Γιατί τα σύννεφα γίνονται μαύρα όταν πρόκειται να βρέξει;
Γιατί τα σύννεφα γίνονται μαύρα όταν πρόκειται να βρέξει;

Τα λευκά σύννεφα που φαίνονται σαν βαμβάκι, είναι η πιο κοινά αν και μπορεί να πάρουν διάφορες αποχρώσεις. Όταν πρόκειται να βρέξει λέμε ότι έρχεται καταιγίδα, όταν παρατηρούμε ότι αποκτούν ένα άσχημο γκρι η σχεδόν μαύρο χρώμα. Αλλά τι ειναι αυτό που τα κάνει να αποκτήσουν αυτό το χρώμα;

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, πρώτα απο ολα πρέπει να πούμε οτι τα σύννεφα δεν σχηματίζονται από υδρατμούς, αλλά απο σωματίδια νερού που απλώς απορροφούν και αντανακλούν το φως, δίνοντάς τους το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα τους,γιατί να αλλάξουν το χρώμα; Αν οι συνθήκες φωτισμού το επιτρέπουν το πάχους, και ή πυκνότητας θα τα σκουρύνει.

Έτσι αν και τα σταγονίδια του νερού αντανακλούν το φως αν το νέφος είναι πυκνό δηλαδή αν είναι βαριά φορτωμένο με νερό, το φως δεν μπορεί να διεισδύσει και θα τα δούμε μαύρα. Αντίθετα όταν το σύννεφο μεταφέρει λίγο νερό αυτά τα μικροσκοπικά σταγονίδια νερού έχουν κενά μεταξύ των σωματιδίων και περνάει το φως.

Η πυκνότητα το βασικό ζήτημα
Ως εκ τούτου ένα ενιαία σύννεφο που φαίνεται λευκό επιτρέπει τη διάχυση του φωτός, πράγμα που σημαίνει ότι τα σωματίδια είναι πιο μακριά και ότι η πιθανότητα βροχής είναι πολύ χαμηλή. Βασικά, μπορούμε να πούμε ότι τα σύννεφα είναι μαύρα, επειδή η πυκνότητα τους δεν επιτρέπει το φως να περάσει απο μέσα.

 μαύρα σύννεφα
σύννεφα έτοιμα για βροχή

Η συμπύκνωση των υδρατμών που περιέχουν τα σύννεφα αναγκάζει το νερό σε μια ορισμένη διάμετρο (μεγαλύτερη από 0,5 χιλιοστά.) μαζί με την βαρύτητα να πέσει στο έδαφος, αυτό ειναι η βροχή που λέμε. Για να είμαστε πιο ακριβείς η βροχή πέφτει με ένα ρυθμό που υπερβαίνει τα 3 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, και εξαρτάται κυρίως από τη θερμοκρασία την υγρασία και ατμοσφαιρική πίεση.

©ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΕΤΟΣ

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications