Οι Ρώσοι δίνουν προίκα ή δόλωμα στις ΜΟΜΑ;
Οι Ρώσοι δίνουν προίκα ή δόλωμα στις ΜΟΜΑ;

Στη Μόσχα ο Τσίπρας, στην Αθήνα ο «κόκκινος στρατός»

Γέφυρες για να αποκτήσουν επικοινωνία με τον «έξω κόσμο» αποκομμένα μέρη του τόπου μας, αλλά και για πιο στενή ελληνορωσική συνεργασία. Δρόμους για να κινούνται πιο γρήγορα οι Έλληνες που μένουν στα ακριτικά μέρη της χώρας μας, αλλά και για να μειωθεί η απόσταση Μόσχας – Αθήνας. Λιμάνια που θα δώσουν ασφαλές καταφύγιο σε ψαράδικες βάρκες και θα υποδεχτούν τη νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας. Αυτά φέρνουν οι ΜΟΜΑ.

Το μπαράζ επαφών Ελλάδας – Ρωσίας, που θα κορυφωθεί με την επίσκεψη Τσίπρα – Καμμένου στη Μόσχα στις 9 Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», έχει και μία έκπληξη: το να παραχωρηθούν ρωσικά μηχανήματα στην Αθήνα, με σχετικά μικρό ή ακόμα και καθόλου κόστος πέραν της μεταφοράς τους, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν οι ΜΟΜΑ.

Πρόκειται για μηχανήματα, τα οποία σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητα, έστω και για τα σχετικά μικρά έργα που θα κάνουν, τελικά, οι ΜΟΜΑ, αφού οι δεσμεύσεις της Ελλάδας στην ΕΕ δεν επιτρέπουν την πλήρη αξιοποίησή τους. Να σημειώσουμε πως οι ΜΟΜΑ αναμένεται να «αναστηθούν» περίπου την ίδια περίοδο με το ταξίδι στη Ρωσία.

Η Αθήνα, με τον τρόπο αυτόν, ακόμα και αν, τελικά, πληρώσει κάτι, κερδίζει στο ότι θα κάνει τη δουλειά της, αποκτώντας φορτηγά και μηχανήματα για τα οποία ακόμα και αν υπάρξει κάποια σχετικά μικρή επιβάρυνση, το όποιο κόστος θα γίνει εύκολα αποδεκτό από τους πολίτες, αφού δεν δίνουμε λεφτά για κανόνια, την ώρα που δεν έχουμε βούτυρο.

Από την άλλη, η Ρωσία καταφέρνει να βάλει μετά από πολλά χρόνια, έστω και από το παράθυρο, νέα ρωσικά μέσα σε μια νατοϊκή δύναμη, με το πλεονέκτημα για την Ελλάδα να έγκειται στο ότι, αντίθετα από τα οπλικά συστήματα, δεν θα έχουν μεγάλες ανάγκες υποστήριξης.
Το γεγονός αυτό ικανοποιεί τη Μόσχα που, ακόμα και σε επίπεδο συμβολισμών, θα επιθυμούσε να παρελαύνουν σε εθνικές εορτές και ΜΜΕ π.χ. τα θηριώδη φορτηγά URAL βαμμένα στα χρώματα του ελληνικού στρατού.

Ταυτόχρονα, Μόσχα και Αθήνα, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους, συντηρούν έμπρακτα την «απειλή» προς τη Δύση, που πρόσφατα εξέφρασε και ο Νουριέλ Ρουμπινί ότι, αν τα πράγματα γίνουν ζόρικα για την Ελλάδα, πάντα θα υπάρχει η αγκαλιά της «ρωσικής αρκούδας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ. Τέλος, θα σταλεί μήνυμα, κυρίως, στους Γερμανούς (προνομιακούς προμηθευτές των ΕΔ) ότι η Αθήνα είναι ανοιχτή να κοιτάξει και αλλού για τις προμήθειες των ΕΔ της, κίνηση τακτικής που έχει και… εσωκομματικό όφελος για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού οι «λαφαζανικοί» είναι γνωστό πως θέλουν παντού και πάντα «γέφυρες» με το «ξανθό γένος».

Ναι μεν, αλλά…
Αν και όλα δείχνουν πιθανώς ωφέλιμα και για τις δύο πλευρές, κανένας δεν θα πρέπει να ξεχνά πως οι Ρώσοι, εδώ και πολύ καιρό, ψάχνουν τρόπο να βρουν λιμάνι για τον στόλο τους σε νησί του Αιγαίου. Αν δώσουν κάτι, λοιπόν, μάλλον θα περιμένουν να πάρουν κάτι… Κώστας Αττίας

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications