Αντιδράσεις για τη νομοθεσία των ηλεκτρονικών τσιγάρων! Να  γίνει μήνυση στον υπουργό Υγείας και έλεγχος αν λαδώθηκε !
Αντιδράσεις για τη νομοθεσία των ηλεκτρονικών τσιγάρων! Να  γίνει μήνυση στον υπουργό Υγείας και έλεγχος αν λαδώθηκε !

Ο συριζα έβγαλε απο θέσεις κλειδιά του Υπουργείου Υγείας άλλους για διορίσουν του Σύριζα !με πιο δικαίωμα νομοθετούν οτι θέλουν; ποιος τους έδωσε εντολή και απο που τα πήραν;. Να γίνει μήνυση στον υπουργό Υγείας και έλεγχος αν λαδώθηκε !απο καπνοβιομηχανίες,αυτός και όσοι εχουν σχέση με αυτο. . Δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας το προσχέδιο νόμου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το νομοσχέδιο έρχεται να μεταφράσει σε εθνικό δίκαιο την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/40 για τον καπνό, τα νέα προϊόντα καπνού και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Τις ενστάσεις σχετικά με το νομοσχέδιο εκφράζει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Νobacco, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα επιλέγει το πλέον αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο από όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης».

Η ανακοίνωση σχετικά με το προσχέδιο νόμου: «Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η απαγόρευση του ατμίσματος στους δημόσιους χώρους και η ολοκληρωτική απαγόρευση κάθε είδους διαφήμισης και προώθησης του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η Ελλάδα επιλέγει το πλέον αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο από όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης, στέλνει τα λάθος μηνύματα στους 200,000 Έλληνες που εγκατέλειψαν το κάπνισμα για το άτμισμα, απαγορεύει την ενημέρωση για ένα ζήτημα που αφορά την ποιότητα ζωής εκατομμύρια συμπολιτών μας και δημιουργεί αναχώματα για την ανάπτυξη μίας «εθνικής βιομηχανίας» που μπορεί να συμβάλλει άμεσα στην μείωση της βλάβης που προκαλεί το κάπνισμα στη δημόσια υγεία.

Η απόφαση για την απαγόρευση του ατμίσματος στους δημόσιους χώρους στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης, πλήττει άμεσα την ίδια την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, τιμωρεί τους ατμιστές για την επιλογή τους και έρχεται σε αντίθεση με την πρακτική προηγμένων υγειονομικά χωρών όπως είναι Γαλλία, η Αγγλία, η Ισπανία, η Ιταλία, που επιτρέπουν το άτμισμα στους δημόσιους χώρους.

Η απόφαση για την απαγόρευση της προώθησης και της διαφήμισης των προϊόντων ατμίσματος, στερεί από τους εκατομμύρια ενήλικους καπνιστές στην χώρα μας το δικαίωμα της ενημέρωσης για ένα προϊόν το οποίο μπορεί να σώσει και να βελτιώσει ζωές. Για ένα προϊόν, που στο ίδιο το νομοσχέδιο αναγνωρίζεται ως λιγότερο βλαπτικό από το συμβατικό τσιγάρο.

Απορίας άξιο είναι επίσης το γεγονός ότι για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα τη δημόσια υγεία, η ελληνική πολιτεία έδωσε μόλις τρεις ημέρες δημόσιας διαβούλευσης, κλείνοντας πριν ανοίξει το δημόσιο διάλογο και την ανταλλαγή έγκυρων επιστημονικών προτάσεων.

Η ΝΟΒΑCCO, η κορυφαία ελληνική εταιρεία προϊόντων ατμίσματος και μία από τις πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες που κλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την θεμελίωση του ρυθμιστικού πλαισίου για το ηλεκτρονικό τσιγάρο καλεί την ελληνική κυβέρνηση:

• Να δώσει περισσότερο χρόνο στη δημόσια διαβούλευση, με στόχο την ανάπτυξη ενός ανοικτού διαλόγου για το άτμισμα.
• Να εφαρμόσει την αντικαπνιστική νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος από όλους τους δημόσιους χώρους και όχι να απαγορεύσει το άτμισμα.

• Να αναλογιστεί ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει αναγνωριστεί από κορυφαίους επιστημονικούς οργανισμούς όπως το Βασιλικό Κολλέγιο των Ιατρών ως ενδεδειγμένο και ασφαλές υποκατάστατο του τσιγάρου που μειώνει σημαντικά την βλάβη στη υγεία.
• Να αναλογιστεί ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο αποτελεσματικό από τα διαθέσιμα φαρμακευτικά σκευάσματα στον αγώνα για την ολοκληρωτική απεξάρτηση από την νικοτίνη.

• Να επενδύσει στην αντικαπνιστική συνείδηση από τα πρώτα σχολικά βήματα και όχι να αφαιρέσει τη δυνατότητα και το δικαίωμα στους καπνιστές να επιλέξουν οι ίδιοι το μέσον που θα βελτιώσει την ζωή τους.

Η NOBACCO καλεί την ελληνική πολιτεία να αναλογιστεί ότι η χώρα μας είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών από όλες τις χώρες, μέλη του ΟΟΣΑ, με περίπου 20% ποσοστό θνησιμότητας από το κάπνισμα και 1,716,380,000 ετήσιο υγειονομικό κόστος προκαλούμενο από το κάπνισμα.
Στον αντικαπνιστικό αγώνα το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι σύμμαχος και όχι αντίπαλος».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications