Οι μυστηριώδεις και ανεξήγητες πυρήνες ιπτάμενες μπάλες,ένα φαινόμενο που η επιστήμη δεν κατόρθωσε να  δώσει μια εξήγηση!
Οι μυστηριώδεις και ανεξήγητες πυρήνες ιπτάμενες μπάλες,ένα φαινόμενο που η επιστήμη δεν κατόρθωσε να  δώσει μια εξήγηση!

Σε μια πτήση στις 6 Ιουνίου του 1960, σε ένα αεροπλάνο της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας συνέβη ενα ανεξήγητο περιστατικό.

Ο πιλότος παρακολούθησε τον πίνακα οργάνων όταν είδε μια φωτεινή μπάλα κιτρινωπού λευκού χρώματος και περίπου 45cm σε διάμετρο που διέσχιζε σιωπηλά το παρμπρίζ του αεροπλάνου. Περνούσε ανάμεσα απο τα καθίσματα και διέσχισε την καμπίνα, επιπλέοντας αργά προς το πίσω μέρος του αεροπλάνου .

Ο πιλότος πίστευε ότι θα γινόταν μια έκρηξη. Η άμεση αντίδρασή του ήταν να επικεντρωθεί στην πτήση, αντί να κοιτάει την "μπάλα φωτιάς" που είχε πάει προς την ουρά του αεροπλάνου. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα έντονης σιωπής, οι τέσσερις άνδρες του πληρώματος της πτήσης ακούστηκαν στην ενδοεπικοινωνία με τρεμάμενη φωνή να αναφέρουν στο υπεύθυνο . Ότι μια μπάλα φωτιάς είχε έρθει απο το πουθενά μέσα στο αεροπλάνο και στην συνεχεία πήγε στην ουρά του αεροπλάνου στη δεξιά πτέρυγα .

Είναι φαινόμενα που η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει. Για χρόνια, οι επιστήμονες αμφισβήτησαν την ύπαρξή τους και η άποψή τους ήταν οτι: αν κάτι δεν έχει εξήγηση, δεν υπάρχει!! θεωρίες συνωμοσίας .

Η αντιπαράθεση για φωτεινές μπάλες στην επιστημονική κοινότητα ειναι από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν εμφανίστηκαν αναφορές για το θέμα. Το 1890, ένας μεγάλος αριθμός φωτεινών σφαιρών που έμοιαζαν με σφαίρες φωτιάς εμφανίστηκαν σε έναν ανεμοστρόβιλο και αποτέλεσαν αντικείμενο συνεδρίασης της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών . Οι φωτεινές σφαίρες μπήκαν σε κάποια σπίτια μέσα από τις καμινάδες και όταν εξαφανίστηκαν άφησαν κυκλικές τρύπες στα παράθυρα.

Ένα μέλος της Ακαδημίας στο τέλος της έκθεσης είπε ότι οι ιδιότητες που έχουν αποδοθεί στις πύρινες σφαίρες ελήφθησαν απο μη σοβαρά άτομα και ειναι οπτικές ψευδαισθήσεις,τότε άρχισαν όλοι να λένε οτι οι παρατηρήσεις που έγιναν από άγνωστους αγρότες δεν είχαν αξία. Αλλά εκείνη τη στιγμή ο πρώην αυτοκράτορας της Βραζιλίας,και μέλος της Ακαδημίας, έκανε να σταματήσουν όλοι σχολιάζοντας ότι ο ίδιος με τα μάτια του, είχε δει «πύρηνες μπάλες» . Τα μέλη της Ακαδημίας δεν θα μπορούσαν παρά να εκπλαγούν με μια τέτοια δήλωση.

Μια λεπτομερή παρατήρηση της μπάλας φωτιάς οπως την ονομάζουν έγινε από έναν Ρώσο χημικό,τον Maxim T. Dmítriev, το 1967.Σε έναν ποταμό στη δυτική Ρωσία, όταν υπήρχαν έντονοι κεραυνοί, εμφανίστηκε μια μπάλα φωτιάς που βγήκε απο το νερό!. Αποτελούσε μια ωοειδή μάζα φωτός, με έναν κιτρινωπό πυρήνα που περιβαλλόταν από σκούρα ιώδη και μπλε στρώματα.

Χωρίς να επηρεάζεται προφανώς τον άνεμο, παρέμεινε σε ύψος περίπου 30cm πάνω από το νερό. Ο Maxim άκουσε να σφυρίζει καθώς πέταγε από πάνω του προς την όχθη του ποταμού, όπου παρέμεινε ακίνητο για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Άφησε ένα ίχνος γαλαζοπράσινου καπνού καθώς περνούσε μέσα από ένα άλσος και περνούσε μέσα από τα δέντρα,βγάζοντας σπινθήρες. Μετά από ένα λεπτό, εξαφανίστηκε.

Από αυτή και απο άλλες παρόμοιες αναφορές,μπορούμε να δούμε τις "τυπικές" ιδιότητες των σφαιρών. Σε γενικές γραμμές, εμφανίζονται πολλές φόρες σε στιγμές που πέφτουν κεραυνοί. Οι σφαίρες είναι γενικά σφαιρικές ή σχήμα αχλαδιού, με κάπως θολές άκρες και το μέγεθος τους κυμαίνεται από ένα εκατοστό έως ένα μέτρο σε διάμετρο. Λάμψουν με τόση φωτεινότητα όπως ένας ηλεκτρικός λαμπτήρας. Το χρώμα τους ποικίλλει, αλλά είναι συχνά κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο και συνήθως διαρκεί από ένα δευτερόλεπτο έως περισσότερο από ένα λεπτό. Η εξαφάνιση μιας φωτεινής σφαίρας μπορεί να είναι σιωπηλή ή να συνοδεύεται από έκρηξη.

Πιθανώς η πιο γνωστή αναφορά μιας φωτεινής μπάλας που προκάλεσε υλική ζημιά εμφανίστηκε το 1936 στην εφημερίδα Daily Mail . Ο ανταποκριτής έγραψε ότι κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας είδε μια μεγάλη σφαίρα "φλογερού κόκκινου φωτός", στην οποία αργότερα απέδωσε στο ως "μέγεθος ενός πορτοκαλιού", που κατέβηκε από τον ουρανό. Έπεσε στο σπίτι, έκοψε το τηλεφωνικό καλώδιο, έκαψε το πλαίσιο του παραθύρου και στη συνέχεια βυθίστηκε σε μια μπανιέρα γεμάτη με νερό κάτω από το παράθυρο. Το νερό έβραζε για λίγα λεπτά, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα στην μπανιέρα.

Μια αρχαία θεωρία λέει ότι οι «πύρηνες μπάλες» ήταν φλεγόμενες φυσαλίδες εύφλεκτου αερίου, που απελευθερώνονται από την πρόσκρουση του κεραυνού στη γη, Αλλά πώς θα μπορούσε μια φούσκα αερίου να φτάσει στο ύψος ενός αεροπλάνου; και θα περνούσε από στερεούς τοίχους, όπως έκαναν πολλές φωτεινές μπάλες;

Ένα πολύ χαρακτηριστικό περιστατικό παραδόθηκε από μια νοικοκυρά μετά από μια βίαιη καταιγίδα στο Staffordshire της Αγγλίας στις 8 Αυγούστου του 1975. Προετοίμαζε φαγητό όταν μια φλεγόμενη σφαίρα φωτός εμφανίστηκε πάνω από την κουζίνα της. Όταν το πλησίασε έβγαζε ένα παράξενο θόρυβο και κινούταν πολύ γρήγορα για να την αποφύγει δηλαδή σαν έχει νόηση!." Το χέρι μου πρήστηκε και κοκκίνισε ! το γαμήλιο δαχτυλίδι μου άρχισε να καίει το δάχτυλό μου". Η μπάλα εξερράγη με δυνατό θόρυβο και έκαψε λίγο την φούστα της, χωρίς καμία άλλη ζημιά.

Μια ακόμη θεωρία λέει ότι η φωτεινή σφαίρα μπορεί να αποτελείται από μικροσκοπικά σωματίδια μετεωρικής αντιύλης από τη στρατόσφαιρα. Έχει ειπωθεί ότι οι καταιγίδες λειτουργούν σαν γιγαντιαίες ηλεκτρικές σκούπες , απορροφώντας σωματίδια σκόνης αντιύλης. Όταν έρχεται σε επαφή με την κανονική ύλη σταδιακά καταστρέφονται, απελευθερώνοντας την ενέργεια τους , και αυτη η θεωρία δεν ευσταθεί.

Οι φωτεινές μπάλες παραμένουν μυστηριώδεις περισσότερα από 1.000 χρόνια. Στο έκτο αιώνα, ο Άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, γνωστός και ως Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος ήταν Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως τον 4ο αιώνα μ.Χ. παρακολουθούσε με τρόμο ένα εκτυφλωτικό φως που εμφανίστηκε στον αέρα πάνω από την πομπή των θρησκευτικών αξιωματούχων και των πολιτών,σε ένα παρεκκλήσι. Το "όραμα" ήταν τόσο φοβερό που ολόκληρη η πομπή έπεσε στο έδαφος. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε λογική εξήγηση,είπαν οτι ήταν θαύμα.

Σήμερα, τα περισσότερα θαύματα έχουν διασαφηνιστεί από την επιστήμη, αλλά οι φωτεινές μπάλες αποτελούν ένα φαινόμενο για το οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμα μια ορθολογική εξήγηση. Ακόμα και σήμερα η επιστήμη δεν κατόρθωσε να ξεδιπλώσει αυτό το φαινόμενο που εμφανίζεται περιστασιακά και προκαλεί αντιπαραθέσεις .Τέλος φωτεινές μπάλες είχαν εμφανιστεί στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και παρεμπόδιζαν κατα κάποιο τρόπο τα αμερικάνικα αεροπλάνα να βομβαρδίσουν την Γερμανία σαν μια θεία πρόνοια. ©ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΕΤΟΣ

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications