Αλλάζει ο κόσμος… 755 απελάσεις διπλωματών, των ΗΠΑ από τη Μόσχα
Αλλάζει ο κόσμος… 755 απελάσεις διπλωματών, των ΗΠΑ από τη Μόσχα

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και θα επιχειρήσουμε λίγο αργότερα να κάνουμε μια πρώτη απόπειρα ανάλυσης και εκτίμησης της κατάστασης, καθώς με μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούριν, διέταξε την απέλαση από τη Ρωσική Ομοσπονδία 755 διπλωματών και υπαλλήλων… κάθε λογής, καθώς επίσης και την αναστολή της χρήσης δύο κτιρίων που χρησιμοποιεί η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία, ένα για λόγους ψυχαγωγικούς έξω από τη Μόσχα και έναν αποθηκευτικό χώρο, από την 1η Αυγούστου, σε αντίποινα για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών το τελευταίο διάστημα, που συνιστά διάψευση των προσδοκιών για μια νέα αρχή με την κυβέρνηση Τραμπ.

Την ανακοίνωση έκανε π πρόεδρος Πούτιν σε διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό από το τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία 1» όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η ανακοίνωση έρχεται μετά από την αποστολή νομοθεσίας από το Κογκρέσο στο γραφείο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για υπογραφή, στην οποία υπάρχει πρόβλεψη για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, η οποία κατηγορείται για ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές.

Ενδιαφέρον έχει η αναφορά του υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος έκανε λόγο για «ισοδύναμη αντίδραση» της Ρωσίας σε κάθε νέα κύρωση που επιβάλλεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας ότι όλη αυτή η λογική των κυρώσεων θα καταλήξει στο να πλήξει τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αναφορά αυτή έχει ειδικό ενδιαφέρον και θα προχωρήσουμε σε ανάλυση των ενδεχομένων ερμηνειών όταν επανέλθουμε στο θέμα αργότερα.

Ο Ριαμπκόφ έχει κάνει λόγο για «χείρα φιλίας» που έχει τείνει η Μόσχα στην Ουάσιγκτον χωρίς ανταπόκριση, το θέμα όμως είναι ότι αποκλείεται να μην αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει στρατηγική λογική που αποτελεί τη βάση της σκέψης μέρους του κατεστημένου της Ουάσιγκτον, ενδεχομένως και πλειοψηφική θέση, που προκρίνει τη μεγιστοποίηση της οικονομικής πίεσης. Θα επανέλθουμε…

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications