Μεγάλη διαδικτυακή απάτη στην Ελλάδα, χιλιάδες τα θύματα ως τώρα
Μεγάλη διαδικτυακή απάτη στην Ελλάδα, χιλιάδες τα θύματα ως τώρα

Εξαπάτησαν 50.000 Έλληνες προσφέροντας πάμφθηνες διακοπές

Συνεχώς εμφανίζονται στο διαδίκτυο νέες ιστοσελίδες επιτήδειων που υπόσχονται πάμφθηνες διακοπές, εισπράττουν προκαταβολές και στη συνέχεια εξαφανίζονται.

Σύμφωνα με το... protothema.gr, μέχρι στιγμής έχουν εξαπατηθεί 50.000 Έλληνες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και επώνυμοι Αθηναίοι, μέσα από μία συγκεκριμένη ιστοσελίδα που υπόσχονταν φθηνό κόστος διαμονής σε ανύπαρκτα ξενοδοχεία. Ανάμεσα στα θύματα είναι τηλεοπτικοί αστέρες και επιφανείς πολίτες που έπεσαν στην παγίδα και πλήρωσαν προκαταβολές για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους σε ανύπαρκτα σαλέ της Ελβετίας.

Σε εξευτελιστικές τιμές θα μπορούσε κανείς -σύμφωνα με την συγκεκριμένη ιστοσελίδα- να ενοικιάσει δωμάτια σε τουριστικές - για την εποχή – περιοχές, όπως για παράδειγμα είναι οι περιοχές που βρίσκονται κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα. Επίσης, στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα υπήρχαν πανάκριβα σπίτια και ρετιρέ στην Αθήνα, τα ενοίκια των οποίων είναι απλησίαστα για τον μέσο Έλληνα.

Για παράδειγμα, μια διώροφη μεζονέτα στο Κολωνάκι, η οποία περιέχει από χαμάμ μέχρι και εσωτερική πισίνα και θερμαινόμενα πατώματα, δινόταν προσφορά ημερήσιας ενοικίασης 300 ευρώ, αντί 5.000 ευρώ που ήταν η κανονική τιμή. Το κύκλωμα έδινε προσφορές ενοικίασης για πολυτελή οικήματα από 200 έως 1.000 ευρώ ημερησίως ή το διήμερο. Κανονικά, για τέτοια σπίτια η τιμή ξεκινάει από 5.000 και φθάνει στα 9.000 ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Πως εξαπατούσαν
Σύμφωνα με την Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το κύκλωμα είχε αναρτήσει αγγελίες με απατηλό και παραπλανητικό περιεχόμενο προκειμένου να «ψαρέψει» τα θύματα του και να τους αποσπάσει προκαταβολές αλλά και προσωπικά στοιχεία και οικονομικά δεδομένα.

Το κύκλωμα προέβαινε σε ένα «ηλεκτρονικό ψάρεμα» (phishing) και αποσπούσε προκαταβολές των 100, 200 και 300 ευρώ από τον κάθε ενδιαφερόμενο. Για να είναι πιο πειστικές οι σελίδες αυτές, αναφέρονται στη μεσολάβηση γνωστών επιχειρηματικών ιστοσελίδων ενώ περαιτέρω πληροφορίες στα θύματα τους δίνουν μόνο μέσω email, προφανώς για να μην γίνεται εύκολα ο εντοπισμός τους.

Πως να προστατευτείτε
Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διασταυρώνουν τις πληροφορίες πριν δώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή προκαταβολές σε ανύπαρκτες ιστοσελίδες.

Πιο συγκεκριμένα, συνιστάται:
να διασταυρώνονται τα στοιχεία κάθε αγγελιοδότη, μέσω δεύτερης πηγής ή τηλεφωνικού καταλόγου
να επιβεβαιώνεται η φυσική ύπαρξη των προς ενοικίαση κατοικιών.
Να αξιολογούνται προσεκτικά τα στοιχεία επαφής που δίνονται σε αγγελίες μέσω διαδικτίου και να δίνεται προσοχή όταν δεν αναφέρεται το όνομα της εν λόγω εταιρείας. Αυτό είναι ένδειξη για ψεύτικη αγγελία.

Να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσύνδεσμοι (links) όταν ελέγχονται οι πηγές των διαδικτιακών αγγελιών.

Να δημιουργείται εναλλακτική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ένας άλλος λογαριασμός για όλες τις μη προσωπικές επικοινωνίες.

seleo.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications