Οι ΗΠΑ καταστρέφουν τις πόλεις της Συρίας που απελευθερώθηκαν από το ISIS για να παρεμποδίσουν τις δυνάμεις υπέρ του Άσαντ!
Οι ΗΠΑ καταστρέφουν τις πόλεις της Συρίας που απελευθερώθηκαν από το ISIS για να παρεμποδίσουν τις δυνάμεις υπέρ του Άσαντ!

​Οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν έδαφος, τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, και θέλουν να διατηρήσουν ό, τι μπορεί για να ξεκινήσουν αργότερα διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Τζαμάλ Ουέκεμ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Λιβανέζικο Πανεπιστήμιο.Τα συριακά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Σάββατο την πόλη Al-Mayadeen στην επαρχία Deir ez-Zor από το ISIS, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

RT: Πόσο καιρό θα μπορούσε να χρειαστεί για να απελευθερωθεί αυτό το υπόλοιπο 8% της συριακής επικράτειας από το ISIS;

Jamal Wakeem:Πιστεύω ότι το ISIS είχε καταρρεύσει και ότι η απελευθέρωση του υπόλοιπου οκτώ τοις εκατό είναι θέμα χρόνου. Πιστεύω όμως ταυτόχρονα ότι η μεγάλη πρόκληση για το συριακό στρατό και τους συμμάχους του είναι κυρίως η αμερικανική παρέμβαση στη βορειοανατολική Συρία, επειδή υποστηρίζουν τα κουρδικά στρατεύματα για τον έλεγχο αυτής της περιοχής και ζητούν μια αυτόνομη περιοχή εκεί, έχουν μια περιοχή επιρροής στη βορειοανατολική Συρία.

Η απελευθέρωση του Al-Mayadeen είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα για το συριακό στρατό, διότι ενισχύει την πρόσφυση του σε μια κεντρική πόλη που βρίσκεται στη γραμμή επικοινωνίας που συνδέει τη Συρία με το Ιράκ αφενός και ταυτόχρονα ενισχύει τη θέση του συριακού στρατού στο Deir ez-Zor και δίνει στον συριακό στρατό καλύτερη πρόσβαση στη βορειοανατολική Συρία.

​RT: Ο Al-Mayadeen απελευθερώθηκε σχετικά γρήγορα, σε σύγκριση με τον Deir ez-Zor, πολλά από τα οποία είναι ακόμα υπό τον έλεγχο ISIS. Ποιες ήταν οι κύριες διαφορές στις δύο πράξεις;

JW: Πρώτα απ 'όλα, το Al-Mayadeen είναι μια πολύ μικρότερη πόλη από την Deir ez-Zor. Ταυτόχρονα, το σχέδιο του ISIS ήταν να παραμείνει στο Deir ez-Zor προκειμένου να εμποδίσει την προσπάθεια του συριακού στρατού να αποκτήσει ισχυρή θέση στον Ευφράτη για να περάσει στη βόρεια περιοχή της Συρίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επικεντρώθηκαν στο Deir ez-Zor και δίνουν λιγότερη σημασία στον Al-Mayadeen - αυτός ήταν ένας παράγοντας.

Ένας άλλος παράγοντας ήταν ότι ο συριακός στρατός πιέζονταν στο Deir ez-Zor και ταυτόχρονα ξεκίνησε μια άλλη επίθεση εναντίον του Al-Mayadeen. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος και φυσικά πρέπει να αναφέρουμε την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων και των ρωσικών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων και φυσικά των ιρανικών δυνάμεων που αγωνίζονται παράλληλα με το συριακό στρατό.

​RT: Στην πόλη Raqqa, όπου η αμερικανική υποστήριξη αντι-ISIS βρίσκεται σε εξέλιξη ... ο ρωσικός στρατός λέει ότι ο συνασπισμός χρησιμοποιεί λάθος τακτική, καθώς προσπαθούν να καταστρέψουν τα υδατικά αποθέματα της πόλης, κάτι φυσικά που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο σε πολίτες. Συμφωνείς;

JW: Η τακτική που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις - είτε στη Συρία είτε στο Ιράκ - είναι να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζημιές για να αποκαταστήσουν και να ανοικοδομήσουν τις πόλεις που απελευθερώνονται από το ISIS. Ταυτόχρονα, θέλουν να μετατρέψουν το ζήτημα των αμάχων και των αναγκών τους ως μέσο παρεμπόδισης περαιτέρω προόδων του συριακού στρατού - ειδικά ότι οι ΗΠΑ χάνουν έδαφος, τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, και θέλει να διατηρήσει ό, τι θα μπορούσε για να ξεκινήσει αργότερα διαπραγματεύσεις. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτή ήταν η περίπτωση παρόμοια με εκείνη που συνέβη στο δυτικό τμήμα του Mosul, για παράδειγμα, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη και κατέστρεψαν το 80% της δυτικής συνοικίας Mosul.

​πηγή: RT www.igata.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications