Πείραμα επαληθεύει την αστρική προβολή η εξωσωματική εμπειρία!
Πείραμα επαληθεύει την αστρική προβολή η εξωσωματική εμπειρία!

H εξωσωματική εμπειρία ευρύτερα γνωστή και ως αστρική προβολή είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα το όποιο προκαλεί πολλές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Ως αστρική προβολή μπορεί να χαρακτηριστεί κάθε εμπειρία όπου το άτομο βιώνει τον εαυτό του έξω από το σώμα του! Είναι ικανό να αιωρηθεί, να παρατηρήσει τον εαυτό του να κοιμάται και να περιπλανηθεί οπουδήποτε στο χώρο.

Γράφει ο Φοίβος Καλφόπουλος. Θα μπορούσε να πει κάνεις πως τα αστρικά ταξίδια είναι βαθιά εντυπωμένα στο συλλογικό νου της ανθρωπότητας καθώς υπάρχουν αναφορές από όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Από την αρχαία Αίγυπτο μέχρι τους....
σαμάνους της κεντρικής Αμερικής . Αναφορές συναντάμε στη Θιβετιανή βίβλο των νεκρών , το βουδισμό καθώς και σε πλήθος αποκρυφιστικών βιβλίων. Αρκετά άτομα κατά τη διάρκεια της ζωής τους αναφέρουν πως έχουν ξυπνήσει και έχουν αιωρηθεί πάνω από το σώμα τους ενώ βρισκόταν σε κατάσταση ύπνου.

Μια τέτοια εμπειρία θεωρείται ως μη συνειδητή αστρική προβολή , η βασική μέθοδος για να την επιτύχει κανείς συνειδητά είναι μέσω τεχνικών χαλάρωσης και βαθύ διαλογισμού.
Εμπειρίες εξωσωματωσης αναφέρονται επίσης με τη χρήση τρυπταμινων όπως το DMT , η ψιλοκυβινη και η χαρμαλινη. Για τη πλειονότητα του επιστημονικού κόσμου το φαινόμενο αυτό μπορεί να θεωρείται αστείο και ανάξιο περαιτέρω έρευνας όμως η συχνότητα που εμφανίζεται στις ζωές των περισσότερων ανθρώπων πρέπει να μας προβληματίσει και να μας κάνει να το ψάξουμε εις βάθος. Στο άρθρο αυτό θα δούμε ποια μέσα έχει η επιστήμη στη διάθεση τη ώστε να μπορέσει να ερμηνεύσει σε έναν ικανοποιητικό βαθμό αυτό το περίεργο φαινόμενο.

Ο Dr Charles Tart είναι ένας αμερικανός ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο της California

Ο Dr Charles Tart είναι ένας αμερικανός ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο της California, ο οποίος δεν ανήκει στην ομάδα επιστημόνων που κινούνται στα συμβατικά πλαίσια της επιστήμης. Ο Τart όπως και κάθε επιστήμονας που σέβεται τον εαυτό του προσπάθησε να επεκτείνει την ανθρώπινη γνώση ερευνώντας άγνωστα και αμφιλεγόμενα θέματα. Έτσι ασχολήθηκε με κατατάσσονται στον αμφιλεγόμενο χώρο της παραψυχολογίας . Στη προσπάθεια αυτή πραγματοποίησε πειράματα και με το θέμα αυτού του άρθρου , την αστρική προβολή.

Ο Dr. Tart πραγματοποίησε ένα πείραμα βασισμένος στους ισχυρισμούς μιας νεαρής γυναικάς ότι μπορεί να βιώσει εξωσωματικές εμπειρίες . Άλλωστε η CIA πραγματοποίησε ανάλογα πειράματα με μεγάλη επιτυχία .
Η χρηματοδοτούμενη από τη CIA έρευνα στο Stanford Research Institute (SRI), στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 έδειξε ότι η απόσταση δεν αποτελεί εμπόδιο για τους ταλαντούχους ενορατικούς. Τα πειράματα που διεξήχθησαν στο SRI από τον Targ και τον Hal Puthoff επισημαίνουν σαφώς ότι τα φαινόμενα Ψ δεν υπακούν στο νόμο των αντίστροφων τετραγώνων όπως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ή κάθε άλλη γνωστή δύναμη της Φυσικής. Οι επιδέξιοι remote viewers μπορούν να δουν με ακρίβεια τους στόχους στην άλλη πλευρά του πλανήτη ή μέσα σε έναν ηλεκτρομαγνητικά απομονωμένο θάλαμο με την ίδια ευκολία που μπορούν να δουν κάτι μέσα σε ένα σφραγισμένο φάκελο στο ίδιο δωμάτιο.

Η Μiss Z όπως μας την αναφέρει , είναι μια νεαρή φοιτήτρια στην αρχή της τρίτης δεκαετίας της ζωής της. Από μικρή ηλικία βίωνε συνειδητές εξωσωματικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια του ύπνου της , χωρίς όμως να έχει συνειδητοποιήσει την ιδιαιτερότητα της εμπειρίας της καθώς πίστευε ότι είναι κάτι φυσιολογικό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου των περισσότερων ανθρώπων. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο ύπνου του καθηγητή και η συνολική διάρκεια του ήταν τέσσερις νύχτες. Στο εργαστήριο όπως μπορείτε να δείτε και στην εικόνα , αποτελούταν από δυο δωμάτια τα οποία είχαν ανάμεσα τους ένα παράθυρο παρακολούθησης.

Τα μόνα αντικείμενα που υπήρχαν στο δωμάτιο του υποκειμένου ήταν ένα κρεβάτι , ένα ράφι και ένα ρολόι. Στο εργαστήριο υπήρχε σύστημα ενδοεπικοινωνίας έτσι ώστε να επιτρέπει σε οπουδήποτε ήχο να γίνεται αντιληπτός στο άλλο δωμάτιο. Το υποκείμενο κοιμάται σε ένα άνετο κρεβάτι κάτω από το παράθυρο παρατήρησης . Όλα τα ηλεκτρόδια που είναι συνδεδεμένα με τον εγκέφαλο καταλήγουν στο ηλεκτρονικό κουτί.

Ο Dr. Τart παρακολουθούσε το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) του υποκειμένου και τις κινήσεις των κορών του (REM) τα οποία αποτελούν τα βασικά στοιχειά για να διακρίνουμε τα διάφορα στάδια του ύπνου. Μερικές βασικές πληροφορίες για τα στάδια του ύπνου: Στο ξεκίνημα της διαδικασίας του ύπνου ο εγκέφαλος μας είναι ακόμα σχετικά σε ετοιμότητα και παράγει τα λεγόμενα κύματα Beta τα οποία είναι μικρά και γρήγορα. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου όπου δεν είστε ακόμα σε ύπνο κάνουν την εμφάνιση τους κάποιες παράξενες και εξαιρετικά ζωντανές παραισθήσεις , όπως ότι βυθίζεστε στο κενό η ότι φωνάζουν το όνομα σας.
Αυτό είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό που βιώνουν πολλοί άνθρωποι και ονομάζεται από τη σύγχρονη ψυχολογία ως υπναγωγικο στάδιο.

Η Μiss Z όπως μας την αναφέρει , είναι μια νεαρή φοιτήτρια στην αρχή της τρίτης δεκαετίας της ζωής της. Από μικρή ηλικία βίωνε συνειδητές εξωσωματικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια του ύπνου της , χωρίς όμως να έχει συνειδητοποιήσει την ιδιαιτερότητα της εμπειρίας της καθώς πίστευε ότι είναι κάτι φυσιολογικό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου των περισσότερων ανθρώπων. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο ύπνου του καθηγητή και η συνολική διάρκεια του ήταν τέσσερις νύχτες.

Στο εργαστήριο όπως μπορείτε να δείτε και στην εικόνα , αποτελούταν από δυο δωμάτια τα οποία είχαν ανάμεσα τους ένα παράθυρο παρακολούθησης. Τα μόνα αντικείμενα που υπήρχαν στο δωμάτιο του υποκειμένου ήταν ένα κρεβάτι , ένα ράφι και ένα ρολόι.
Στο εργαστήριο υπήρχε σύστημα ενδοεπικοινωνίας έτσι ώστε να επιτρέπει σε οπουδήποτε ήχο να γίνεται αντιληπτός στο άλλο δωμάτιο. Το υποκείμενο κοιμάται σε ένα άνετο κρεβάτι κάτω από το παράθυρο παρατήρησης . Όλα τα ηλεκτρόδια που είναι συνδεδεμένα με τον εγκέφαλο καταλήγουν στο ηλεκτρονικό κουτί.

Ο Dr. Τart παρακολουθούσε το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) του υποκειμένου και τις κινήσεις των κορών του (REM) τα οποία αποτελούν τα βασικά στοιχειά για να διακρίνουμε τα διάφορα στάδια του ύπνου. Μερικές βασικές πληροφορίες για τα στάδια του ύπνου: Στο ξεκίνημα της διαδικασίας του ύπνου ο εγκέφαλος μας είναι ακόμα σχετικά σε ετοιμότητα και παράγει τα λεγόμενα κύματα Beta τα οποία είναι μικρά και γρήγορα. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου όπου δεν είστε ακόμα σε ύπνο κάνουν την εμφάνιση τους κάποιες παράξενες και εξαιρετικά ζωντανές παραισθήσεις , όπως ότι βυθίζεστε στο κενό η ότι φωνάζουν το όνομα σας. Αυτό είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό που βιώνουν πολλοί άνθρωποι και ονομάζεται από τη σύγχρονη ψυχολογία ως υπναγωγικο στάδιο.

Τα στάδια του ύπνου
Τα κύρια στάδια του ύπνου είναι τέσσερα . Το πρώτο χαρακτηρίζεται από τα theta waves που παράγει ο εγκέφαλος μας και κραταει μόνο για 5-10 λεπτά. Το δεύτερο στάδιο κραταει περίπου 20 λεπτά , το σώμα αρχίζει και κατεβάζει τη θερμοκρασία του και ο εγκέφαλος παράγει κάποια ξεσπάσματα γρήγορων και ρυθμικών κυμάτων(spindles). Στο στάδιο 3 παρατηρούνται αργά εγκεφαλικά κύματα , τα delta waves , σε αυτό το στάδιο του ύπνου γινόμαστε λιγότερο ευαίσθητοι σε εξωτερικούς ήχους .
Tο στάδιο 4 του ύπνου είναι το στάδιο όπου εμφανίζεται η ονειρικη δραστηριότητα και οι λεγόμενες γρήγορες κινήσεις των κορών (REM). O ύπνος REM χαρακτηρίζεται από αυξημένο ρυθμό αναπνοής και αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα.

Πίσω στο πείραμα τώρα , κάθε βράδυ μόλις το υποκείμενο είχε ξαπλώσει και είχε αποκοιμηθεί ο Dr Tart με μια μέθοδο τυχαίας επιλογής αριθμών σχημάτιζε ένα πενταψήφιο αριθμό τον όποιο τοποθετούσε σε έναν αδιαφανή φάκελο και χωρίς να γίνει αντιληπτός από το υποκείμενο έμπαινε στο δωμάτιο όπου κοιμόταν και τοποθετούσε χαρτί με το πενταψήφιο πάνω στο ράφι. Το ύψος του ραφιού δεν επέτρεπε στο υποκείμενο να δει το πενταψήφιο αριθμό σε όρθια στάση πάρα μόνο θεωρητικά αν μπορούσε να αιωρηθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου του. Αυτό που θα περίμενε ο Dr Tart είναι μια εγκεφαλική δραστηριότητα τύπου death-like trance η οποία συνοδεύει τις εξωσωματικές εμπειρίες τις περισσότερες φορές. Αμέτρητες αναφορές για εξωσωματώσεις υπήρξαν από ανθρώπους που βρισκόταν σε αυτή τη κατάσταση είτε από τα συμπτώματα μίας σοβαρής ασθένειας είτε από κάποιο ατύχημα.

Τα αποτελέσματα της εγκεφαλικής δραστηριότητας όμως της Miss Z δεν είχαν τη μορφή του εγκεφαλογραφήματος της κομματοείδης αυτής κατάστασης αλλά ούτε και τη μορφή ενός φυσιολογικού εγκεφαλογραφήματος κατά τη διάρκεια του ύπνου . Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και στις εικόνες η Miss Z κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής εμπειρίας δεν παρουσιάζει καμία ονειρική δραστηριότητα (REM), πάρα μόνο ένα φτωχά αναπτυγμένο στάδιο 1 ύπνου που κυριαρχείται από αλφοειδη δραστηριότητα και συνοδεύεται συχνά από μεταβατικές περιόδους εγρήγορσης. Το μοτίβο αυτό της Miss Z δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ικανοποιητικά είτε ως κάποιο στάδιο δραστηριότητας ύπνου είτε ότι ήταν ξύπνια . Τα κύματα alpha να σημειωθεί πως δεν αντιστοιχούν σε κάποια φάση του ύπνου καθότι δημιουργούνται όταν βρισκόμαστε σε χαλάρωση με κλειστά μάτια και μειώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου .

Πέρα από την εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του φαινομένου τα χέρια της επιστήμης είναι δεμένα καθώς δεν υπάρχει άλλη αντικειμενική μέθοδος ώστε να μετρηθεί μια τέτοιου είδους υποκειμενική εμπειρία. Ωστόσο αυτό που συμπεραίνουμε από το πείραμα του Dr Tart είναι ότι οι εξωσωματικές εμπειρίες σίγουρα δεν αντιστοιχούν με την κατάσταση REM του ύπνου άρα το φαινόμενο της εξωσωματωσης δεν μπορεί να παρομοιαστεί με ονείρεμα η συνειδητό ονείρεμα. Μεταγενέστερα πειράματα (Gabbard & Twemlow )έδειξαν πως όντως δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ OBE και ονειρέματος καθώς και πως η εξωσωματική εμπειρία δεν σχετίζεται με κάποια συγκεκριμένη εγκεφαλική δραστηριότητα καθώς έχει συνδεθεί και με το στάδιο 1 των theta waves όσο και με το στάδιο 3 και τα delta waves, γεγονός ιδιαίτερα παράδοξο.

Υπάρχουν πάμπολλα πειράματα τα οποία έχουν αποδείξει έμεσσα την ύπαρξη εξωαισθητήριας αντίληψης. Δυστυχώς για τους σκληροπυρηνικούς σκεπτικιστές και γενικότερα για την επιστήμη δεν μπορούν να υπάρξουν περισσότερα μετρήσιμα δεδομένα πάνω σε τέτοια θέματα . Όπως ακριβώς δεν μπορούν να μετρηθούν τα συναισθήματα και οι σκέψεις παρά μόνο μέσω των αποτλεσμάτων τους δηλαδή των πράξεων , των εκφράσεων του προσώπου κ.ο.κ. Εξωαισθητιαριακη αντίληψη υπάρχει, το θέμα είναι πως ανατρέπονται πολλές καθεστηκυίες απόψεις και πολλά επίσημα μοντέλα , οπότε η έρευνα για τέτοια θέματα σίγουρα πραγματοποιείται εκτενέστερα σε ιδιωτικούς τομείς

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications