Οι ειδικοί προειδοποιούν για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην αμυντική βιομηχανία
Οι ειδικοί προειδοποιούν για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην αμυντική βιομηχανία

Περισσότεροι από χίλιοι εμπειρογνώμονες της τεχνολογίας, επιστήμονες και ερευνητές έχουν γράψει μια επιστολή που προειδοποιεί για τον κίνδυνο πίσω από τη δημιουργία αυτόνομων ή εφοδιασμένα με τεχνητή νοημοσύνη όπλα, αναφέρει το BBC.

Την επιστολή αυτή την έχουν υπογράψει προσωπικότητες από το επιστημονικό κλάδο επίπεδου του Stephen Hawking, οπως ο επιχειρηματίας Elon Musk και συνιδρυτή της Apple Steve Wozniak,μεταξύ άλλων, ο διάσημος καθηγητής και πολιτικός επιστήμονας Νόαμ Τσόμσκι, και απο την Google,ο Demis Hassabis.

Η εν λόγω επιστολή, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Ινστιτούτου «μελλοντικής ζωής»,η οποίο θα παρουσιαστεί στο επόμενο Διεθνές Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης στο Μπουένος Άιρες, προειδοποιεί ότι «άρχισαν τον ανταγωνισμό εξοπλισμών με εντοιχισμένες συσκευές AI(Artificial intelligence) που είναι μια κακή ιδέα,"που θέτει επί τάπητος "ρομπότ δολοφόνους».

Artificial intelligence (AI)
:Ο όρος τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται στον κλάδο της πληροφορικής ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς τα οποία υπονοούν έστω και στοιχειώδη ευφυΐα: μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων, κατανόηση από συμφραζόμενα, επίλυση προβλημάτων κλπ. Ο Τζον Μακάρθι όρισε τον τομέα αυτόν ως «επιστήμη και μεθοδολογία της δημιουργίας νοούντων μηχανών».

Οι ειδικοί ζήτησαν ειδικά την απαγόρευση της χρήσης της AI να χειρίζονται όπλα που ξεφεύγουν "από τον ανθρώπινο έλεγχο".

"Oι περισσότεροι χημικοί και βιολόγοι,δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για την κατασκευή χημικών ή βιολογικών όπλων, οι περισσότεροι ερευνητές AI δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για την κατασκευή τέτοιων όπλων, σε αντίθεση με τους πρώτους που θα αμαυρώσουν τον τομέα τους αν το κάνουν », ο καθηγητής Hawking añaden, ένας από τους υπογράφοντες της επιστολής, όπως ο ίδιος είχε εκφράσει στο παρελθόν σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο BBC , ότι η ακατάλληλη χρήση της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να απειλήσει την ανθρωπότητα.

"Η κοινωνία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο αριθμό υπολογισμών που απαιτούνται για την κοινωνική οικονομική ανάπτυξη, εφαρμογές που σχετίζονται με την υγεία, καθώς και τη συμβολή αυτών των αιτιών τα AI είναι καταπληκτικά," afirmó.Según αυτές οι τεχνολογίες φέρνουν "πολλά πιθανά οφέλη αλλα και επίσης κάποιες ανησυχίες. "

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες απόψεις σχετικά με τo AI, πιο καλοπροαίρετη, όπως στην περίπτωση του Eric Horvitz, επικεφαλής της Microsoft Research και υπογράφων της επιστολής, ο οποίος δημοσίευσε ένα βίντεο στο διαδίκτυο που υπερασπίζεται την έρευνα σχετικά με το AI.

Επιμέλεια ©ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΕΤΟΣ

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications