«Βόμβα» από Tσαβούσογλου: Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος
«Βόμβα» από Tσαβούσογλου: Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήγειρε και πάλι θέμα εδαφικών αξιώσεων της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, δηλώνοντας ότι «τα Ίμια είναι τουρκικά και αποτελούν τουρκικό έδαφος» σε άρθρο του στη Milliyet.

Το άρθρο το τιτλοφορεί «Δεν αποδεχόμαστε την de facto κατάσταση», και αναφέρει ότι οι συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με τα ζητήματα κυριαρχίας και την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου αλλά υπάρχουν γεωγραφικοί σχηματισμοί με αμφισβητούμενο καθεστώς.

Εννοεί τα νησάκια και τις βραχονησίδες οι οποίες δεν αναφέρονται ονομαστικά και τις οποίες ο ίδιος τις αποκαλεί «τουρκικό έδαφος»

Αναλυτικά αναφέρει:

«Τα βασικά διεθνή έγγραφα ως προς την κυριότητα των νησιών στο Αιγαίο είναι η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Οι συνθήκες αυτές περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις αναφορικά με την κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Οι θέσεις της χώρας μας για όλα τα ζητήματα στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και του συγκεκριμένου, και για την επίλυσή τους έχουν τεθεί υπ’ όψιν της κοινής γνώμης με ποικίλες ανακοινώσεις του Υπουργείου μου από το 1996 έως και σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα αποδεχθούμε τη δημιουργία από την Ελλάδα ενδεχόμενων de facto καταστάσεων επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς και, σε περίπτωση απόπειρας, ανακοινώνεται ότι αυτά δεν θα έχουν αποτέλεσμα από νομική σκοπιά.

Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας έχουν ξεκινήσει από το 2002, επί Πρωθυπουργίας του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετσεβίτ. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην Άγκυρα στις 12 Μαρτίου 2002 και, μέχρι να έρθει στην εξουσία η κυβέρνηση AKP στα τέλη του 2002, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 κύκλοι διερευνητικών συνομιλιών. Οι διερευνητικές συνομιλίες συνεχίσθηκαν, χωρίς διακοπή, και κατά τη θητεία του AKP.

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας ως προς τις βραχονησίδες των Ιμίων. Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του AKP δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς στο Αιγαίο».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications