Η ζωή και ο θάνατος ως ζήτημα λοταρίας
Η ζωή και ο θάνατος ως ζήτημα λοταρίας

Οι άνθρωποι συχνά υποτιμούν τη σημασία της τύχης στη ζωή, αλλά το γεγονός είναι ότι στις όλο και πιο χαοτικές κοινωνίες μας αυτή γίνεται όλο και πιο σημαντική. Πάρτε για παράδειγμα την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη που στοίχισε την ζωή 8 ανθρώπων, που πραγματοποίησε ο 29χρονος μουσουλμάνος Ουζμπεκιστανός μετανάστης Sayfullo Saipov.

Ο τρομοκράτης ήταν μόνο εκεί επειδή είχε κερδίσει την “Diversity Visa Lottery”, («Λοταρία Βίζας Διαφορετικότητας», ένα πρόγραμμα που κάθε χρόνο χορηγεί έναν αριθμό «πράσινων καρτών» σε ανθρώπους από χώρες με μικρά ποσοστά μετανάστευσης στις ΗΠΑ), η οποία υπάρχει για να υποτιμήσει την αμερικανική υπηκοότητα και ταυτότητα, εξισώνοντάς την με τις ιδιοτροπίες της μοίρας. Η λοταρία είναι ακριβώς αυτή, μια λαχειοφόρος αγορά που δίνει κάθε χρόνο 50.000 βίζες σε αλλοδαπούς πολίτες εξωτικών και δυσλειτουργικών χωρών.

Αλλά η τύχη δεν έπαιξε μόνο ρόλο στην είσοδο του Sayfullo Saipov στις ΗΠΑ. Επίσης έπαιξε ρόλο στο ποιος θα δολοφονείτο από αυτόν.

Το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση.
Ο Σαϊπόφ ζούσε εδώ και χρόνια, όπως ακριβώς και κάθε άλλος μουσουλμάνος μετανάστης, ένα άτομο που έκανε όλους τους άλλους ελαφρώς να τον φοβούνται, αλλά όχι και πάρα πολύ (μην μας πουν και «ισλαμοφοβικούς»). Μέχρι μια μέρα που ξαφνικά έγινε φουλ "αλλάχ-ακμπάρ-άπιστοι-θα-σας-φάω", οδηγώντας ένα φορτηγό που είχε νοικιάσει επάνω σε μια λωρίδα ποδηλασίας της Νέας Υόρκης.

Αν είχε επιτεθεί μία ή δύο μέρες νωρίτερα ή μια μέρα αργότερα, θα είχε σκοτωθεί μια διαφορετική ομάδα ανθρώπων και οι αριθμοί θα ήταν πιθανώς διαφορετικοί, είτε υψηλότεροι είτε χαμηλότεροι.

Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να γνωρίζουμε πότε θα συμβεί αυτό. Ο Saipov είχε ελεγχθεί και φαίνεται ότι υπήρχαν ελάχιστες ή καθόλου προειδοποιητικές ενδείξεις. Ορισμένες αναφορές κάνουν λόγο ακόμη και το πόσο "ευδιάθετο άτομο" ήταν. Όμως, ανεξάρτητα από την εξωτερική του συμπεριφορά, ήταν στην ουσία μια ανθρώπινη ωρολογιακή βόμβα που κανείς δεν γνώριζε με βεβαιότητα πότε θα εκραγεί. Και αυτό ήταν επίσης μια λοταρία - μια λοταρία σε μια λοταρία - και με πρώτο βραβείο, μια προσφορά θανάτου.

Σε καταστάσεις όπως αυτές, συχνά δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε, αλλά μόνο εκείνοι που ακούν τις εσωτερικές τους "προκαταλήψεις" έχουν κάποιες πιθανότητες επιβίωσης. Αλλά, φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ενθαρρύνεται. Αντίθετα, ενθαρρυνόμαστε να είμαστε τυφλοί και να έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη συνεχώς, ό,τι και να συμβαίνει, ουσιαστικά να είμαστε παραιτημένοι στην τυφλή τύχη και παραδομένοι στην Μοίρα.

Σε μεγάλο βαθμό, η επίσημη “Diversity Visa Lottery” - και η ανεπίσημη “Diversity Death Lottery” που πάει χέρι-χέρι μαζί της - είναι βαθιά ισλαμικής φύσης. Μια τυφλή πίστη στην τύχη και τη μοίρα είναι η ίδια η ουσία του Ισλάμ, το οποίο κυριολεκτικά μεταφράζεται ως "υποταγή" – υποταγή στο θέλημα του Αλλάχ. Όλα όσα συμβαίνουν στον παθητικό και στον νεκρό είναι η κληρονομιά του. Έτσι, δεχτείτε το!

Αυτό ήταν, προφανώς που εννοούσε ο Σαντίκ Χαν, ο μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου, όταν δήλωνε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι "κομμάτι" της διαβίωσης σε μια μεγάλη πόλη.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications