Οι πρώτες θεωρίες για τη μυστική τρύπα 30 μέτρων της Πυραμίδας του Χέοπα -Τι κρύβει
Οι πρώτες θεωρίες για τη μυστική τρύπα 30 μέτρων της Πυραμίδας του Χέοπα -Τι κρύβει

Μετά τη μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη στην πυραμίδα του Χέοπα με την τρύπα των 30 μέτρων ξεκίνησαν και οι πρώτες θεωρίες για το σκοπό της κατασκευής της.

Υπενθυμίζεται πως η ερευνητική ομάδα που ανακάλυψε τον τεράστιο αυτό χώρο πάνω από τη Μεγάλη Στοά αναφέρει πως το «κενό» παραμένει κρυφό από τότε που χτίστηκε η πυραμίδα, πριν από 4.500 χρόνια.

Ο χώρος είναι πιθανόν ενιαίος, ωστόσο οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να χωρίζεται σε μικροότερους θαλάμους ή τούνελ. Πάντως η αρχική εκτίμηση είναι πως ο ρόλος του κενού ήταν καθαρά πρακτικός.

Οι τρεις θεωρίες
Τρεις είναι -για την ώρα τουλάχιστον- οι επικρατέστερες θεωρίες για την ύπαρξη της τρύπας μεγέθους 30 μέτρων.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δημιουργήθηκε ως στοά για τη μεταφορά τεράστιων λίθων στο κέντρο της πυραμίδας και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε.

Αλλοι εικάζουν ότι πρόκειται για τμήμα ενός χαντακιού που επέτρεπε στους εργάτες να έχουν πρόσβαση στη Μεγάλη Στοά και τον Θάλαμο του Βασιλιά, κατά τη διάρκεια κατασκευής της υπόλοιπης πυραμίδας.

Σύμφωνα με την τρίτη θεωρία το συγκεκριμένο κενό αφέθηκε επίτηδες από τους αρχιτέκτονες του τάφου, ώστε να περιοριστεί το βάρος που δεχόταν η Μεγάλη Στοά από τους αμέτρητους μονόλιθους από ασβεστόλιθο, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση της πελώριας κατασκευής.

Επρόκειτο μια άκρως αποτελεσματική τεχνική που χρησιμοποιούνταν τα αρχαία χρόνια ώστε να αποτρέπεται η κατάρρευση σηράγγων και στοών, επισημαίνουν ορισμένοι αρχαιολόγοι.

Πάντως όσο τίποτα δεν είναι επιβεβαιωμένο κάποιοι -χωρίς όμως κάποια επιστημονική τεκμηρίωση- αναφέρουν πως μπορεί να υπάρχει πιθανότητα να πρόκειται για θάλαμο που περιέχει θησαυρούς και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Αιγυπτιολόγος: Μοιάζει περισσότερο με ελβετικό τυρί
«Η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα μοιάζει περισσότερο με ελβετικό τυρί, παρά με τσένταρ» εξηγεί ο Αιγυπτιολόγος Mark Lehner, συμπληρώνοντας ότι, δεδομένης της κλίσης που έχει το κενό και μοιάζει με εκείνη της στοάς, είναι μάλλον απίθανο να χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη πολύτιμων αντικειμένων ή αναθημάτων.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications