27 Νοε 2017

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε με κλειστή την πόρτα της κρεβατοκάμαρας

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε με κλειστή την πόρτα της κρεβατοκάμαρας

Η κλειστή πόρτα της κρεβατοκάμαρας δημιουργεί στον χώρο μια αίσθηση ζεστασιάς και θαλπωρής, την οποία επιζητούμε τους κρύους μήνες του χειμώνα, ενώ για πολλούς είναι συνυφασμένη και με ένα αίσθημα ασφάλειας.

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν συμφωνούν με αυτή την πρακτική, αφού υποστηρίζουν ότι ανοίγοντας την πόρτα ή ένα παράθυρο στο δωμάτιο θα καταφέρουμε να κοιμόμαστε καλύτερα.

Σύμφωνα με μια νέα ολλανδική μελέτη, όταν ο αέρας κυκλοφορεί ελεύθερα στον χώρο εξασφαλίζουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου. Όπως γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους στην επιθεώρηση Indoor Air, όταν η πόρτα είναι κλειστή αυξάνονται στην κρεβατοκάμαρα τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνουμε όταν αναπνέουμε και αυτό δυσκολεύει τον ύπνο μας.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την επίδραση αυτή μέσω πειράματος στο οποίο συμμετείχαν 17 υγιείς φοιτητές. Στο πλαίσιο του πειράματος, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες για πέντε συνεχόμενες ημέρες είτε να ανοίξουν είτε να κλείσουν την πόρτα ή ένα παράθυρο της κρεβατοκάμαράς τους ενώ εκείνοι παρακολουθούσαν την ποιότητα του ύπνου τους αλλά και τη θερμοκρασία του δωματίου.

Επίσης, στο μαξιλάρι και στο χέρι των συμμετεχόντων είχε ενσωματωθεί ανιχνευτής κίνησης ώστε να καταγράφεται αν στριφογύριζαν στο κρεβάτι τους τη νύχτα και επιπλέον μέσω ειδικού μηχανισμού καταγράφονταν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο δωμάτιο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με την ποιότητα του ύπνου τους. Βάσει των μετρήσεων αλλά και των απαντήσεων που έδωσαν οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως «τα χαμηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα βοηθούν να κοιμόμαστε πιο βαθιά, πιο καλά και να έχουμε λιγότερες διακοπές στον ύπνο».

Όταν οι συμμετέχοντες έκλεισαν την πόρτα ή το παράθυρο του δωματίου τους, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα έφτασαν τα 1.150 ppm (μονάδα μέτρησης για τις περιεκτικότητες και αναλογίες της τάξης του εκατομμυριοστού), ενώ έπεσαν περίπου στο μισό, στα 717 ppm, όταν άνοιξαν είτε την πόρτα είτε το παράθυρο.

Παρόμοια μελέτη που είχε διεξαχθεί παλαιότερα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης είχε δείξει ότι ο κακός ύπνος λόγω συσσώρευσης διοξειδίου του άνθρακα στην κρεβατοκάμαρα μπορεί να οδηγήσει σε υπνηλία και κακή συγκέντρωση την επόμενη ημέρα.

Πηγή: Mail Online, onmed.gr
Εάν σας άρεσε μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση!


Greece

0σχόλια:

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε με κλειστή την πόρτα της κρεβατοκάμαρας
Ενθαρρύνονται τα σχόλια. πατήστε στο (Δημοσίευση σχολίου) και ανοίγει παράθυρο .
+ footer Back to top
>
notification

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications

LIKE ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK TA POST........ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΔΡΑΣΤΉΡΙΟΙ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ FACEBOOK ΔΙΟΤΙ ΑΦΑΙΡΕΙ ΤΑ ΜΗ ΔΡΑΣΤΉΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΦΙΜΏΣΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ- ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΤΟ!(Και με αποκλειστικά άρθρα στην Ελλάδα. Η συμμετοχή σας απαραίτητη για την συνέχεια.
Οσοι θέλουν πάνε στο facebook,(στο μενού πάνω) αν εχουν πατήσει like στην σελίδα μας.Και πατουν να εμφανίζονται πρώτα Δείτε νέες δημοσιεύσεις από αυτή την σελίδα,(κλείστε με close).
Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications - would like to send push notifications: