Υπάλληλος στις ΗΠΑ φυλακίζεται επειδή αρνήθηκε να εκδώσει άδειες γάμου για ομοφυλόφιλους
Υπάλληλος στις ΗΠΑ φυλακίζεται επειδή αρνήθηκε να εκδώσει άδειες γάμου για ομοφυλόφιλους

Η Κιμ Ντέιβις, υπάλληλος στο Κεντάκυ των ΗΠΑ, φυλακίστηκε επειδή αρνήθηκε να εκδώσει άδειες γάμου για ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Μία υπάλληλος στο Κεντάκυ των ΗΠΑ επικαλούμενη θρησκευτικούς λόγους για τους οποίους αρνείται να εκδώσει άδειες γάμου, φυλακίστηκε για περιφρόνηση του δικαστηρίου. Η Κιμ Ντέιβις συνελήφθη, αφού αψήφησε εντολές από έναν ομοσπονδιακό δικαστή να εκδώσει άδειες σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Η απόφαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ”εκδικητική”, καθώς ο Επαρχιακός Δικαστής των ΗΠΑ David Bunning διέταξε να τεθεί η Ντέιβις υπό κράτηση λέγοντας ότι ένα πρόστιμο δεν είναι αρκετό για να αναγκάσει τη συμμόρφωση της. Δικηγόροι για την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), οι οποίοι κατέθεσαν μια πρόταση για την Ντέιβις, ζήτησαν συγκεκριμένα πρόστιμο αντί της φυλάκισης, προκειμένου να αποφευχθεί η υπάλληλος της επαρχίας Rowan να γίνει μάρτυρας για τον αγώνα της. Η Ντέιβις δεν μπορεί να απολυθεί από τη θέση επειδή είναι εκλεγμένη αξιωματούχος.

Αναπληρωτές υπάλληλοι επίσης απειλήθηκαν με κατηγορίες αν αρνηθούν να εκδώσουν άδειες γάμου. Πέντε από τους έξι υπαλλήλους είπαν ότι θα συμμορφωθούν με τη διαταγή του δικαστή, ανέφερε το AP. Ένας από τους αναπληρωτές γραμματείς, ο οποίος είναι ο γιος της Ντέιβις, συνεχίζει να αρνείται, αλλά δεν θα χρεωθεί με περιφρόνηση, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η φυλάκιση της Ντέιβις προκάλεσε επικρίσεις από τους συντηρητικούς. Ο πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας Mike Huckabee, προεδρικός υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς για το 2016, υποστήριξε ότι η υπάλληλος διώκεται για τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις. Ένας άλλος υποψήφιος, ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ, είπε ότι με τη φυλάκιση της Ντέιβις η κυβέρνηση των ΗΠΑ στέλνει ένα μήνυμα προς τους χριστιανούς ότι δεν θα πρέπει να υπηρετούν σε δημόσια αξιώματα.

Ο συντηρητικός αρθρογράφος Scott Ott πήρε το θέμα με μια δήλωση του δικαστή Bunning που είπε στην Ντέιβις ότι η ιδέα του φυσικού δικαίου να αντικαθιστά την εξουσία του θα είναι ένα «επικίνδυνο προηγούμενο». Η υποθάλπουσα πολιτική θεωρία της Αμερικανικής συνταγματικής δημοκρατίας, έγραψε ο Ott, είναι ότι ”οι Νόμοι της Φύσης και της Φύσης του Θεού” χαλκεύουν την εξουσία της κυβέρνησης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε τον Ιούνιο ότι ο γάμος ήταν ένα θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα, καταργώντας τους νόμους στο Μίτσιγκαν, Κεντάκυ, Οχάιο και το Τενεσί, οι οποίοι όριζαν το γάμο ως “μια ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.”

Μετά την απόφαση Obergefell ν. Hodges, το Κεντάκυ εξέδωσε εντολή οι υπάλληλοι να εκδίδουν άδειες γάμου σε ζευγάρια του ιδίου φύλου. Από τους 120 υπαλλήλους στην πολιτεία, 57 είχαν αντιρρήσεις. Η Κιμ Ντέιβις της επαρχίας Rowan αρνήθηκε τελείως να εκδίδει γενικά άδειες γάμου, δεδομένου ότι στερώντας τες μόνο σε ζευγάρια του ιδίου φύλου θα ήταν διάκριση.

«Η έκδοση άδειας γάμου η οποία έρχεται σε αντίθεση με τον ορισμό του Θεού για το γάμο, με το όνομά μου επάνω στο πιστοποιητικό, θα παραβίαζε τη συνείδησή μου», εξήγησε η Ντέιβις σε ανακοίνωσή της. “Δεν είναι ένα ελαφρύ θέμα για μένα. Είναι μια απόφαση για τον Παράδεισο ή την Κόλαση.”

Η Ντέιβις έγινε Αποστολική χριστιανική πριν από τέσσερα χρόνια. Πριν από αυτό, παντρεύτηκε τρεις φορές και επί του παρόντος ξαναπαντρεύτηκε στη δεύτερη τον πρώην σύζυγό της. “Δεν είμαι τέλεια”, η Ντέιβις ανέφερε σε μια δήλωση. “Κανείς δεν είναι. Αλλά έχω συγχωρεθεί”.

Ενώ υπάρχουν και άλλοι υπάλληλοι στο Κεντάκυ που αρνούνται να εκδώσουν άδειες γάμου αυτή τη στιγμή, η εθνική προσοχή έχει επικεντρωθεί στην Ντέιβις. Τα social media στέλνουν συνεχείς ανακοινώσεις επικρίνοντας την υπάλληλο ότι δεν κάνει τη δουλειά της, ή αναφέρουν την ιστορία του γάμου της, ως παράδειγμα υποκρισίας.

Δεδομένου ότι ο ”γάμος” και τα ”δικαιώματα” των ομοφυλόφιλων έχουν κρατική υποστήριξη και χρηματοδότηση, είναι πολύ πιθανόν τα mainstream media να επέλεξαν να επικεντρώσουν στην Ντέιβις και όχι σε κάποιον άλλο υπάλληλο, επειδή ακριβώς είναι ένα ”εύκολο θύμα” για να γελοιοποιηθεί.Η Ντέιβις λέει ότι ποτέ δεν θέλησε να τοποθετηθεί σε θέση που την αναγκάζει να επιλέξει μεταξύ των πεποιθήσεων της και στο να κάνει τη δουλειά της.

“Θέλω να συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου, αλλά επίσης ζητώ ό, τι οι Ιδρυτές μας οραματίστηκαν – ότι η συνείδηση και η θρησκευτική ελευθερία θα πρέπει να προστατεύονται”, είπε στη δήλωση. “Αυτό είναι το μόνο που ζητώ.”

Η Ντέιβις “παραμένει ελεύθερη να ασκήσει τις Αποστολικές χριστιανικές πεποιθήσεις της, μπορεί να εξακολουθήσει να πηγαίνει στην εκκλησία δύο φορές την εβδομάδα, να συμμετέχει σε Μελέτες Αγίας Γραφής και να λειτουργεί στις γυναίκες τροφίμους στη φυλακή της επαρχίας Rowan”, είπε ο δικαστής Bunning στην απόφαση στις 12 Αυγούστου. “Είναι ακόμα ελεύθερη να πιστεύει ότι ο γάμος είναι μια ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, όπως πολλοί Αμερικανοί κάνουν. Ωστόσο, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις της δεν μπορούν να την απαλλάξουν από την άσκηση των καθηκόντων που πήρε όρκο να αποδώσει ως υπάλληλος της επαρχίας Rowan.”

Η απόφαση φυλάκισης της Ντέιβις καθώς και οι αντιδράσεις των υπαλλήλων έχουν αρχίσει να εγείρουν ερωτήματα για τη δύναμη των ομοφυλοφιλικών οργανώσεων αλλά και για το κατά πόσο ο γάμος των ομοφυλόφιλων είναι όντως αποδεκτός από την κοινωνία ή τελικά επιβάλλεται από την κρατική εξουσία καταπατώντας άλλα βασικά συνταγματικά δικαιώματα.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications