Οι ΜΚΟ διενεργούν διακίνηση λαθρομεταναστών σε... βιομηχανική κλίμακα - ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ
Οι ΜΚΟ διενεργούν διακίνηση λαθρομεταναστών σε... βιομηχανική κλίμακα - ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Για δύο μήνες, χρησιμοποιώντας το marinetraffic.com, παρακολουθήσαμε τις κινήσεις των πλοίων που ανήκουν σε δύο ΜΚΟ.Χρησιμοποιώντας δεδομένα από data.unhcr.org., παρακολουθήσαμε τις καθημερινές αφίξεις των Αφρικανών μεταναστών στην Ιταλία.

Αποδείχθηκε ότι γίναμε μάρτυρες σε μια μεγάλη απάτη και σε μια επιχείρηση παράνομης διακίνησης ανθρώπων.ΜΚΟ, λαθρέμποροι και μαφία (δύσκολο να ξεχωρίσεις ποιος είναι τι σε αυτό το παζλ) σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποστείλει χιλιάδες λαθρομετανάστες στην Ευρώπη με το πρόσχημα της «διάσωσης ανθρώπων», συνεπικουρούμενοι από την Ιταλική ακτοφυλακή (τα ίδια γίνονται και με την Ελληνική, Ισπανική και Γαλλική), η οποία και συντόνιζε τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Διακινητές ανθρώπων επικοινωνούσαν εκ των προτέρων με την Ιταλική ακτοφυλακή για να λάβουν υποστήριξη και για να παραλάβει το ανθρώπινο φορτίο τους. Τα πλοία των ΜΚΟ κατευθύνονται προς το «σημείο διάσωσης», ακόμη και όταν εκείνους που υποτίθεται πως πρέπει να «διασωθούν» από τα κύματα να είναι ακόμα στη Λιβύη!

Τα 15 πλοία που παρατηρούνται είναι ιδιόκτητα ή μισθωμένα από τις ΜΚΟ, τα βλέπαμε τακτικά να φεύγουν από Ιταλικούς λιμένες κατευθυνόμενα νότια, σταματούν λίγο πριν από τις λιβυκές ακτές, φορτώνουν το ανθρώπινο φορτίο τους και ακολουθούν την αντίστροφη πορεία πίσω, 260 μίλια για τις ακτές τις Ιταλίας, ακόμη και αν το λιμάνι του Zarzis στην Τύνιδα είναι μόλις 60 μίλια μακριά από το σημείο διάσωσης (όπου με οδηγία της Ε.Ε. συλλέγονται όλοι οι «πρόσφυγες»).

Οι εν λόγω Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί (που δρούνε και στο Αιγαίο) είναι:
MOAs (Migrant Offshore Aid Station – Υπεράκτιος Σταθμός Βοήθειας Μεταναστών)
Jugend Rettet, (Διάσωση της Νεολαίας)
Stichting Bootvluchting, (Ίδρυμα Βάρκα Προσφύγων)
Médecins Sans Frontières, (Γιατροί Χωρίς Σύνορα),
Save the Children, (Σώστε τα Παιδιά)
Proactiva Open Arms, (Ανοιχτή Αγκαλιά)
Sea-Watch.org, (Οργανισμός Θαλάσσιου Παρατηρητηρίου)
Sea-Eye, (Θαλάσσιο Μάτι)
Life Boat (Σωστική Λέμβος)

Η πραγματική πρόθεση των ανθρώπων πίσω από τις ΜΚΟ δεν είναι σαφής. Δεν θα εκπλαγούμε αν κίνητρό τους ήταν τα χρήματα. Μπορεί επίσης να οδηγούνται πολιτικά κίνητρα (ή και τα δύο).
Oι δραστηριότητες της οργάνωσης με βάση τη Μάλτα, MOAs, με την εμπορία ανθρώπων στην Ιταλία είναι η καλύτερη εγγύηση ότι οι μετανάστες δεν θα εμφανιστούν στην ακτή της Μάλτας.

MOAs διοικείται από έναν αξιωματικό του Ναυτικού της Μάλτας, ευρέως γνωστός (δηλαδή διαβόητος) στη Μάλτα για την κακομεταχείριση των λαθρομεταναστών. Είναι επίσης πιθανό ότι οι οργανώσεις αυτές επανδρώνονται από αφελείς «καλοθελητές» (εθελοντές) οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν ότι προσφέρουν υπηρεσίες που δρούνε σαν μαγνήτης για τους ανθρώπους από την Αφρική και συνεπώς, θέλοντας και μη προκαλούν περισσότερους θανάτους, για να μην αναφέρουμε ότι οι ενέργειές τους αποσταθεροποιούν την Ευρώπη.

Ωστόσο μπορεί οι προθέσεις αυτών των οργανισμών να είναι υψηλόφρονες (υποτίθεται), οι ενέργειές τους όμως είναι εγκληματικές, γιατί οι περισσότεροι από αυτούς τους λαθρομετανάστες δεν είναι επιλέξιμοι για χορήγηση ασύλου και θα καταλήξουν στους δρόμους της Ρώμης ή το Παρισιού υπονομεύοντας τη σταθερότητα της Ευρώπης, αυξάνοντας τις φυλετικά υποκινούμενες κοινωνικές εντάσεις.

Οι Βρυξέλλες δημιούργησαν μια ιδιαίτερη νομοθεσία για να προστατεύσουν αυτούς τους ανθρώπους, τους εθελοντές-διακινητές ανθρώπων, έναντι νομικών διώξεων. Σε ένα ειδικό τμήμα ενός ψηφίσματος της ΕΕ δικαιούνται την έρευνα και διάσωση, το κείμενο αναφέρει ότι «ιδιώτες πλοίαρχοι πλοίων και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που βοηθούν στη θαλάσσια διάσωση στη Μεσόγειο Θάλασσα, δεν θα πρέπει να διακινδυνεύουν να τιμωρηθούν για την παροχή αυτής της βοήθειας.»

Κατά τη διάρκεια των δύο μηνών της παρακολούθησης μας, έχουμε παρακολουθήσει τουλάχιστον 39.000 Αφρικανούς να μεταφέρονται λαθραία στην Ιταλία, η οποία έγινε με την πλήρη συγκατάθεση των ιταλικών και ευρωπαϊκών αρχών.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications