Πτώση μετεωρίτη στην Κύπρο- μαρτυρία αστρονόμου
 Πτώση μετεωρίτη στην Κύπρο- Αποκλειστική μαρτυρία αστρονόμου

Λόγο για πτώση μετεωρίτη κάνουν οι επιστήμονες, με τους οποίους επικοινώνησε το SigmaLive, με αφορμή το φαινόμενο που αναστάτωσε το παγκύπριο τα ξημερώματα της Παρασκευής (09.09).

Όπως αναφέρει στο SigmaLive ο Αντρέας Παναγιώτου, μέλος της Κοινότητας Αστρονόμων Κύπρου, το φαινόμενο που σημειώθηκε πάνω από τον ουρανό της Λευκωσίας (κυρίως) χθες βράδυ, ήταν μοναδικό.

Ο ίδιος μαζί με άλλα μέλη της Κοινότητας βρίσκονταν στην αυλή της Αγγλικής Σχολής στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της κοινότητας.

Όπως αναφέρει, βάσει του χρώματος που είχε ο ουρανός χθες βράδυ, πρόκειται για μετεωρίτη ο οποίος διέσχισε τον ουρανό της Λευκωσίας με ταχύτητες φωτός.
«Πρώτη φορά στα τόσα χρόνια βλέπω κάτι τέτοιο! Μείναμε έκπληκτοι όσοι ήμασταν εκεί», αναφέρει ο Ανδρέας Παναγιώτου.

Η λάμψη φάνηκε γύρω στις 12.40 τα μεσάνυχτα. Η πορεία του μετεωρίτη σύμφωνα με τους πρόχειρους υπολογισμούς των αστρονόμων ήταν νοτιοδυτική με δυτική κατεύθυνση. Ο μετεωρίτης φέρεται να κινήθηκε με ταχύτητα 20 με 40 χλμ το δευτερόλεπτο και έκανε έκρηξη μετά από 2μιση λεπτά.

Όπως εικάζουν οι ίδιοι αστρονόμοι, ο μετεωρίτης φέρεται να κατέπεσε ανοικτά του Κόλπου της Μόρφου.
Φάκας: Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μετεωρίτη
Στην άποψη ότι πρόκειται για μετεωρίτη συγκλίνει και ο Αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας, όπως δήλωσε στο SigmaLive. «Υπήρχε έντονη λάμψη χωρίς φλόγες, σύμφωνα με τα όσα συνέλεξα», αναφέρει ο κ. Φάκας.

Όπως σημειώνει, τέτοια φαινόμενα είναι πιθανά αυτή την περίοδο στην Κύπρο, αφού δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η περιοχή μας εξήλθε από έναν κομήτη. Ο κ. Φάκας συμπλήρωσε ότι αυτή η περίοδος ξεχωρίζει για τέτοια φαινόμενα, λόγω και του φαινομένου των Περσείδων.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications