13 Αυγ 2016

Σε όλη την Ευρωζώνη η Ελλάδα -μόνο- βυθίζεται ακόμα στην ύφεση

Σε όλη την Ευρωζώνη η Ελλάδα -μόνο- βυθίζεται ακόμα στην ύφεση

Σταθερά σε ρυθμό συρρίκνωσης παραμένει η ελληνική οικονομία, όπως έδειξαν και τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ. Την ίδια ώρα πάντως, η «ζημιά» του α΄εξαμήνου αποδεικνύεται ελαφρώς ηπιότερη και αυτό ενδεχομένως να δημιουργείται και ένα «δίχτυ ασφαλείας» για την περίπτωση που το β΄εξάμηνο εξελιχθεί χειρότερα από όσο αναμένουν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές, ώστε να μην δημιουργηθούν πρόσθετες πιέσεις για επιβολή νέων μέτρων λιτότητας και ενεργοποίηση του κόφτη, λόγω της μεγαλύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης κατά το 2016.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, η οικονομία παρουσίασε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,3% του ΑΕΠ αν συγκριθεί με το πρώτο τρίμηνο του 2016 αλλά και ύφεση 0,7% του ΑΕΠ αν συγκριθεί με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.Παράλληλα η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε προς το καλύτερο την εκτίμηση για το πρώτο τρίμηνο κατά το οποίο η ύφεση διαμορφώθηκε σε 0,8% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2015.

Με αυτά τα δεδομένα το ΑΕΠ της χώρας για το πρώτο εξάμηνο εμφανίζει σε ετήσια βάση υποχώρηση 0,75% του ΑΕΠ.
Επισήμως πάντως, αν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή μπορεί να αναθεωρηθούν στις 28 Αυγούστου (όταν θα εκδοθούν τα οριστικά στοιχεία) ή και πιο μετά, τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι:

-στο πρώτο τρίμηνο η ύφεση δεν διαμορφώθηκε σε 1,4% όπως είχε ανακοινωθεί τον Μάιο, αλλά κατά 0,8%
-στο δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ υποχώρησε 0,7%
-συνολικά στο α΄εξάμηνο το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,75% και όχι 1,05% -επειδή αναθεωρήθηκε το α΄τρίμηνο επί τα βελτίω.

Και με τα δεδομένα αυτά όμως, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που βυθίζεται ακόμα στην ύφεση. Να σημειωθεί ότι στόχος για τη φετινή χρονιά είναι να περιοριστεί η ύφεση στο 0,3% του ΑΕΠ, πρόβλεψη που ασπάζεται και η Κομισιόν η οποία προβλέπει ανάκαμψη το β' εξάμηνο του 2016.

Τα στοιχεία είναι καλύτερα από τις προβλέψεις της αγοράς και προκάλεσαν θετική αντίδραση στο ΧΑ. Οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Reuters προέβλεπαν αύξηση 0,1% του ΑΕΠ σε τριμηνία μέτρηση.

Εάν σας άρεσε μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση!


Greece

0σχόλια:

Σε όλη την Ευρωζώνη η Ελλάδα -μόνο- βυθίζεται ακόμα στην ύφεση
Ενθαρρύνονται τα σχόλια. πατήστε στο (Δημοσίευση σχολίου) και ανοίγει παράθυρο .
+ footer Back to top
LIKE ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK TA POST........
ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ 2 - ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΤΟ!(η συμμετοχή σας απαραίτητη για την συνέχεια.......)

Οσοι θέλουν πάνε στο facebook,(στο μενού πάνω) αν εχουν πατήσει like στην σελίδα μας.Και πατουν να εμφανίζονται πρώτα Δείτε νέες δημοσιεύσεις από αυτή την σελίδα,(κλείστε με close).
Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications - would like to send push notifications?:
notification

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications