Σύνταξη ύψους 400 ευρώ θα λάβει η σημερινή γενιά των τριαντάρηδων
Σύνταξη ύψους 400 ευρώ θα λάβει η σημερινή γενιά των τριαντάρηδων

Εικόνα από ένα ζοφερό μέλλον διαφαίνεται ξεκάθαρα στον ορίζοντα αφού με συντάξεις των 400 και 500 ευρώ θα κληθούν να ζήσουν οι σημερινοί 30άρηδες, καθώς η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου δίνει την «χαριστική βολή» στην νέα γενιά. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι, με πτυχία και υψηλού επιπέδου μόρφωση, είναι καταδικασμένοι να απασχολούνται σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας μέχρι τα βαθιά τους γεράματα για να λάβουν (αν λάβουν) συντάξεις πείνας και εξαθλίωσης.

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων συνταξιούχων θα λαμβάνει συντάξεις πολύ χαμηλές, με τα ποσά να μην ξεπερνούν –στις περισσότερες περιπτώσεις- τα 400-500 ευρώ τον μήνα! Και αυτοί μάλλον θα είναι οι… τυχεροί της υπόθεσης, καθώς θα υπάρξουν αρκετοί που δεν θα δουν ποτέ το χρώμα του χρήματος, είτε γιατί δεν θα συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης είτε γιατί δεν θα φτάσουν το ηλικιακό όριο, το οποίο βαίνει αυξανόμενο.

Μεγάλα θύματα θα είναι και οι χιλιάδες επιστήμονες που αποφάσισαν να φύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Κι αυτό γιατί όσοι έχουν ακολουθήσει τον δρόμο της ξενιτιάς, διαμένοντας μόνιμα και για αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, θα δουν περαιτέρω μείωση της εθνικής σύνταξης, καθώς υπενθυμίζεται ότι για την χορήγησή της απαιτείται συμπλήρωση 20ετούς ασφάλισης και 40 έτη διαμονής στην Χώρα, αρχής γενομένης από το 15ο έτος ηλικίας του ασφαλισμένου και μέχρι την ημερομηνία υποβολής αίτησης για σύνταξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην έκθεση Εργάνη για την απασχόληση στην Χώρα μας, προκύπτει ότι η πλειονότητα των σημερινών εργαζομένων εργάζονται με καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας ή μερικής απασχόλησης με πολύ χαμηλές αποδοχές. Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι για τους 10 πρώτους μήνες του 2017 σε σύνολο 2.058.515 προσλήψεων οι 1.119.664, ήτοι ποσοστό 54,39%, αφορούν προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Οι προσλήψεις που αφορούν καθεστώς πλήρους απασχόλησης αγγίζουν το 46,5%, η μερική απασχόληση το 40,61% και η εκ περιτροπής το 13,78%.

Η «σάρωση» των συντάξεων στα επτά και πλέον χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας μοιάζει σαν ένα βαρέλι το οποίο δεν έχει πάτο. Οι συντάξεις μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε «φιλοδωρήματα» χάνοντας όλη την ουσία και τους λόγους για τους οποίου δημιουργήθηκε αυτός ο θεσμός.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications