«Αεροναυμαχία» στον Ειρηνικό Ωκεανό μεταξύ αμερικανικών και κινεζικών πλοίων και αεροσκαφών
«Αεροναυμαχία» στον Ειρηνικό Ωκεανό μεταξύ αμερικανικών και κινεζικών πλοίων και αεροσκαφών

Πολύ σοβαρότερο απ'οτι αρχικά είχε εκτιμηθεί ήταν τελικά το επεισόδιο μεταξύ του αντιτορπιλικού William P. Lawrence κλάσσης Arleigh Burke που επιχειρούσε σε περιοχή κινεζικής «ιδιοκτησίας» τσιμεντωμένου ύφαλου στην Νότια Κινεζική Θάλασσα στα νησιά Σπάρτλι και τις κινεζικές ναυτικές δυνάμεις.

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Συγκεκριμένα όπως διαφάνηκε επρόκειτο περί μιας μικρής «αεροναυμαχίας» όπου ενεπλάκησαν δύο κινεζικά μαχητικά και τρία κινεζικά πολεμικά πλοία για να αποχωρήσει το αμερικανικό αντιτορπιλικό από την αμφιλεγόμενη ζώνη γύρω από το τεχνητό νησί Νάνσα.

Οι κινεζικές αεροναυτικές δυνάμεις επενέβησαν, ζητώντας την άμεση αποχώρηση του αμερικανικού σκάφους από την περιοχή, την οποία και τελικώς επέτυχαν

Το Πεκίνο δεν θεώρησε καθόλου ελάσσονα την αμερικανική ενέρεγεια αφού δήλωσε ότι πρόκειται περί «σοβαρής πρόκλησης» από την πλευρά των ΗΠΑ.

Το αντιτορπιλικό William P. Lawrence εθεάθη μέσα στο νησιωτικό σύμπλεγμα Σπάρτλι, το οποίο, όπως υποστηρίζουν οι Κινέζοι, βρίσκεται εντός των χωρικών υδάτων που τελούν υπό την κυριαρχία τους.

Συγκερκιμένα το κινεζικό ΥΠΑΜ έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Το αμερικανικό πλοίο μπήκε στα χωρικά ύδατα του νησιού Νάνσα δίχως να έχει λάβει εξουσιοδότηση. Η πράξη αυτή, συνιστά μία σοβαρή πρόκληση».Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του έκανε λόγο για «υπερβολικές ναυτικές απαιτήσεις, οι οποίες εναντιώνονται στους θαλάσσιους νόμους» και τόνισε το γεγονός ότι το αμερικανικό Ναυτικό έχει δικαίωμα να διεξάγει ασκήσεις στην περιοχή.

Στο επεισόδιο στην πρώτη φάση του αμερικανικό αντιτορπιλικό πραγματοποίησε διέλευση κοντά στον υπό κινεζικό έλεγχο ύφαλο στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Η αμερικανική κίνηση γίνεται για να νομιμοποιηθούν οι διεκδικήσεις των χωρών της περιοχής που αποτελούν συμμάχους των ΗΠΑ έναντι αυτών της Κίνας.

Ο Daniel R. Russel, που είναι ο U.S. Assistant Secretary of State for East Asian and Pacific Affairs, είπε στους δημοσιογράφους στο Ανόι ότι «δεν πρόκειται για προκλήσεις. Εάν το ισχυρότερο Ναυτικό του κόσμου δεν μπορεί να πλεύσει σε διεθνή ύδατα τότε τι γίνεται με τις μικρότερες χώρες;»

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications