Αστεροειδής μεγαλύτερος από ουρανοξύστη μπορεί να χτυπήσει την Γη προειδοποιεί η NASA
Αστεροειδής μεγαλύτερος από ουρανοξύστη μπορεί να χτυπήσει την Γη προειδοποιεί η NASA

Οι αστρονόμοι εντόπισαν έναν γιγαντιαίο αστεροειδή, να ταξιδεύει στο διάστημα και που στο μέλλον θα μπορούσε να απειλήσει τη Γη με ένα καταστροφικό χτύπημα.

Παρατηρητές του αστεροσκοπείου Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο έκαναν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. Εντόπισαν έναν τεράστιο αστεροειδή μεγέθους 200 μέτρα επί 400 και που μοιάζει με φιστίκι να περιπλανιέται στο διάστημα με μεγάλη ταχύτητα. Μάλιστα έδωσαν και εικόνες του αντικειμένου στην δημοσιότητα.

Μπορεί όμως οι εικόνες να δείχνουν εντυπωσιακές, η ΝASA όμως χαρακτήρισε το αντικείμενο «δυνητικά επικίνδυνο» (potentially hazardous), εννοώντας ότι η τροχιά του θα μπορούσε μια μέρα να βρεθεί στην τροχιά του πλανήτη μας, και δεδομένου του μεγάλου μεγέθους του (μεγαλύτερο από το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ) τα αποτελέσματα μιας σύγκρουσης θα ήταν ολέθρια για εμάς, σύμφωνα με το Business Insider.

Το περιοδικό επικοινώνησε με τους επιστήμονες του αστεροσκοπείου Αρεσίμπο για να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Ed Rivera-Valentín, ένας πλανητικός επιστήμονας του Συλλόγου Πανεπιστημιακών για την Διαστημική Έρευνα που μελετά τα δεδομένα του Αρεσίμπο, είπε στο Business Insider, ότι ο αστεροειδής 2015 BN509 πέταξε κοντά στη Γη την προηγούμενη εβδομάδα με μια ταχύτητα περίπου 70.500 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο 2015 BN509, που οι αστρονόμοι ανακάλυψαν το 2005, περνά τακτικά από την γειτονιά της Γης. Την προηγούμενη εβδομάδα το αντικείμενο πέρασε περίπου 14 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης.

Ο Rivera είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για «Κοντά στη Γη αντικείμενα» (Near Earth Objects-ΝΕΟs), καθώς πάντα υπάρχει η αβεβαιότητα για τις μελλοντικές τους πορείες τους. «Το Αρεσίμπο δεν μπορεί να λειτουργήσει ως μάντης και να χαρακτηρίζουμε τα αντικείμενα», είπε. «Μπορούμε μόνο να μελετήσουμε το μέγεθός τους, το σχήμα τους, τη σύνθεση τους, και άλλα.»

Ο στόχος μας είναι να μεταβιβάζουμε τα εν λόγω δεδομένα και να κάνουμε προηγμένες προσομοιώσεις για να εκτιμήσουμε πόσο μεγάλη απειλή μπορεί να είναι ένας διαστημικός βράχος για την ανθρωπότητα. «Οι επιπτώσεις από μια πτώση αστεροειδή, σε αντίθεση με άλλες φυσικές καταστροφές, μπορούν στην πραγματικότητα να αποφευχθούν. Τα δεδομένα από το Αρεσίμπο μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη NASA ώστε αυτή να ετοιμάσει μια αποστολή αποτροπής του αστεροειδούς», είπε.

Μια αποστολή «πλανητικής άμυνας» μπορεί να ακούγεται σαν την πλοκή από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά η NASA προετοιμάζεται πολύ σοβαρά για αστεροειδείς «δολοφόνους». Το Κογκρέσο έχει δώσει εντολή στην Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, να εντοπίσει τους, κατ “εκτίμηση, 300.000 μεγάλους «κοντά στην Γη αστεροειδείς» που θα μπορούσαν να εξαφανίσουν μια μεγάλη πόλη από το χάρτη, σε περίπτωση «ουράνιας εισβολής».

Ηλίας Σιατούνης crashonline.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications