Διεθνή παράπονα για τα χημικά της Monsanto που καταστρέφουν τις καλλιέργειες
Διεθνή παράπονα για τα χημικά της Monsanto που καταστρέφουν τις καλλιέργειες

Κυρίως στην Λατινική Αμερική.

Η πλειοψηφία των μελισσοκόμων στη Λατινική Αμερική κατηγορούν πλέον την πολυεθνική Monsanto για το περιβαλλοντολογικό κόστος των χημικών της, που μεταξύ άλλων καταστρέφουν τις καλλιέργειες και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία χιλιάδων ανθρώπων.

Το ζιζανιοκτόνο glyphosate είναι το δραστικό συστατικό του Roundup ζιζανιοκτόνου που παράγεται από τον κολοσσό της Monsanto. Η εταιρεία, η οποία αναμένει την έγκριση από τις αρχές της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη συγχώνευσή της με τη γερμανική χημική γίγαντα Bayer, ήταν για πολλά χρόνια ο μόνος παραχωρημένος παραγωγός του φυτοφαρμάκου.

Το 2015, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) αποκάλυψε ότι το glyphosate είναι "καρκινογόνο για τον άνθρωπο", το οποίο οδήγησε σε σφοδρές αντιδράσεις επαγγελματιών του τομέα της υγείας και εκστρατειών για την απαγόρευση της ουσίας.

Στη Γαλλία για παράδειγμα, το Υπουργείο Οικολογίας απαγόρευσε τη χρήση του σε φυτώρια και κέντρα κήπου.

Ωστόσο παρά την γενική κατακραυγή για το συγκεκριμένο χημικό, η πλειοψηφία των αγροτών το χρησιμοποιεί σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Μαζί όμως με την αύξηση των αγροτών που το χρησιμοποιούν, αυξήθηκαν επακόλουθα και οι επιδράσεις τόσο στο οικοσύστημα όσο και στην ανθρώπινη υγεία.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications