Σε έξαρση η γρίπη στην Ελλάδα, έξι νεκροί! 2 μικρά παιδιά
Σε έξαρση η γρίπη στην Ελλάδα, έξι νεκροί! 2 μικρά παιδιά

Έξι άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από τη γρίπη που βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας. Το στέλεχος της γρίπης ΑΗ1Ν1 που το 2009 προκάλεσε πανδημία, κυριαρχεί και φέτος και δημιουργεί βαριά συμπτωματολογία όχι μόνο στις ευπαθείς ομάδες αλλά και σε νέους ανθρώπους.

Τόσο η ίωση όσο και η γρίπη προκαλούνται από ιούς.
Αυτό που τις διαφοροποιεί είναι η βαρύτητα τους.
Στην απλή ίωση συνήθως έχουμε ρινική συμφόρηση και καταρροή, πονόλαιμο και χαμηλό πυρετό που πέφτει με τα αντιπυρετικά.
Στην απλή ίωση τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από 3 ημέρες.

Στη γρίπη έχουμε υψηλό πυρετό και ρίγη, βήχα, πονόλαιμο που χειροτερεύει όσο περνούν οι μέρες, έντονες μυαλγίες ενώ η καταβολή παραμένει παρά την εξασθένηση των συμπτωμάτων. Συχνά μπορεί να συνυπάρχουν και γαστρεντερικά ενοχλήματα, ιδίως στα παιδιά.
Με την έξαρση της γρίπης, η ανάγκη για περισσότερα κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ακόμα πιο επιτακτική. Οι ειδικοί συνιστούν αντιγριπικό εμβολιασμό ακόμα και τώρα και χρήση αντιικών φαρμάκων ακόμα κι αν τα συμπτώματα της γρίπης είναι ήπια ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές.

Σύμφωνα με το cnn.gr και τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 47 άνθρωποι στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων τη χώρας.
Ανησυχητικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός πως ανάμεσα στους νοσηλευόενους των ΜΕΘ βρίσκονται και 2 μικρά παιδιά 4 και 8 ετών, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων είναι κάτω από τα 60 έτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για εποχικό φαινόμενο που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχουν από γρίπη Α και κυρίως από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη, τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθεί να αυξάνεται στην χώρα για τις επόμενες εβδομάδες και κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε όλη την Ευρώπη επικρατεί μέχρι αυτή τη στιγμή το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09 και αυτό θεωρείται αναμενόμενο, λόγω του ότι κατά την περσινή περίοδο γρίπης επικράτησαν τα στελέχη Α(Η3Ν2) και Β του ιού της γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες και επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά την εφαρμογή προληπτικών μέτρων.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications