Αντιδράσεις προκαλεί στο διαδίκτυο βίντεο με σκελετωμένες αγελάδες από τις οποίες παράγονται διάσημα ιταλικά τυριά
Αντιδράσεις προκαλεί στο διαδίκτυο βίντεο με σκελετωμένες αγελάδες από τις οποίες παράγονται διάσημα ιταλικά τυριά

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο διαδίκτυο ένα βίντεο σύμφωνα με το οποίο δύο από τα γνωστότερα ιταλικά τυριά παράγονται με γάλα που προέρχεται από σκελετωμένες αγελάδες.

Πρόκειται για τα διάσημα τυριά Παρμεζάνα (Parmesan) και Γκράνα Παντάνο (Grana Padano). Το βίντεο δημοσιοποίησε η οργάνωση Compassion in World Farming και σύμφωνα με την οποία έχει γυριστεί σε εννέα κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της ιταλικής κοιλάδας του Πο και δείχνει συνθήκες διαβίωσης των ζώων που προκαλούν σοκ, με αγελάδες εξαντλημένες να ζουν μέσα στα περιττώματά τους.

Στο βίντεο οι αγελάδες είναι διαρκώς κλεισμένες σε εσωτερικούς χώρους και υφίστανται κακομεταχείριση.Η CIWF άρχισε ταυτόχρονα μια εκστρατεία με τίτλο #notonmypasta, «όχι στα ζυμαρικά μου», που έχει στόχο να ωθήσει τους παραγωγούς αυτών των δύο τυριών, οι πωλήσεις των οποίων φθάνουν τα πέντε δις ευρώ ετησίως, να επιβάλουν ελάχιστες προδιαγραφές ευημερίας των ζώων στους κτηνοτρόφους που τους προμηθεύουν το γάλα και οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες μισού εκατομμυρίου αγελάδων.

«Τα Parmesan και Grana Padano παρουσιάζονται ως τυριά πολύ καλής ποιότητας, ενώ στην πραγματικότητα για τις αγελάδες τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια», δήλωσε η Έμα Σλαβίνσκι, διευθύντρια εκστρατειών της CIWF.«Αυτό που δείχνουν οι ερευνητές μας είναι η άθλια ζωή των ζώων μέσα στις βιομηχανικές κτηνοτροφικές μονάδες», πρόσθεσε. Βρίσκει κανείς εκεί «ζώα αποσκελετωμένα, που αντιμετωπίζονται σαν μηχανές για γάλα, που υποφέρουν για να μπορούμε εμείς να προσθέσουμε κάτι στα ζυμαρικά μας».

Ένας εκπρόσωπος της κοινοπραξίας των παραγωγών Παρμεζάνας επιβεβαίωσε πως η ευημερία των ζώων δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν στα κριτήρια που επιβάλλονται στους παραγωγούς γάλακτος επειδή «δεν είναι κάτι που επιδρά στην ποιότητα του προϊόντος, παρά μόνο περιθωριακά».

Όμως πρόσθεσε πως οι κοινοπραξίες εξετάζουν αυτή τη στιγμή το ζήτημα και ετοιμάζονται να εφαρμόσουν ένα σύστημα με στόχο να εξασφαλισθεί ένα μίνιμουμ καλής μεταχείρισης των ζώων.

www.newsnowgr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications