23 Σεπ 2016

Ανασύρθηκε σκελετός από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Ανασύρθηκε σκελετός από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Ένας σκελετός που ανασύρθηκε από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, το διασημότερο αρχαίο ναυάγιο των ελληνικών θαλασσών, μαρτυρεί σύμφωνα με τους αρχαιολόγους τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε το κατάφορτο με έργα τέχνης σκαρί.

«Η θέση των οστών και η σχέση τους με τα άλλα ευρήματα πλησίον τους φανερώνουν τη βίαια βύθιση του πλοίου. Πήρε μαζί του πολλούς ανθρώπους».Η διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωσι, χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντικό το εύρημα., όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου».

«Οι ανθρωπολογικές και γενετικές (DNA) εξετάσεις που θα ακολουθήσουν θα αποκαλύψουν πολλές πληροφορίες για τον νεκρό. Θα πληροφορηθούμε, μεταξύ άλλων, το φύλο και την ηλικία του. Στα αρχαία χρόνια δεν υπήρχαν επιβατηγά πλοία. Εμπορεύματα και επιβάτες ταξίδευαν μαζί. Μπορεί ο σκελετός να ανήκει σε επιβάτη».

Οι αναλύσεις του σκελετικού υλικού είναι πιθανόν να προσφέρουν πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου στο οποίο ανήκε αλλά και για τις ασθένειες από τις οποίες τυχόν έπασχε, ανασυνθέτοντας τον τρόπο ζωής του. Υπό την προϋπόθεση πως η μακροχρόνια παραμονή του σκελετού στη θάλασσα (πάνω από 20 αιώνες) δεν κατέστρεψε το αρχαίο DNA.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται σκελετοί στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. «Οστά από τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά άτομα είχαν ήδη εντοπιστεί στο ναυάγιο κατά τις έρευνες των ετών 1900-1901 και 1976».

Η δεύτερη κατά σειρά ερευνητική προσπάθεια του φετινού καλοκαιριού στο πασίγνωστο ναυάγιο πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 28 Αυγούστου-14 Σεπτεμβρίου, με τη συνεργασία του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole.Και αυτή η έρευνα επικεντρώθηκε στην ανασκαφική τομή, που «έδωσε» ένα δεύτερο χάλκινο δόρυ στις αρχές του φετινού καλοκαιριού ενώ ένα ακόμη δόρυ είχε βρεθεί στην ίδια θέση πριν από δύο χρόνια.

Μετά από αυτά τα ευρήματα οι αρχαιολόγοι ευελπιστούσαν να αποκαλύψουν κάποιο από τα γλυπτά που μετέφερε το πλοίο.«Φαίνεται πως τα γλυπτά βρίσκονται σε μεγαλύτερο βάθος», λέει στον «Ελεύθερο Τύπο» η κ. Σίμωσι.Η ίδια ευελπιστεί πως κάποια στιγμή θα εντοπιστούν θησαυροί που δεν έχουν ακόμα ανασυρθεί.«Το ναυάγιο έχει πολύ “ψωμί” ακόμα», λέει χαρακτηριστικά.

Εάν σας άρεσε μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση!


Greece

1σχόλια:

Ανασύρθηκε σκελετός από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων
Ενθαρρύνονται τα σχόλια. πατήστε στο (Δημοσίευση σχολίου) και ανοίγει παράθυρο .
no imageΑνώνυμος

Εάν ξέραν οι Έλληνες τι έχουν κλέψει θα είχαν φρίξει....το θέμα είναι ότι βυθίζεται και εβραικο πετρομα σκαλισμένο δικο τους για να λεν ότι από αρχαίους χρόνους ήταν εδώ φυσικά πάλι θα φαν τα μούτρα τους..Αλλα η μάζα δεν λέει να καταλάβη το παιχνίδι που παίζει στης πλάτες μας χιλιάδες χρονια τώρα..ΛΥΠΑΜΑΙ ΛΥΠΑΜΑΙ ΛΥΠΑΜΑΙ.

+ footer Back to top
LIKE ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK TA POST........
ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ 2 - ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΤΟ!(η συμμετοχή σας απαραίτητη για την συνέχεια.......)

Οσοι θέλουν πάνε στο facebook,(στο μενού πάνω) αν εχουν πατήσει like στην σελίδα μας.Και πατουν να εμφανίζονται πρώτα Δείτε νέες δημοσιεύσεις από αυτή την σελίδα,(κλείστε με close).
Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications - would like to send push notifications?:
notification

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications