένοι θα είναι αρμόδιοι για προσύμφωνα γάμων, με τα οποία μικρά παιδιά θα μπορούν να παντρευτούν!

Η είδηση προκάλεσε την αντίδραση ακτιβιστών, αλλά και από οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα.

«Τα αγόρια και τα κορίτσια του Ιράκ, που ήδη έγιναν θύματα κατάφωρων παραβιάσεων εξαιτίας μιας πολύχρονης ένοπλης σύγκρουσης, κινδυνεύουν τώρα να τους στερήσουν την παιδική τους ηλικία», τόνισε η Βιρχίνια Γάμπα, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα Παιδιά στις Ένοπλες Συρράξεις.

«Η κυβέρνηση του Ιράκ πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προστατεύσει όλα τα παιδιά αποτρέποντας την υιοθέτηση πολιτικών που μπορεί να βλάψουν τα παιδιά που ήδη έχουν εκτεθεί σε μια ένοπλη σύρραξη», πρόσθεσε.

Σε χώρες όπως το Ιράκ, ένα στα πέντε κορίτσια παντρεύεται πριν ενηλικιωθεί, με αρκετές περιπτώσεις να φτάνουν σε ηλικίες των 15 ετών, όπου οι γάμοι γίνονται με τη συγκατάθεση των γονιών όπως λένε τα στοιχεία της UNICEF.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 15 εκατομμύρια κορίτσια παντρεύτηκαν πριν τα 18 τους χρόνια, με το Ιρακινό νομοσχέδιο να προβλέπει γάμους σε παιδιά 9 ετών και έχει εγκριθεί επί της αρχής.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications