Ξεκίνησε η δίκη του 38χρονου για ξέπλυμα με Bitcoin που «διεκδικούν» ΗΠΑ και Ρωσία -Με την Αγία Γραφή η σύζυγός του ψέλνει προσευχές!!!
Ξεκίνησε η δίκη του 38χρονου για ξέπλυμα με Bitcoin που «διεκδικούν» ΗΠΑ και Ρωσία -Με την Αγία Γραφή η σύζυγός του ψέλνει προσευχές!!!

Στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής η δίκη του 39χρονου Ρώσου που «διεκδικείται» από ΗΠΑ και Ρωσία για ξέπλυμα με Bitcoin.

Στη σημερινή δίκη στην οποία δίνει το παρών ο πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη αλλά και η σύζυγος του 38χρονου, εξετάζεται το αίτημα έκδοσης που υπέβαλαν οι αμερικανικές αρχές με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να εκτιμά το ύψος του «ξεπλύματος» σε 4 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία στο ακροατήριο ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου -το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει εάν θα κάνει δεκτό ή όχι το αμερικανικό αίτημα- διεκόπη για μία ώρα ύστερα από αίτημα που υπέβαλε το νομικό επιτελείο του 38χρονου εκζητούμενου.

Ο ίδιος, προηγουμένως, απαντώντας σε ερωτήσεις του δικαστηρίου, δήλωσε ότι επαγγέλλεται τεχνικός Διαδικτύου, γνωρίζει τις κατηγορίες που του καταλογίζουν οι αμερικανικές Αρχές, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Αίσθηση έχει προκαλέσει, εντωμεταξύ, η αντίδραση της συζύγου του 34χρονου, η οποία κρατά στα χέρια της μια Αγία Γραφή και συνέχεια ψελλίζει κάποια προσευχή.

Το χρονικό της υπόθεσης
Ο 38χρονος συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ουρανούπολης στη Χαλκιδική, όπου απολάμβανε τις διακοπές του μαζί με τη σύντροφό του και τα δυο ανήλικα παιδιά τους. Η βασική κατηγορία που του προσάπτουν οι αμερικανικές Αρχές είναι ότι έστησε τη μεγαλύτερη πλατφόρμα παράνομης ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, όπου κατέληγαν bitcoin, προερχόμενα από λύτρα που εισέπρατταν διαδικτυακοί πειρατές (από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα, κλοπές ψηφιακών νομισμάτων, φορολογικών στοιχείων κ.ά.). Όπως αναφέρεται στα διωκτικά έγγραφα, από το 2011 στη συγκεκριμένη πλατφόρμα έγιναν καταθέσεις 7 εκατ. bitcoin και αναλήψεις άλλων 5,5 εκατ..

Τις τελευταίες μέρες έφτασε στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης νέο αίτημα για την έκδοση του 38χρονου, αυτή τη φορά από τη Ρωσία, όπου κατηγορείται για απάτη. Η υπόθεση -βέβαια- θεωρείται ήσσονος σημασίας συγκριτικά με την υπόθεση των bitcoin, καθώς, σύμφωνα με τα ρωσικά διωκτικά έγγραφα, συνδέεται με αγοραπωλησία εμπορευμάτων μεταξύ εταιριών, με την απάτη να προσεγγίζει μόλις τις 10.000 ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες το Δικαστικό Συμβούλιο -σε άλλη δικάσιμο που θα προσδιοριστεί- θα κληθεί να γνωμοδοτήσει και για το αίτημα των Ρώσων.

Πάντως, παρά την όποια γνωμοδότηση δικαστηρίου, την τελική απόφαση στις περιπτώσεις αλλοδαπών που εκζητούνται έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications