Πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ θα τιμωρεί μαθητές που λένε ”παράνομοι μετανάστες” στην τάξη
Πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ θα τιμωρεί μαθητές που λένε ”παράνομοι μετανάστες” στην τάξη

Καθηγητές σε ένα πανεπιστήμιο των ΗΠΑ είπαν στους μαθητές ότι κινδυνεύουν να αποτύχουν στις εργασίες τους, ακόμη και στο εξάμηνο τους, εάν χρησιμοποιούν ”προσβλητική” ή ”μισαλλόδοξη” γλώσσα στην τάξη ή στις παρατηρήσεις τους.

Δύο προγράμματα που διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον έχουν θέσει σαφείς περιορισμούς πάνω στη γλώσσα που οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιούν, απαγορεύοντας όρους όπως “Ο Άντρας”, “Έγχρωμοι” και “Παράνομοι / Παράνομοι Αλλοδαποί”.

Οι όροι έχουν απαγορευτεί από ορισμένους καθηγητές με βάση ότι είναι «καταπιεστικοί και μισητοί», σύμφωνα με ένα από τα προγράμματα σπουδών που αναφέρθηκαν από το Campus Reform.

Εφόσον όμως δεν υπάρχει κάποια ανώτερη κρατική ή εκπαιδευτική αρχή που να έχει αποφασίσει ποιοί ακριβώς όροι είναι «καταπιεστικοί και μισητοί» και με ποιά κριτήρια, οι απαγορεύσεις αυτές μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν ως κατάχρηση εξουσίας αφού δεν υπάρχει και κανένα σαφές όριο μέχρι πού μπορούν να φτάσουν στα χέρια του κάθε καθηγητή.

Οι απαγορεύσεις αυτές θα μπορούσαν επίσης να επαναπροσδιορίσουν σε κάποιο επίπεδο κοινής συνείδησης την ορθότητα της υπάρχουσας νομοθεσίας, καθώς ένας παράνομος μετανάστης δεν είναι απαραίτητα κακός άνθρωπος, η παρανομία όμως ως πράξη είναι κάτι κακό. Απαγορεύοντας λοιπόν τον όρο, είναι σα να ”σβήνεις” και την πράξη.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι οι απαγορεύσεις αυτές έχουν φεμινιστικό υπόβαθρο και συνδέονται με την φεμινιστική ρητορική. Οι ”Πολιτικές και Σημειώσεις του Μαθήματος” του πανεπιστημίου ”Γυναίκες και Λαϊκός Πολιτισμός” που διδάσκεται από την καθηγήτρια Selena Lester Breikss διευκρινίζει ότι «γενικεύσεις, στερεότυπα, και υποτιμητική / καταπιεστική γλώσσα δεν είναι αποδεκτά».

“Χρήση ρατσιστικής, σεξιστικής, ομοφοβικής, τρανσφοβικής, ξενοφοβικής, ταξικής, ή γενικά προσβλητικής γλώσσας στην τάξη ή υποβολή του εν λόγω υλικού δεν θα γίνει ανεκτή”, προσθέτει.

Η Breikss απαγορεύει επίσης τη χρήση των λέξεων “αρσενικό και θηλυκό” στο μάθημα. Ένα επιπλέον μάθημα με τίτλο «Εισαγωγή στις Σπουδές Συγκριτικής Ηθικής” που διδάσκεται από την καθηγήτρια Rebecca Fowler αναφέρει επίσης ότι η χρήση ”ακατάλληλης ορολογίας” θα έχει αντίκτυπο στους βαθμούς των μαθητών, ”με την αφαίρεση ενός βαθμού ανά περιστατικό”.

Όροι που περιλαμβάνονται στις κυρώσεις περιλαμβάνουν τα “έγχρωμος”, “ο λευκός άνθρωπος” και ”παράνομοι”. Το κάλεσμα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον ενάντια σε ακατάλληλους όρους ακολουθεί μια απόφαση τόσο από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και το Πανεπιστήμιο του Τενεσί για να ενθαρρύνουν τους μαθητές να χρησιμοποιούν άφυλες αντωνυμίες για τρανσέξουαλ και queer φοιτητές.

Οι καθηγητές κλήθηκαν να ζητήσουν από τους μαθητές με ποιές αντωνυμίες επιθυμούν να τους απευθύνονται, προειδοποιώντας ενάντια σε υποθετικές αντωνυμίες δυαδικού φύλου όπως «αυτός» και «αυτή».

Είναι σχεδόν ξεκάθαρο ότι τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια επιχειρούν έναν επαναπροσδιορισμό της ηθικής και των εννοιών μέσω της γλώσσας, τέτοιες τακτικές όμως μπορεί να οδηγήσουν σε καθεστώτα Οργουελιανού τύπου καθώς το επόμενο βήμα ”συμμόρφωσης” θα είναι ίσως να συλλαμβάνονται όσοι χρησιμοποιούν λέξεις όπως «αυτός», «αυτή» ή «παράνομος».

Στην Ελλάδα δεν έχουμε δει ακόμη επίσημα εφαρμογή τέτοιου είδους απαγορεύσεων, τουλάχιστον στα σχολεία, εκφράσεις όμως σε πνεύμα παρόμοιο με αυτό των Αμερικανικών Πανεπιστημίων όπως ”δεν υπάρχουν λαθραίες ψυχές”, χρησιμοποιούνται συχνά από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους κυρίως αριστερής κατεύθυνσης.

Τυχαίο !!! Ο φασισμός της Αριστεράς ξεκινάει από την γλώσσα.Το αντίθετο του "νόμιμος" είναι "παράνομος".(οχι φυσικα ΚΚΕ -ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΙΟΝΙΑ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΠΟΥ ΤΟ ΨΑΞΑΜΕ ΛΙΓΟ ! ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΕΨΑΞΑΝ ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΚΑΝΕΙΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΝΑΡΧΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ )

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications