Τι έλεγε ο Κεμάλ στον Έλληνα μαραγκό του: «έπρεπε να σφαχτείτε όλοι, κανένας να μη ζήσει!» (video)
Τι έλεγε ο Κεμάλ στον Έλληνα μαραγκό του: «έπρεπε να σφαχτείτε όλοι, κανένας να μη ζήσει!» (video)

Αφιερωμένο στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον γνωστό τραγουδιστή και σε όλους εκείνους που νομίζουν ότι απευθύνονται σε κάφρους και ανιστόρητους.

Μια από τις πολλές συγκλονιστικές ιστορίες που φώτισε στη μικρή οθόνη στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ο αείμνηστος δημοσιογράφος και συγγραφέας Φρέντι Γερμανός, φέρνει σήμερα στο προσκήνιο το pontos-news.gr. Πρόκειται για την ιστορία του Θεόδωρου Πολίτη, αιχμαλώτου πολέμου στη Μικρασιατική Εκστρατεία που κλήθηκε να δουλέψει ως μαραγκός στην έπαυλη του Μουσταφά Κεμάλ έξω από την Άγκυρα.

Μαζί του και ο συστρατιώτης του Νίκος Καμηλιέρης, τον οποίον ο Πολίτης συνάντησε συγκινημένος στο πλατό της εκπομπής μετά από 40 χρόνια.

Ο ηγέτης της νέας Τουρκίας, ο δήμιος των ελληνικών πληθυσμών του Πόντου, της Ιωνίας, της Καππαδοκίας και άλλων τόπων όπου άνθησε ο ελληνισμός, ήταν επιθετικός και θρασύς, και έριχνε όλο το βάρος της καταστροφής στους άλλους. «Εσείς φταίτε», είπε στον Θόδωρο Πολίτη. «Γιατί μας χτυπήσατε;». Και έπειτα ανερυθρίαστα εκτόξευσε τη βαθιά του βούληση να εξαφανιστούν όλοι από την Τουρκία πλην Τούρκων…

«Έπρεπε να σφαχτείτε όλοι. Κανένας να μη ζήσει», είπε στον Έλληνα μαραγκό του ο Μουσταφά Κεμάλ.

Ο Θόδωρος Πολίτης μιλά επίσης στο ντοκουμέντο για τα… μαθήματα Ιστορίας που επιχείρησε να του παραδώσει ο Κεμάλ, αλλά και για τις συνήθειες της συζύγου του ηγέτη της σύγχρονης Τουρκίας.

Το απόσπασμα από την εκπομπή του Φρ. Γερμανού υποτιτλίστηκε στα τουρκικά και προβλήθηκε και στην Τουρκία.

elkosmos

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications