Volkswagen Beetle ~ Η ιστορία του Σκαραβαίου, του «αυτοκινήτου του λαού» + pics
Volkswagen Beetle ~ Η ιστορία του Σκαραβαίου, του «αυτοκινήτου του λαού» + pics
Ο Φέρντιναντ Πόρσε με τον Χίτλερ ο οποίος θαυμάζει το δώρο του για τα 50α του γενέθλια: ένα Volkswagen convertable. Φωτο: Hugo Jaeger
1935 - Το πρωτότυπο v-series
1938 - Ο σχεδιασμός του Porsche, που κράτησε 65 χρόνια
1955 - Διάσημο μοντέλο πλέον, μετράει 1.000.000 κομμάτια
1998 - To νέο πλέον beetle κυκλοφορεί στους δρόμους.
2016 - To Beetle-Dune

Η ιστορία του "σκαραβαίου ή σκαθαριού" ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όταν ο Χίτλερ ζήτησε από τον φίλο του Φέρντιναντ Πόρσε, να σχεδιάσει το απόλυτο «αυτοκίνητο του λαού» ("Volks-wagen"). Ο Χίτλερ είχε θέσει τέσσερις όρους: να μπορεί να μεταφέρει άνετα δύο ενήλικες και τρία παιδιά, να πιάνει τα 60 χιλιόμετρα, να κοστίζει 1.000 μάρκα εποχής, δηλαδή ελάχιστα παραπάνω από μια μοτοσικλέτα και τέλος, να κατασκευάζεται σε αλυσίδα παραγωγής, όπως τα αμάξια του Χένρι Φορντ.
Ένας Άγγλος ιστορικός είχε πει για τον Χίτλερ πριν ξεσπάσει η καταιγίδα του Β! Π.Π. :«Ο Αδόλφος Χίτλερ προσέφερε στον λαό του αυτό το κάτι για το οποίο ζούσε και πέθαινε αδελφωμένα πέραν του ατομικού συμφέροντος. Κι αυτό ακριβώς είναι το επικίνδυνο…»

1938 Αφίσα του "KDF-Wagen" το όνομα που έδωσε στο μοντέλο ο Πόρσε, αλλά φυσικά επιλέχθηκε το "Beetle" του νονού Χίτλερ
Ο "σκαραβαίος" πρωτοεμφανίζεται το... 1938 με το όνομα, που επέλεξε ο Χίτλερ, εκπλήσσοντας ευχάριστα τους παρευρισκόμενους, παρά τις αντιρρήσεις του Πόρσε, που πρότεινε το... KDF Wagen (Kraft Durch Freude Wagen - Car of the force by means of joy) και τιμή τα 999 μάρκα.Με το ξέσπασμα του πολέμου, η παραγωγή του "σκαραβαίου" γίνεται για στρατιωτικούς σκοπούς και παράγονται διάφορα στρατιωτικά μοντέλα (ανάμεσα τους κι ένα που επέπλεε στο νερό...), τα οποία θα ανταποκριθούν στις δύσκολες καταστάσεις του πολέμου.

Για την κατασκευή του νέου οικονομικού αυτοκινήτου χρειαζόταν να βρεθεί ένα σημείο για να χτιστεί το εργοστάσιο. Επιλέχθηκε το μέρος που βρισκόταν κοντά σε ένα μεσαιωνικό κάστρο, στην πόλη Βόλφσμπουργκ.

Ουκ ολίγα ήταν τα κατορθώματα του δημοφιλούς μοντέλου. Το 1960 ο "σκαραβαίος" εφοδιασμένος με μια προπέλα θα «κολυμπήσει» στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, πολλοί Ανατολικογερμανοί είχαν διαμορφώσει κατά τέτοιο τρόπο το ρεζερβουάρ του, ώστε να δημιουργήσουν αρκετό χώρο για να κρυφτεί εκεί ένας άνθρωπος και είχαν καταφέρει να φυγαδεύσουν έτσι περίπου 50 άτομα στην άλλη πλευρά του Τείχους του Βερολίνου, πριν από την κατάρρευση του το 1989.

Ο "σκαραβαίος", ή αλλιώς το "κατσαριδάκι" (από την ταινία του Ντίσνεϊ «Κατσαριδάκι, Αγάπη μου», όπου ο Χέρμπι, ένας "σκαραβαίος", μπλέκεται σε τρελές περιπέτειες και στο τέλος κερδίζει κι ένα... ράλι), με το ιδιόμορφο θολωτό σχήμα, τη μηχανή στο πίσω μέρος και τους ιδιαίτερους συμβολισμούς που το συνόδευσαν στην σχεδόν 70χρόνη ιστορική του πορεία, έδωσε τη σκυτάλη το 1998 στο Beetle με τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, την αθόρυβη μηχανή και την τσουχτερή τιμή.

Το εργοστάσιο αναστηλώθηκε παρότι είχε καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό από τους βομβαρδισμούς μετά το τέλος του πολέμου, υπό την επίβλεψη των Συμμάχων και αποτέλεσε το πρώτο βήμα προς την εξέλιξη της Γερμανίας σε μια σημαντική βιομηχανική και οικονομική δύναμη. Είχε προηγηθεί η προσπάθεια των Βρετανών να πουλήσουν το εργοστάσιο σε κάποια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, όμως χωρίς αποτέλεσμα (ο Χένρι Φορντ II όταν το είδε, είπε ότι ο "σκαραβαίος" και γενικά η Volkswagen δεν άξιζαν ως επένδυση). Τελικά το εργοστάσιο έμεινε σε γερμανικά χέρια.

Καθώς η δημοτικότητα του αυξάνονταν (από τα μερικές εκατοντάδες αυτοκίνητα που παρήχθησαν το 1946, έφθασαν τα 46.000 το 1949), ο "σκαραβαίος" έγινε στην Ευρώπη το αυτοκίνητο της εξεγερμένης μεταπολεμικής γενιάς, για την οποία αντιπροσώπευε την ελευθερία από τους αυστηρούς κοινωνικούς περιορισμούς της εποχής. Στις ΗΠΑ, αν και αντιμετώπισε προβλήματα στην αρχή (λόγω του σχήματος, του μεγέθους και της διασύνδεσης με το ναζιστικό καθεστώς), εντούτοις το 1959 με μια επιτυχημένη διαφημιστική εκστρατεία θα καμφθούν οι αμφιβολίες και σύντομα θα γίνει το πρώτο σε παραγγελίες εισαγόμενο αυτοκίνητο.

Το 1978 ο "σκαραβαίος" θεωρείται ξεπερασμένος για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κι έτσι το γερμανικό εργοστάσιο της Φολκσβάγκεν, σταματάει την παραγωγή και στρέφεται στην παραγωγή άλλων μοντέλων. Η διάθεση του θα συνεχιστεί από τα εργοστάσια του Τρίτου Κόσμου. Το 1996 το εργοστάσιο στη Βραζιλία σταματάει την παραγωγή και αναδιαργανώνεται για την παραγωγή του νέου beetle (το οποίο θα βγει στην αγορά δύο χρόνια μετά, αλλά σε τιμές που το καθιστούν να μην είναι πια το «αυτοκίνητο του λαού») και έτσι έμεινε μόνο το Μεξικό ως η μοναδική χώρα στην οποία κατασκευάζονταν και πουλιόταν το παλιό μοντέλο.

1946 - Μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, το εργοστάσιο πέρασε στη δικαιοδοσία των Βρετανών/εβραιων, οπως πολλά εργοστάσια,που άρπαξαν στην κατεχόμενη και διαλυμένη Γερμανία!και άλλαξαν το μάρκο του Χίτλερ που ηταν ανεξάρτητο απο εβραϊκές τράπεζες! έγινε η γερμάνια οπως όλες οι αλλες εβραιοκρατουμενες χώρες έως σημερα!

Ο "σκαραβαίος" ήταν το μοναδικό αυτοκίνητο στον κόσμο που συνέχισε να παράγεται για τόσα πολλά χρόνια χωρίς να αλλάξει ουσιαστικά το βασικό του σχήμα. Όμως οι εποχές άλλαξαν κι έτσι ο "σκαραβαίος" -παρότι διέθεσε 1,5 εκατ. οχήματα στην αγορά του Μεξικού, όπου το 70% των νοικοκυριών που διαθέτουν αυτοκίνητο είχαν ή έχουν "σκαραβαίο"- δεν μπόρεσε να ανταγωνιστεί τα πιο σύγχρονα αμάξια της κατηγορίας του με τον κλιματισμό, τους πιο άνετους χώρους και τη μηχανή νέας τεχνολογίας.

Το «κύκνειο άσμα» για τον "σκαραβαίο" ήταν η απόφαση της τοπικής κυβέρνησης της πόλης του Μεξικού να δώσει άδειες μόνο σε ταξί με τέσσερις πόρτες. Έως τότε όλα τα πράσινα ταξί και τα περιπολικά ήταν "σκαραβαίοι". Έτσι, οι πωλήσεις από το 2000 ως το 2002 έπεσαν στο μισό (24.500 αυτοκίνητα) και η Φολκσβάγκεν αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στον θρύλο.

Το οριστικό τέλος διαγράφεται το καλοκαίρι του 2003, όποτε κλείνει και το τελευταίο εργοστάσιο, αφού πρώτα βγήκε μια συλλεκτική σειρά 3.000 αυτοκινήτων κι έριξε την αυλαία σε μια ιστορία σχεδόν 70 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας κατασκευάστηκαν περίπου 21 εκατομμύρια οχήματα (ο τελευταίος σκαραβαίος που βγήκε, από τη γραμμή κατασκευής είχε τον συμβολικό αριθμό 21.529.464 στις πινακίδες του)κλασική τακτική οπως και εδω μετα την Μεταπολίτευση έκλεισαν εργοστάσια ετσι και στην Γερμανία!τωρα παλεύουν να κλείσουν την volkswagen που δημιούργησε ο Χίτλερ! με άπατες περί ρύπων τα θυμάστε! .

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications