Ο Στρατηγός Γράψας: “Η Τουρκία μεγάλος ασθενής και η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας”!
Ο Στρατηγός Γράψας: “Η Τουρκία μεγάλος ασθενής και η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας”!

Μια βαρυσήμαντη ομιλία του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Γράψα στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρου Μαλλιά ‘’ Στον αστερισμό του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – Η Νέα Τουρκία και Εμείς’’.Αποτέλεσμα εικόνας για στρατηγος γραψας 2017

Μια ομιλία στην οποία ο Στρατηγός Γράψας περιγράφει με ρεαλισμό τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και περιγράφει με σαφήνεια τις μεγάλες ευκαιρίες που πρέπει η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί. Ο Στρατηγός Γράψας κόντρα στο “σύνδρομο της τουρκοφοβίας” μιλά για την Τουρκία λέγοντας ότι “είναι ο μεγάλος ασθενής της περιοχής” που “απειλεί αλλά και φοβάται.” Επισημαίνει την ευκαιρία που ΄χει η σημερινή κυβέρνηση να διεκδικήσει η Ελλάδα τον ρόλο που της ανήκει στην περιοχή.

Όλο το κείμενο της ομιλίας του Στρατηγού Γράψα: Με το βιβλίο του ¨ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΝΤΟΝΑΛΤ ΤΡΑΜΠ: Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ¨, ο Πρέσβης κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς, θίγει το διαχρονικό πρόβλημα της χάραξης Εθνικής πολιτικής και Εθνικής συνεννόησης στους ζωτικούς τομείς δράσης του κράτους και ιδιαίτερα στον τομέα της πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας.
Πραγματεύεται, επεξηγεί και επεκτείνει το υφιστάμενο δόγμα.Αναφέρεται διαχρονικά στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας , Επισημαίνει τις βασικές αρχές της πολιτικής ΤΡΑΜΠ, Αναλύει τη σημερινή συγκυρία στο εγγύς περιβάλλον της Ελλάδας και καταθέτει επιχειρήματα και προτάσεις για την Εθνική Πολιτική στον Τομέα Εξωτερικών και Άμυνας που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για την εξυπηρέτηση των εθνικών της συμφερόντων. Στο βιβλίο αυτό αναλύει, διαπιστώνει, και τοποθετείται:

Η Ελλάδα σήμερα , σ΄ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την αστάθεια, παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση που τη μαστίζει, παραμένει ένα από τα πλέον σταθερά και ασφαλή κράτη της ΕΕ και της Μεσογείου, σε αντίθεση με τις γειτονικές της χώρες.
Στα βόρεια σύνορα :
Η Αλβανία διακατέχεται από ένα τυχοδιωκτικό μεγαλοϊδεατισμό, ο οποίος κατά τα πρότυπα της Τουρκίας από την οποία ενισχύεται, φαντασιώνεται τη δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας με διεκδικήσεις εδαφών από τις γειτονικές χώρες , παράλληλα δε επιταχύνει τις διεργασίες για την θεσμική συνένωση με το Κόσσοβο. Ο αλβανικός εθνικισμός έχει διαποτίσει στο σύνολο το πολιτικό σύστημα της χώρας, η οποία μαστίζεται από την διαφθορά, την εγκληματικότητα, και τη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, αποτελεί την Ευρωπαϊκή Κολομβία.

Η FYROM από τη στιγμή που εμφανίστηκε ως ανεξάρτητη χώρα το 1992 στο χάρτη της βαλκανικής σχεδόν όλες οι γειτονικές χώρες – πλην Ελλάδας – εκδήλωσαν το έντονο ενδιαφέρον τους για τα εδάφη της. Δημιούργησε άμεσα αντιδράσεις με την εφαρμογή αλυτρωτικής πολιτικής, πολιτικής διεκδίκησης εδαφών εις βάρος της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, παραχάραξης της ιστορίας, οικειοποίησης συμβόλων κλπ. Το μεγάλο πρόβλημα της είναι ότι δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να πετύχει την συνοχή των διαφορετικών εθνοτήτων του πληθυσμού της ΣΕ ότι αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα εκκρεμεί το θέμα της ονομασίας. Η όποια σταθερότητα υπάρχει στη χώρα, οφείλεται στην στήριξη της από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Ο μεγάλος ασθενής είναι η Τουρκία. Ανεξάρτητα με τις συγκρουσιακές σχέσεις που έχει ιστορικά με την Ελλάδα και την ΚΥΠΡΟ, από την επικράτηση του ισλαμικού κόμματος του ΕΡΤΟΓΑΝ στην πολιτική σκηνή της χώρας, ακολουθεί μια πολιτική η οποία την απομακρύνει από παραδοσιακούς φίλους και συμμάχους. Αντιδρά με νευρικότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, επιδεικνύει αλαζονεία αλλά και φόβο, ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα, αναπτύσσει ρητορική αμφισβήτησης των διεθνών συμφωνιών και του διεθνούς δικαίου, χρησιμοποιεί τις ΕΔ για επεμβάσεις εκτός συνόρων, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τρομοκρατίας, βρίσκεται σε συνεχή σύγκρουση με το ΚΟΥΡΔΙΚΌ στοιχείο και άλλες μειονότητες.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις της με την Χώρα μας η Τουρκία από 1970 και μετά ακολουθεί μία πολιτική αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, μέχρι του σημείου να φθάσουμε στο χείλος του πολέμου τον Μάρτιο του 1987 και τον Ιανουάριο του 1996.
Συνοπτικά η Τουρκία αμφισβητεί:
Το δικαίωμα της Ελλάδας να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μ. με απειλή πολέμου.
Το εύρος του εθνικού εναερίου χώρου.
Την κυριαρχία μας στα νησιά του Αιγαίου με συνεχείς υπερπτήσεις.
Τα θαλάσσια σύνορα.

Τις αρμοδιότητες της χώρας στο FIR Αθηνών και τέλος απαιτεί την αποστρατικοποίηση των Νησιών.
Προσπαθεί να οικειοποιηθεί την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Η Ελλάδα απαντά στην προκλητικότητα της Άγκυρας με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, ακολουθεί πολιτική ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων στην βάση του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης των ΗΕ για το δίκαιο της θαλάσσης (UNCLOS 1982). Την μόνη διαφορά που αναγνωρίζει είναι η επίλυση του θέματος της οριοθέτησης της ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΊΔΑΣ.

Σημαντικός παράγων στις σχέσεις μας είναι και η Ευρωπαϊκή προοπτική της. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της με την προϋπόθεση να πληροί τα κριτήρια, στα οποία περιλαμβάνονται, ο σεβασμός της αρχής της καλής γειτονίας αλλά και ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας (ελληνική μειονότητα, Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως) Στην περιοχή της ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ασκεί μία ιδιότυπη πολιτική σχέσεων με ακραίες χώρες, ΙΡΑΝ, ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ οι οποίες εμφανίζονται να έχουν σχέση με την τρομοκρατία, αλλά και η ίδια κατηγορείται για παράνομες συνδιαλλαγές με τον ISIS, εισβάλει στρατιωτικά και διεκδικεί εδάφη από γείτονες χώρες, με σκοπό να εδραιώσει δικαιώματα στις πλούσιες σε υδρογονάνθρακες περιοχές του ΙΡΑΚ. Μεγάλο αγκάθι παραμένει η αυτόνομη περιοχή του ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ γενικά ακολουθεί μία αποσταθεροποιητική πολιτική στο ΑΙΓΑΙΟ, στη ΝΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟ και στην ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΉ στη βάση μιας Νέο οθωμανικής νοοτροπίας η οποία συχνά την φέρει σε σύγκρουση με τα συμφέροντα άλλων χωρών στην περιοχή και όχι μόνο. Πηγή μεγάλης αστάθειας είναι και η περιοχή της ΜΕΣΗΣ και ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ. Από το τέλος του Β΄ΠΠ, μαστίζεται από πολέμους, εμφυλίους πολέμους, , από την τρομοκρατία, από κάθε είδους λαθρεμπόριο, ξένες επεμβάσεις και ιδιαίτερα των ΜΕΓΑΛΩΝ λεγομένων ΔΥΝΑΜΕΩΝ, οι οποίες αποσκοπούν στον έλεγχο της περιοχής για την εξασφάλιση των δικών τους συμφερόντων η για να αποστερήσουν την δυνατότητα η μία της άλλης.

Σημαντικός παράγων στην διαμόρφωση των εξελίξεων στην περιοχή είναι και ο Αμερικανικός, ιδιαίτερα μετά την εκλογή του προέδρου ΤΡΑΜΠ και της όποιας αποδοχής έτυχε από τον Αμερικανικό λαό.
Ο πρόεδρος ΤΡΑΜΠ αναμφισβήτητα δεν υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα πολιτικός, ήταν και είναι ένας έμπειρος επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος καλείται να δει σήμερα τον κόσμο μέσα από ένα άλλο πρίσμα. Στην προεκλογική του εκστρατεία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και Εθνικής Ασφάλειας υποστήριξε:
Την μη εξαγωγή εχθρότητας.
Τις δράσεις από θέση ισχύος.
Την χρησιμοποίηση της οικονομικής ισχύος.
Την δημιουργία συμμαχιών με συμμάχους με ίδια συμφέροντα.
Την αποτροπή με επίδειξη ισχύος.

Απλές, παλαιές αλλά πάντα σύγχρονες αρχές, για την ύπαρξη ενός κράτους , οικονομία, διπλωματία και ΕΔ, εκείνο που ξεχωρίζει είναι η βούληση αλλά και η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την ισχύ για την επιβολή της θελήσεώς του, σε όποιον διαφοροποιείται από τις απόψεις του για το εννοούμενο από αυτόν συμφέρον της χώρας.
Ο πρόεδρος ΤΡΑΜΠ ως επιτυχημένος επιχειρηματίας έπρεπε να το γνωρίζει καλά αυτό το παιγνίδι. Ωστόσο ο ιδιόμορφος χαρακτήρας του, φαίνεται να είναι πληθωρικός, παρορμητικός και αλαζών, δημιούργησε ανησυχίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μηδέ εξαιρουμένων και των συμμάχων των ΗΠΑ, παρά ταύτα η Αμερική διαθέτει μηχανισμούς που μπορούν και περιορίζουν τυχόν άστοχες αποφάσεις . Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι ο ΤΡΑΜΠ είναι ένας απρόβλεπτος συνομιλητής, δεν γνωρίζει τις πολιτικές ισορροπίες και την διπλωματία και μπορεί να καταστεί επικίνδυνος, πάντως η αλήθεια είναι ότι για να κερδίσεις με τον ΤΡΑΜΠ πρέπει πρώτα να κερδίζει αυτός.

Οι ΗΠΑ σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ αλλά και στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ, δεν εμπιστεύονται την πολιτική και δεν ξεχνούν την στάση της ΤΟΥΡΚΙΑΣ στην επιχείρηση IRAQI FREEDOM, πρόσφατα ο ΜΠΑΝΟΝ πρώην σύμβουλος Στρατηγικής του ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ δήλωσε ότι η Τουρκία του ΕΡΝΤΟΓΑΝ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, είναι χειρότερη από το ΙΡΑΝ. Οι ΗΠΑ χρειάζονται ασφαλή ερείσματα στην περιοχή.
Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την ΕΛΛΑΔΑ, εφόσον θέλει μπορεί να επωφεληθεί της ευκαιρίας και να προσφέρει στις ΗΠΑ τα ερείσματα που έχουν ανάγκη με ισχυρά ανταλλάγματα.

Η ΕΛΛΑΔΑ άσχετα με την ρητορική που χρησιμοποιούσε κατά καιρούς ποτέ δεν αρνήθηκε στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ την παροχή των όποιων διευκολύνσεων, απλά δεν επωφελήθηκε από αυτές γιατί τις αντιμετώπιζε φοβικά. Ανήκουμε σε συμμαχίες και διεθνείς ή πολυεθνικούς οργανισμούς, συνάπτουμε διμερείς αμυντικές συνεργασίες με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, τηρούμαι τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις μας αλλά δεν επωφελούμαστε από αυτές, για μικροπολιτικούς λόγους στο εσωτερικό. Η Ελληνική Κυβέρνηση διαθέτει σήμερα την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν. Πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να αποκομίσει σοβαρά οφέλη για την ισχυροποίηση της χώρας στην περιοχή συμφερόντων μας και την επαύξηση των δυνατοτήτων στην ΕΘΝΙΚΉ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

Η ΣΟΥΔΑ είναι μια από τις μεγαλύτερες βάσεις που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Σε στρατηγικό επίπεδο ελέγχει το χώρο από το ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, την ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ολόκληρη την ΑΦΡΙΚΗ και μέρος της ΡΩΣΙΑΣ. Σε ευκολίες μπορεί να δεχτεί μεγάλο αριθμών πλοίων, κάθε τύπου και μεγέθους με δυνατότητες ελλιμενισμού, τροφοδοσίας και επισκευών, διαθέτει αναβαθμισμένο αεροδρόμιο για την υποδοχή όλων των τύπων αεροσκαφών και έχει άριστη ηλεκτρονική υποστήριξη, σε συνδυασμό με ευκολίες και δυνατότητες που παρέχονται από τις υποχρεώσεις μας στο ΝΑΤΟ αλλά και από διακρατικές συμφωνίες, η ΣΟΥΔΑ είναι αυτό που χρειάζονται οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η ΕΛΛΑΔΑ μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει σημαντικό ρόλο. Σε μία περιοχή, που λόγω της πολυδιάστατης και ειρηνόφιλης, Εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησε κατά το παρελθόν και ακολουθεί και τώρα, χαίρει της εμπιστοσύνης των κυβερνήσεων των κρατών της ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ όσο και της Β. ΑΦΡΙΚΉΣ.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ πρέπει να επωφεληθεί της ευκαιρίας και να , Προχωρήσει στη σύναψη νέας διμερούς Αμυντικής Συμφωνίας, με εγγυήσεις ασφάλειας, έναντι των όποιων απειλών κατά της χώρας από όπου και αν προέρχονται και αμυντικής συνεργασίας για την επαύξηση των αμυντικών μας δυνατοτήτων
Αντικαταστήσει – ανανεώσει την σημερινή συμφωνία με μια πολυετή νέα συμφωνία και πέραν της 5ετίας, με ταυτόχρονη έγκριση ανάπτυξης και επέκτασης της βάσης της ΣΟΥΔΑΣ, αλλά και άλλων εγκαταστάσεων στην ΕΛΛΑΔΑ που ενισχύουν τις δυνατότητες της βάσης. Γίνει η κύρωση της συμφωνίας αυτής, από την Βουλή.

Προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεών μας με τις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα με την Τουρκία και Συνάψει διμερείς διακρατικές συμφωνίες με χώρες με τις οποίες έχουμε κοινά συμφέροντα στην περιοχή.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ στο εσωτερικό η ΕΛΛΑΔΑ θα πρέπει να προχωρήσει στην χάραξη μιας ενιαίας ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ σε σοβαρούς τομείς του κράτους και ιδιαίτερα στον τομέα ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ, με την συμμετοχή και συναίνεση όλων των κομμάτων. Στην ανάπτυξη της οικονομίας της.

Στον εκσυγχρονισμό και την επαύξηση της λειτουργικότητας του Κράτους
Στην επίτευξη μεγαλύτερης συνοχής στον λαό, με την αναβάθμιση της παιδείας της δικαιοσύνης και των κοινωνικών παροχών. Στην αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό των ΕΔ μέσω της εκπαίδευσης και στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων, υψηλής τεχνολογίας και χαμηλού κόστους σε συνεργασία με την εγχώρια βιομηχανία και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ΑΠΟ προσωπική γνώση έχουμε τεράστιες δυνατότητες στον τομέα αυτόν της τεχνολογίας.

Η ΕΛΛΑΔΑ έχει καταφέρει πάρα πολλά μέχρι σήμερα, ξεκίνησε μετά τον Β΄ΠΠ με έναν εμφύλιο και έφθασε να συμμετέχει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Στο πλέον ασταθές και ρευστό περιβάλλον, είναι μία χώρα σταθερή, φιλειρηνική με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία, ας το εκμεταλλευτούμε για την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας.

militaire

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications