Συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας AGB για πλαστογράφηση στοιχείων θεαματικότητας
Συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας AGB για πλαστογράφηση στοιχείων θεαματικότητας

Συνελήφθησαν πριν λίγη ώρα οι επικεφαλής της εταιρείας μέτρησης θεαματικότητας των καναλιών AGB Σπύρος Ζαβιττσάνος και Βασιλική Γρηγοριάδου μετά από μήνυση για πλαστογράφηση στοιχείων θεαματικότητας, μονοπωλιακές πρακτικές και χειραγώγηση της αγοράς. .

Την μήνυση κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος ζητώντας μέσω του δικηγόρου του Νίκου Αγαπηνού την αυτόφωρη διαδικασία για τους υπευθύνους της εταιρείας με αποτέλεσμα ο Εισαγγελέας να κρίνει ότι οι δύο υπεύθυνοι έπρεπε να συλληφθούν άμεσα , όπως και έγινε.

Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά η κρισιμότητα του ζητήματος των μετρήσεων τηλεθέασης δε θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο τον Νομοθέτη, καθότι είναι προφανές ότι επί τη βάση αυτών των μετρήσεων διανέμεται το σύνολο των διαφημιστικών τηλεοπτικών κονδυλίων της χώρας.

Επομένως, είναι πρόδηλο ότι πρόκειται για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας το οποίο σχετίζεται με την εκ βάθρων διάρθρωση ολόκληρης της τηλεοπτικής αγοράς, χιλιάδων θέσεων εργασίας, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και πολύ σημαντικού τμήματος του Εθνικού Προϋπολογισμού! Είναι δε προφανές ότι η εκ προθέσεως διαφθορά και απατηλή έκδοση μετρήσεων προς όφελος ορισμένων μέσων έναντι άλλων στοιχειοθετεί τα εγκλήματα της απάτης σε κακουργηματικό βαθμό, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της απάτης σε βάρος του Δημοσίου όταν πρόκειται για Κρατική Διαφήμιση.

Σύμφωνα με την ίδια αναφορά στην Ελλάδα, την έρευνα διεξάγουν για λογαριασμό της AGB-NIELSEN, από κοινού, οι γνωστές για την αφμισβητούμενη αξιοπιστία τους εταιρείες δημοσκοπήσεων MRB Hellas και η Metron Analysis και η δειγματοληψία γίνεται, κατά δήλωσή τους, όπως και στις δημοσκοπήσεις, με τυχαία σχηματισμένους αριθμούς τηλεφώνου από ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Για τις εν λόγω εταιρίες έχουν λάβει χώρα πλείστες καταγγελίες για χειραγωγούμενα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων όπως για παράδειγμα κατά την προεκλογική διαδικασία του δημοψηφίσματος του 2015 και άλλες πολλές περιπτώσεις και έχουν ερευνηθεί από τις εισαγγελικές αρχές.

Μετά από συγκεκριμένη παλαιότερη εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι, οι μετρητές της AGB, είτε, σε πολλές περιπτώσεις, δεν λειτουργούσαν, είτε, όπως προκύπτει και από το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», δεν είχαν αλλάξει, όπως προστάζει ο νόμος, σε διάστημα από 2 έως 6 μήνες ενώ, ειδικότερα, προέκυψε ότι υπήρχαν χρήστες που είχαν μετρητές ακόμη και για οκτώ (8 !!!) χρόνια.

Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι, ανάμεσα σε όσους είχαν μετρητές, εντοπίστηκαν και υπάλληλοι τηλεοπτικών σταθμών, κυρίως τότε του MEGA ή και στενά συγγενικά τους πρόσωπα ενώ, κάποιες από τις λίστες με τα ονόματα και τα πλήρη στοιχεία των τηλεθεατών με εγκατεστημένους μετρητές, είχαν διαρρεύσει από την AGB και βρίσκονταν και σε συγκεκριμένες διαφημιστικές εταιρείες.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications