Μπλε Πανσέληνος την 21η Μαΐου του 2016
Μπλε Πανσέληνος την 21η Μαΐου του 2016

Στις 21 Μαΐου του 2016, η πανσέληνος θα λάμψει μπλε στο νυχτερινό ουρανό. Ένα μπλε φεγγάρι; Όχι ακριβώς!

«Μπλε Σελήνη» ονομάζουμε τη δεύτερη πανσέληνο που συμβαίνει μέσα σ’ ένα μήνα -το σύνηθες είναι μία πανσέληνος το μήνα- ή την τρίτη από τις τέσσερις πανσελήνους μιας εποχής του χρόνου.

Μπλε Σελήνη έχουμε κάθε δύο με τρία χρόνια, όταν αθροίζονται οι 11 ημέρες που περισσεύουν από τους 12 σεληνιακούς κύκλους του χρόνου. Οι περισσότερες «μπλε πανσέληνοι» έχουν ένα απαλό γκρι ή λευκό χρώμα, όπως ακριβώς το φεγγάρι που βλέπουμε οποιαδήποτε άλλη νύχτα. Η δεύτερη πανσέληνος μέσα σε ένα μήνα επίσης δεν αλλάζει χρώμα.

Πώς γεννήθηκε ο σύγχρονος όρος «μπλε φεγγάρι»
Οι περισσότερες «μπλε πανσέληνοι» έχουν ένα απαλό γκρι ή λευκό χρώμα, όπως ακριβώς το φεγγάρι που βλέπουμε οποιαδήποτε άλλη νύχτα. Η δεύτερη πανσέληνος μέσα σε ένα μήνα επίσης δεν αλλάζει χρώμα. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις η Σελήνη μπορεί να γίνει μπλε. Ένα πραγματικά μπλε χρώμα στο φεγγάρι μπορεί να προκληθεί από την έκρηξη ενός ηφαιστείου.

Για παράδειγμα, αναφέρει η NASA, to 1883 οι άνθρωποι έβλεπαν μπλε φεγγάρια σχεδόν κάθε νύχτα, μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία που είχε μέγεθος αντίστοιχο μίας ατομικής βόμβας 10 μεγατόνων. Τα σύννεφα σκόνης στην ατμόσφαιρα γέμισαν με σωματίδια τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας για έτσι η σελήνη… έγινε μπλε!

Η NASA επεσήμανε και άλλα παρόμοια γεγονότα είτε από εκρήξεις ηφαιστείων, είτε πυρκαγιές που οι καπνοί άλλαξαν το χρώμα του φεγγαριού.Τέλος παροτρύνει τους «κυνηγούς» των αστρονομικών φαινομένων, αλλά και τον απλό κόσμο να δει την ανατολή της Σελήνης και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι χρώμα θα έχει…
Η NASA εξηγεί πως το φεγγάρι μπορεί να φανεί μπλε:

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications