Θανάσης Βέγγος: Σαν σήμερα πριν 4 χρόνια έφυγε ο καλός μας άνθρωπος [Βίντεο]

Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο το 1927. Κατάγεται από τα Θολάρια της Αιγιάλης από την πλευρά της μητέρας του Ευδοκίας, του γένους Ιωάννη Σμυρνή.

Η γιαγιά του η Μαρουλιώ ήταν πρακτική μαία στα Θολάρια της Αμοργού. Ηταν το μοναχοπαίδι του κυρ Βασίλη και της κυρα-Ευδοκίας που κατάφεραν να δώσουν στον Θανάση μόνο τις εγκύκλιες σπουδές.

Μια ζωή γεμάτη δυσκολίες, πολλή δουλειά, φυλακίσεις λόγω πολιτικών φρονημάτων, απόλυτη αποδοχή από το κοινό, μπόλικο και σπαρταριστό γέλιο, αλλά και μια παιδική, αγνή ψυχή. Αυτή ήταν εν ολίγοις η ζωή του Θανάση Βέγγου. Συν, βεβαίως, η γυναίκα του Ασημίνα Βέγγου και οι δύο γιοι του.

Την περίοδο του εμφύλιου εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Βίωσε τον εξευτελισμό, έμαθε να υπομένει, υιοθέτησε την αξιοπρέπεια ως στάση ζωής και ταυτόχρονα γνώρισε τη συντροφική αλληλεγγύη. Εκεί γνώρισε τον Νίκο Κούνδουρο, μια γνωριμία που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καριέρα του.

Το 1954 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, στην ταινία του σκηνοθέτη Μαγική Πόλις και για τα επόμενα πέντε χρόνια έπαιξε μικρούς ρόλους σε ταινίες που άφησαν εποχή, δείχνοντας το μεγάλο και έμφυτο ταλέντο του.

Έχει παίξει σε 120 κινηματογραφικές ταινίες, σε 52 από τις οποίες ως πρωταγωνιστής και από αυτές έχει σκηνοθετήσει (πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα) επτά ταινίες. Επίσης γύρισε 7 βιντεοταινίες , 2 τηλεταινίες και έχει πάρει μέρος σε 8 τηλεοπτικές σειρές.

Στην δεκαετία του '60 ίδρυσε δική του εταιρεία και παρήγαγε πλήθος ταινιών που τις σκηνοθετούσε ο ίδιος ή ο Ντίνος Κατσουρίδης. Οι ταινίες αυτές δημιούργησαν τον θρύλο του που τον έκαναν τον πρώτο ηθοποιό κωμωδίας του ελληνικού κινηματογράφου.

Έφυγε από την ζωη στις 3 Μαΐου 2011 στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός όπου και νοσηλευόταν.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications