Τη Μ. Πέμπτη οι νεκροί επιστρέφουν σπίτι τους…και αλλα τέτοια κουφά με υπογραφή εκκλησίας!
Τη Μ. Πέμπτη οι νεκροί επιστρέφουν σπίτι τους…και αλλα τέτοια κουφά με υπογραφή εκκλησίας!

«Δεμένη» με παραδόσεις είναι η Μεγάλη Πέμπτη στη Ρουμανία και εκτός από το παραδοσιακό… βάψιμο των αβγών, λέγεται πως… ανοίγουν οι τάφοι και τα πνεύματα των νεκρών επιστρέφουν στο σπίτι τους!

Τη Μεγάλη Πέμπτη ή Joimari, στα χωριά της νότιας επαρχίας του Ολτ, βάζουν φωτιά οι νοικοκυρές σε αποξηραμένα λουλούδια προκειμένου να διώξουν τις Joimarite, κάποιες κακές γυναίκες που καλούν τα πρωινά τις τεμπέλες νοικοκυρές προκειμένου να τις τιμωρήσουν…

Σύμφωνα με την εθνογράφο Κλαούντια Μπάλας τού Μουσείου της επαρχίας Ολτ, τη Μεγάλη Πέμπτη, οι γυναίκες πηγαίνουν στα νεκροταφεία, καθαρίζουν τους τάφους, ανάβουν κεριά και μοιράζουν κούπες με νερό, φαγητό και λουλούδια.

«Υπάρχει μια δοξασία, ότι τα πνεύματα των νεκρών μένουν στα σπίτια τους ως την Κυριακή του Πάσχα και στη συνέχεια επιστρέφουν στους τάφους. Σε ορισμένα χωριά, όπως το Βάλτσελε και το Μπουτσινίσου, θρηνούν τους νεκρούς και ανάβουν φωτιές προκειμένου να μπορέσουν αυτοί να ζεσταθούν, σύμφωνα με την παράδοση», εξηγεί η κ. Μπάλας.

Σε ορισμένα χωριά κοντά στον ποταμό Ολτ, ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης, λίγο πριν από το ξημέρωμα, ομάδες κοριτσιών πηγαίνουν στις όχθες του ποταμού και επιλέγουν ένα μέρος, το οποίο «μαρκάρουν» με λουλούδια και δίπλα του ανάβουν κεριά.

Κάθε κορίτσι, στη συνέχεια γεμίζει έναν κουβά νερό από τον ποταμό, σχηματίζει μ” αυτό έναν σταυρό και λέει: «Ας είναι αυτό για τον … (το όνομα ενός νεκρού μέλους της οικογένειας)».

Τα κορίτσια ρίχνουν έναν κουβά νερό για κάθε νεκρό.
Μάλιστα, σε αυτό το έθιμο συμμετέχουν μόνο παρθένες προκειμένου, σύμφωνα με την εθνογράφο, να φτάσει το νερό στον πεθαμένο…Εκεί που σταματάει η λογική και το πνεύμα αρχίζει η θρησκεία!!

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications