11 Απρ 2016

Σκωτσέζοι βουλευτές στη Βρετανική Βουλή: «Στην Ελλάδα ανήκουν τα Γλυπτά»

Σκωτσέζοι βουλευτές στη Βρετανική Βουλή: «Στην Ελλάδα ανήκουν τα Γλυπτά»

«Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι Ελληνες θα είναι σε θέση να τα προστατεύσουν και να τα διατηρήσουν όπως πρέπει».

Αυτήν τη θέση εκφράζει το κόμμα των Σκοτσέζων εθνικιστών, το οποίο εκπροσωπείται στη σημερινή βρετανική Βουλή με 54 βουλευτές. Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τότε που ο Σκοτσέζος ευγενής λόρδος Ελγιν αφαίρεσε παράνομα από τον Παρθενώνα τα ιστορικά μνημεία τα οποία έγιναν γνωστά ως Ελγίνεια Μάρμαρα και τα πούλησε στο Βρετανικό Μουσείο.

Με αφορμή αυτήν την επέτειο ο βουλευτής του εθνικιστικού κόμματος της Σκοτίας Στ. Γκέθινς, υπεύθυνος για τα θέματα στην Ευρώπη, δήλωσε στο «Έθνος» σχετικά με το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

«Το κόμμα μας υποστηρίζει το ελληνικό αίτημα και μάλιστα ο προηγούμενος υπουργός Πολιτισμού στην τοπική κυβέρνηση της Σκοτίας, Μάικλ Ράσελ, είχε εκφραστεί με πάθος για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Θεωρούμε ότι οι Έλληνες είναι αναμφισβήτητα ικανοί και άξιοι να εκθέτουν και να συντηρούν σωστά τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Υποστηρίζουμε επίσης την άποψη ότι ο Ελληνικός λαός έχει δίκιο να ζητάει την επιστροφή τους, που αποτελεί τον πλέον σημαντικό πολιτιστικό θησαυρό».

Η βρετανική επιτροπή για την επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα προγραμματίζει για τους επομένους μήνες, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από τη λεηλασία του Παρθενώνα από τον λόρδο Ελγιν, εκδηλώσεις για να προβληθεί το ελληνικό αίτημα στην κοινή γνώμη και στον πολιτικό κόσμο της Βρετανίας.

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει τελευταία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της βρετανικής επιτροπής για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων, δείχνουν ότι η κοινή γνώμη, αλλά κυρίως οι επαγγελματίες ιστορικοί, αρχαιολόγοι και ακαδημαϊκοί, και οι διευθυντές των μουσείων, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, υποστηρίζουν το Ελληνικό αίτημα.

Λάμπης Τσιριγωτάκης

Εάν σας άρεσε μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση!


Greece

0σχόλια:

Σκωτσέζοι βουλευτές στη Βρετανική Βουλή: «Στην Ελλάδα ανήκουν τα Γλυπτά»
Ενθαρρύνονται τα σχόλια. πατήστε στο (Δημοσίευση σχολίου) και ανοίγει παράθυρο .
+ footer Back to top
LIKE ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK TA POST........
ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ 2 - ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΤΟ!(η συμμετοχή σας απαραίτητη για την συνέχεια.......)

Οσοι θέλουν πάνε στο facebook,(στο μενού πάνω) αν εχουν πατήσει like στην σελίδα μας.Και πατουν να εμφανίζονται πρώτα Δείτε νέες δημοσιεύσεις από αυτή την σελίδα,(κλείστε με close).
Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications - would like to send push notifications?:
notification

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications