Λαβρόφ: Η βιολογική έρευνα των ΗΠΑ δεν είναι απολύτως ειρηνική
Λαβρόφ: Η βιολογική έρευνα των ΗΠΑ δεν είναι απολύτως ειρηνική

Οι ΗΠΑ διεξάγουν βιολογική έρευνα που ίσως είναι «δεν είναι απολύτως ειρηνική», καθώς η Ουάσιγκτον αντιτίθεται στην ιδέα της σύσφιξης διεθνούς ελέγχου βιολογικών όπλων, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ
Η έντονη αντίθεση της Αμερικής στις ρωσικές προσπάθειες για τη δημιουργία ενός Μηχανισμού Παρακολούθησης των Βιολογικών και Τοξικών Όπλων (BTWC) δείχνει ότι οι ΗΠΑ μπορεί να διεξάγουν στρατιωτικοποιημένη βιολογική έρευνα, είπε ο Λαβρόφ σε ετήσια ομιλία του προς τους μέλλοντες διπλωμάτες στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (MGIMO), στη Μόσχα.

Η Ρωσία αναπτύσσει ένα μηχανισμό εποπτείας για την τήρηση του BTWC, είπε ο Λαβρόφ, τονίζοντας ότι οι περισσότερες χώρες υποστηρίζουν την κίνηση αυτή, ενώ οι ΗΠΑ αντιτίθενται ενεργά.

«Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ έχουν μια σειρά από έργα στον τομέα της βιολογικής έρευνας, ιδιαίτερα κάποια κοινά ερευνητικά προγράμματα με τις γειτονικές μας χώρες», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Πρόσθεσε ότι η άρνηση των ΗΠΑ να δημιουργήσει ένα μηχανισμό παρακολούθησης για την εκτέλεση του BTWC υποδηλώνει ότι «τα έργα αυτά δεν είναι απολύτως ειρηνικά».

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει αρχές για τη δημιουργία μιας σύμβασης για την καταπολέμηση της χημικής και βιολογικής τρομοκρατίας σε συνεργασία με την Κίνα, προσθέτοντας ότι η ιδέα αυτή υποστηρίζεται ευρέως.

Οι ΗΠΑ απέρριψαν τη ρωσική πρόταση για τη συνεργασία σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Οι ΗΠΑ δεν έχουν δείξει κανένα ενδιαφέρον για συνεργασία με τη Ρωσία σχετικά με τα θέματα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, η υπουργός Εξωτερικών είπε, μιλώντας σε πρωτοετείς φοιτητές MGIMO την 1η Σεπτεμβρίου.

Είπε ότι πολλοί Ρώσοι πολίτες που κατηγορούνται για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο από τις ΗΠΑ συνελήφθησαν σε τρίτες χώρες και μεταφέρθηκαν παράνομα στην Αμερική και στο παρελθόν.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) αρνήθηκε να δώσει στη Ρωσία καμία επίσημη γραπτή απάντηση, ενώ πολλά στελέχη των τμημάτων είπαν ότι «δεν βλέπουμε κανένα νόημα σε μια τέτοια συνεργασία», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για νέο Ψυχρό Πόλεμο
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν βλέπει καθόλου κάποιες «προϋποθέσεις» για ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο και χαρακτήρισε μια τέτοια εξέλιξη «απίθανο». Είπε επίσης ότι η τρέχουσα κατάσταση στη διεθνή σκηνή «διαφέρει σημαντικά» από εκείνη που υπήρχε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

«Σε αντίθεση με την περίοδο αυτή, δεν έχουμε ιδεολογικές διαφορές», δήλωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν πλέον κοινές αρχές, τις οποίες οι δύο χώρες μοιράζονται ως μέλη του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ.

Παράλληλα, τόνισε ότι πολλά σύγχρονα προβλήματα προκύπτουν από το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προσπαθούν να διατηρήσουν την παγκόσμια κυριαρχία και εμποδίζουν το σχηματισμό ενός νέου πολυκεντρικού διεθνούς συστήματος (σ.σ. δηλαδή παγκόσμια διακυβέρνηση) που θεμελιώνεται στις «αμοιβαίες παραχωρήσεις και σεβασμό καθώς και την κατανόηση».

Ορισμένες χώρες προσπαθούν να επιβάλουν τη θέλησή τους σε άλλα κράτη και την επίλυση των διεθνών προβλημάτων με έναν τρόπο που να ταιριάζει μόνο τα δικά τους συμφέροντα, είπε ο Λαβρόφ.

«Στην πραγματικότητα, προσποιούνται ότι έχουν το μονοπώλιο στην αλήθεια και χρησιμοποιούν μια σειρά από παράνομες αναγκαστικά μέτρα και ανήθικα μέσα για να επηρεάσουν τους συντρόφους τους, [όπως] ξαναγράψιμο της ιστορίας ή επιθετική προπαγανδιστή εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης, μονομερείς κυρώσεις ή χορηγίες για πραξικοπήματα, καθώς και τροφοδοτώντας περιφερειακές συγκρούσεις και την άμεση στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, προφανώς αναφερόμενος στην τρέχουσα πολιτική της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. πηγή: RT. Με λίγα λόγια, η Ρωσία βιάζεται να λάβει το κομμάτι πίτας που της αναλογεί στην παγκόσμια διακυβέρνηση, γι’ αυτό και προσπαθεί να στριμώξει τις ΗΠΑ, ώστε να πάψουν να μονοπωλούν.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications