Η Μέρκελ ετοιμάζει Grexit και είσοδο της Αλβανίας στην ΕΕ
Η Μέρκελ ετοιμάζει Grexit και είσοδο της Αλβανίας στην ΕΕ

Ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκέλα Μέρκελ αλλάζει ρόλους με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εμφανίζεται ως η σκληρή απέναντι στην Ελλάδα, μιλώντας ανοιχτά πλέον ακόμη και για Grexit, την ίδια ώρα περιοδεύει στα Βαλκάνια και αφήνει ελπίδες για ευρωπαϊκή πορεία στην Αλβανία.

Κι όμως, την ώρα που δηλώνει έτοιμη να ωθήσει την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, διαβεβαιώνει τα κράτη των Βαλκανίων ότι η ευρωπαϊκή τους προοπτική είναι εξασφαλισμένη.

Μία ημέρα έπειτα από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για την χώρα μας και το τελεσίγραφο που έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση, η κυρία Μέρκελ ξεκίνησε διήμερη περιοδεία σε Αλβανία, Σερβία και Βοσνία.

Στο πλαίσιο αυτό η κυρία Μέρκελ είδε το απόγευμα της Τετάρτης τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα και στις δηλώσεις που έκανε, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε μαζί του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην χώρα μας, αλλά όχι και με τόσο καλά λόγια.

Ειδικότερα, αφού μίλησε χαμογελαστή για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, λέγοντας ότι γενικά είναι απαισιόδοξη για την πορεία της χώρας μας.

Σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ, σε αντίθεση με την Αλβανία, «τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πηγαίνουν καλά», ενώ μεταξύ άλλων η καγκελάριος είπε πως η κατάσταση στην χώρα «υποδεικνύει ότι υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα χρέους».

Εκτός από το ελληνικό ζήτημα, όμως, από την Αλβανία η κυρία Μέρκελ ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει καμία τεχνητή καθυστέρηση των διαδικασιών ένταξης τόσο της γειτονικής χώρας, όσο και των υπολοίπων κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.

Διευκρίνισε βέβαια, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των χωρών στην ΕΕ, είναι να καλύπτονται οι όροι που έχουν τεθεί για τη δημόσια διοίκηση και το δικαστικό σύστημα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας επισκέπτεται τις τρεις χώρες προκειμένου να διαπιστώσει την πρόοδο που έχει επιτελεστεί, καθώς και να συζητήσει για οικονομικά και ενεργειακά θέματα. Πριν λίγες ημέρες, η Άγγελα Μέρκελ ενέκρινε ποσό 107.500.000 ευρώ προς την Αλβανία, προκειμένου να επενδυθούν στους τομείς της ενέργειας και της ύδρευσης.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications