Μυστηριώδης «κόκκινη βροχή» σαν αίμα σε πόλη της Ισπανίας
Μυστηριώδης «κόκκινη βροχή» σαν αίμα σε πόλη της Ισπανίας

Ένα ασυνήθιστο φαινόμενο παρατηρήθηκε σε πόλη στα βορειοδυτικά της Ιβηρικής χερσονήσου.Οι κάτοικοι της ισπανικής επαρχίας Ζαμόρα παρατήρησαν να πέφτει βροχή με σκούρο κόκκινο χρώμα.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται η «βροχή σαν αίμα», όπως χαρακτηρίζεται πλέον. Οι γεωλόγοι κατάφεραν τώρα να προσδιορίσουν τον μικροοργανισμό που ευθύνεται για το ασυνήθιστο χρώμα, αλλά ακόμα δεν μπορούν να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο κατέληξε εκεί.

Σε πρόσφατη μελέτη της ισπανικής Βασιλικής Εταιρείας Φυσικής Ιστορίας, οι ερευνητές εξήγησαν ότι η κόκκινη απόχρωση προκλήθηκε από μικροφύκη γλυκού νερού με την ονομασία Haematococcus pluvialis. Αν και συνήθως φέρουν πράσινο χρώμα, τα μικροφύκη συνθέτουν μία κόκκινη χρωστική ουσία που ονομάζεται ασταξανθίνη, όταν βρίσκονται υπό πίεση -σε κατάσταση «στρες».

Σύμφωνα με την έρευνα, ο οργανισμός είναι «ιδιαίτερα ευαίσθητος σε μεταβολές στην ένταση, την ποσότητα και την ποιότητα του φωτός, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την κατανομή, το μέγεθος και η μορφολογία των κυττάρων του». Τα δείγματα συλλέχθηκαν από το χωριό Αγιό ντε Βιδριάλες και εξετάστηκαν στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα.

Αν και οι ερευνητές ήταν γρήγορα σε θέση να προσδιορίσουν τα μικροφύκη, δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πώς βρέθηκαν στην περιοχή. Προηγουμένως, ο Haematococcus pluvialis είχε παρατηρηθεί σε υδάτινες επιφάνειες στη Βόρεια Αμερική και σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, αλλά η ξαφνική άφιξή του στην Ισπανία ήταν απρόσμενη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί, μόνο αφού πρώτα προσδιοριστεί η πηγή του μικροοργανισμού, για παράδειγμα αν ήρθε από το νερό ή τον αέρα.

Ανεξάρτητα από τη λύση του μυστηρίου, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους, καθώς ο οργανισμός όχι μόνο δε θεωρείται επικίνδυνος, αλλά κάποια κομμάτια του έχουν βρεθεί ακόμη και να βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications