Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στη μαμά και το παιδί
Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στη μαμά και το παιδί

Μεγάλη ανασκόπηση του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα του Καρκίνου... Ο θηλασμός προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού αλλά όφελος προκύπτει και για τα παιδιά καθώς μειώνεται ο δια βίου κίνδυνος να νοσήσουν επίσης από καρκίνο, σύμφωνα με τη μεγάλη ανασκόπηση μελετών

Άρλινγκτον, Βιρτζίνια
Ο θηλασμός προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού, επιβεβαιώνει μεγάλη αμερικανική ανασκόπηση του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα του Καρκίνου (AICR). Μάλιστα, όφελος προκύπτει και για τα παιδιά καθώς μειώνεται ο δια βίου κίνδυνος να νοσήσουν επίσης από καρκίνο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 18 ήδη δημοσιευμένες μελέτες και στις 13 προέκυπτε ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού μειωνόταν κατά 2% για κάθε πέντε μήνες που οι μητέρες θήλαζαν τα παιδιά τους.

Μικρότερος κίνδυνος επιπλέον βάρους στα παιδιά
Επίσης, από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι τα παιδιά που είχαν θηλάσει είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάρουν πλεονάζον βάρος καθώς μεγάλωναν, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνό τους να εκδηλώσουν καρκίνο μετέπειτα στη ζωή τους. Σύμφωνα με το AICR, οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης 11 διαφορετικών μορφών καρκίνου.

«Δεν είναι πάντα εφικτό για τη γυναίκα να θηλάσει το παιδί, αλλά όσες τελικά τα καταφέρνουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι προσφέρουν στον εαυτό τους και το παιδί τους σημαντική αντικαρκινική προστασία», εξηγεί η Αλις Μπέντερ, διευθύντρια προγραμμάτων διατροφής του ινστιτούτου.

Πολλαπλή προστασία
Ο θηλασμός παρέχει προστασία με διάφορους τρόπους, σύμφωνα με την ανασκόπηση. Μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της εμμηνορρυσίας, μειώνοντας έτσι την έκθεση της γυναίκας στα οιστρογόνα τα οποία έχουν σχετιστεί με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού. Επίσης, η αποβολή του μαστικού ιστού μετά τη γαλουχία μπορεί να συμβάλλει στην απόρριψη κυττάρων με βλάβες στο DNA.

Η ανασκόπηση αναφέρει επίσης ότι η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, η αποφυγή του αλκοόλ και η σωματική δραστηριότητα επίσης μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

«Με τόσα πολλά οφέλη που έχει ο θηλασμός, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι νέες μαμάδες θα έχουν όλη την υποστήριξη που χρειάζονται να μπορέσουν να θηλάσουν με επιτυχία για περισσότερο καιρό τα παιδιά τους. Επίσης είναι καίριας σημασίας κάθε γυναίκα να κάνει ό,τι άλλο μπορεί για να μειώσει τον ατομικό κίνδυνο νόσησης από καρκίνο του μαστού», συμπληρώνει η Άλις Μπέντερ.

Και πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών
Πέραν της αντικαρκινικής προστασίας, ο θηλασμός αποτελεί σημαντική πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών για τα νεογνά, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα και προστατεύοντας τα απο τη νοσηρότητα, γενικότερα.

Οι διεθνείς επιστημονικοί και υγειονομικοί φορείς συστήνουν στις νέες μητέρες να θηλάζουν τα παιδιά αποκλειστικά για έως έξι μήνες και στη συνέχεια να προσθέτουν και άλλα υγρά και στερεά τρόφιμα στη διατροφή τους.
tovima.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications