18 Αυγ 2017

Γιατί βλέπουμε όνειρα που δεν έχουν καμία λογική

Γιατί βλέπουμε όνειρα που δεν έχουν καμία λογική

Στα όνειρά μας βλέπουμε κάθε είδους αλλόκοτες εικόνες, από ζώα που μιλάνε μέχρι ότι μας κυνηγούν να μας σκοτώσουν επειδή διαπράξαμε ένα αποτρόπαιο έγκλημα.

Γιατί πλάθει το μυαλό μας αυτές τις ιστορίες που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική μας ζωή; Τα όνειρα είναι ένα συναρπαστικό φαινόμενο που έχει μελετηθεί εκτενώς, όμως οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε ελάχιστα πάγια συμπεράσματα.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Sleep Research έρχεται να δώσει απαντήσεις που εντυπωσιάζουν. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου που εκπόνησαν τη σχετική μελέτη, βλέπουμε παράξενα όνειρα –που στον ύπνο μας μοιάζουν σχεδόν φυσιολογικά– επειδή ο ίδιος ο εγκέφαλός μας εγκαταλείπει την προσπάθεια να ερμηνεύσει έννοιες και εικόνες.

Σύμφωνα με τον Armando D’Agostino, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα παράξενα όνειρα μοιάζουν με την ψύχωση, επειδή και στις δύο περιπτώσεις αποσυνδεόμαστε πλήρως από την πραγματικότητα και διαταράσσεται η συλλογιστική διαδικασία.

Βάσει καταγραφών που έγιναν με τη βοήθεια μαγνητικής απεικόνισης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα παράξενο όνειρο ή μια ιστορία που δεν διέπεται από λογική προκαλεί απενεργοποίηση συγκεκριμένων περιοχών στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, περιοχές που σχετίζονται με την επεξεργασία λέξεων και εννοιών αλλά και με τη συλλογιστική διαδικασία.

Η απενεργοποίηση αυτή ερμηνεύεται ως μια διακοπή της προσπάθειας του εγκεφάλου να κατανοήσει τι συμβαίνει. Είναι όνειρο μοιάζει παράλογο ή εξωπραγματικό πιθανότατα επειδή λειτουργεί ως σύμβολο σε μια διαδικασία εδραίωσης των αναμνήσεων κατά την οποία ο εγκέφαλος πασχίζει να αποτυπώσει ως εικόνα ή ως ιστορία πολύ δυνατά συναισθήματα ή συναισθήματα που μας μπερδεύουν.

Εάν σας άρεσε μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση!


0σχόλια:

Γιατί βλέπουμε όνειρα που δεν έχουν καμία λογική
Ενθαρρύνονται τα σχόλια. πατήστε στο (Δημοσίευση σχολίου) και ανοίγει παράθυρο .
+ footer Back to top
>
notification

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications

LIKE ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK TA POST........ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΔΡΑΣΤΉΡΙΟΙ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ FACEBOOK ΔΙΟΤΙ ΑΦΑΙΡΕΙ ΤΑ ΜΗ ΔΡΑΣΤΉΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΦΙΜΏΣΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ- ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΤΟ!(Και με αποκλειστικά άρθρα στην Ελλάδα. Η συμμετοχή σας απαραίτητη για την συνέχεια.
Οσοι θέλουν πάνε στο facebook,(στο μενού πάνω) αν εχουν πατήσει like στην σελίδα μας.Και πατουν να εμφανίζονται πρώτα Δείτε νέες δημοσιεύσεις από αυτή την σελίδα,(κλείστε με close).
Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications - would like to send push notifications: