Υπάρχει η μόρα; Σύμφωνα με τις περιγραφές είναι μία γυναίκα μαυροφορεμένη!!
Υπάρχει η μόρα;

Η λέξη μόρα είναι σλαβική και σημαίνει ερωμένη, πολύ πιστεύουν ότι η καταγωγή της είναι ελληνική και προέρχεται από την "Μορμώ" το θηλυκό μυθολογικό τέρας με το οποίο φόβιζαν τα παιδία οι αρχαίοι. Ούτος ή άλλως η Μόρα είναι ένας από τους πιο αμφιλεγόμενούς μύθους του οποίου η ιστορία χάνεται στο βάθος των αιώνων. Παρόλα αυτά αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν πως η Μόρα δεν είναι μύθος παρά μια ζωντανή πραγματικότητα.

Μπαίνοντας στο θέμα, τι είναι τελικά η Μόρα (ή Μορούζι);
Η Μόρα είναι ένα ανεξάρτητο πνεύμα. Σύμφωνα με τις περιγραφές είναι μία γυναίκα μαυροφορεμένη, η οποία εμφανίζεται στον ύπνο κάποιου συνήθως όταν κοιμάται ανάσκελα, του κρατάει τα χέρια και προσπαθεί να του πάρει την ανάσα.

Για την ακρίβεια, δεν μπορείς να κουνήσεις ούτε το μικρό σου δαχτυλάκι και ο πόνος στο στήθος σου όπου κάθεται, σου κόβει την ανάσα σε σημείο που αισθάνεσαι ότι αργοπεθαίνεις και όντως αργοπεθαίνεις, εκτός αν την νικήσεις. Αν την γλιτώσεις, για τις επόμενες περίπου 3 μέρες εξακολουθείς να αισθάνεσαι έναν αρκετά ενοχλητικό οξύ πόνο στο στήθος και δεν μπορείς να πάρεις βαθιά ανάσα. Από τα λεγόμενα ανθρώπων που έχουν σπάσει τα πλευρά τους, υποθέτω ότι το συναίσθημα είναι παρόμοιο.

Εμφανίζεται με πολλές μορφές η πιο συνηθισμένη είναι αυτή της άσχημης γριάς, αλλά πολύ είναι αυτοί που την έχουν δει σαν όμορφη κοπέλα ή ακόμα και με την μορφή φωτεινής σφαίρας ή μικροσκοπικού νάνου κ.α.

Η Μόρα φοράει ένα μαύρο σκουφάκι, ο μύθος λεει πως όποιος καταφέρει να της το πάρει θα έχει τρεις ευχές (κάτι παρόμοιο με τον μύθο των Νεράιδων), στην περίπτωση που η Μόρα καταφέρει να του το ξαναπάρει πίσω τότε αυτός πεθαίνει. Από όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα μόνο ένας είχε καταφέρει να της πάρει το σκουφάκι, η ευχή του ήταν, η Μόρα να γίνει πραγματική γυναίκα. Έτσι κι έγινε, αυτός παντρεύτηκε αυτή την γυναίκα και έκανε παιδία μαζί της. Φρόντισε να κρύψει το σκουφάκι κάπου πολύ καλά. Ώσπου μια μέρα η Μόρα ξαναβρίσκει το σκουφάκι της και μετά εξαφανίστηκε πάλι.

Λίγα λόγια για τον μύθο.
Μία εκδοχή είναι ότι η Μόρα είναι η Λίλιθ (Lilith) η πρώτη γυναίκα του Αδάμ, ή μια από της τρεις κόρες της. Όπως αναφέρουν τα γνωστικά κείμενα και τα απόκρυφα της Παλαιάς Διαθήκης η Λίλιθ αποχώρισε από τον Παράδεισο για δύο πιθανούς λόγους:

1- Ήταν εκείνη που μύησε τον Αδάμ (μετά από προτροπή του Σατανά) στην απόλαυση του σεξ. Ήταν δηλαδή εκείνη που του δίδαξε ότι το σεξ δεν είναι μόνο για αναπαραγωγή αλλά και για ευχαρίστηση και αυτό εξόργισε τον Θεό και την εξόρισε. 2- Ο Αδάμ προσπάθησε να βιάσει την Λίλιθ, κι εκείνη τρομαγμένη έφυγε από τον Παράδεισο.

Ο Αδάμ, λυπήθηκε για την φυγή της Λίλιθ και ζήτησε από τον Θεό να του τηνφέρει πίσω. Εκείνος έστειλε τους 3 αγγέλους να την βρούν και να την φέρουν πίσω, όπου την βρήκαν κάπου στην Μεσοποταμία. Την παρακάλεσαν επανειλημμένα να επιστρέψει αλλά εκείνη αρνήθηκε. Τους είπε επίσης ότι για τους αιώνες των αιώνων, θα επισκέπτεται τα μικρά παιδιά στον ύπνο τους και θα τα πνίγει, για να εκδικηθεί. Οργισμένοι οι άγγελοι, την απείλησαν ότι θα ξεσηκώσουν την θάλασσα να την πνίξουν. Η Λίλιθ άρχισε να κλαίει και να τους παρακαλάει να την λυπηθούν. Όντως οι άγγελοι υπέκυψαν στα παρακάλια της και εκείνη για «ανταμοιβή» ορκίστηκε ότι δεν θα πειράζει τα παιδιά που θα έχουν τα ονόματα των 3 αυτών αγγέλων γραμμένα πάνω στην κούνια τους (εξ'' ου και το χαρτί/περγαμηνή).

Τώρα, γιατί την άφησαν να φύγει παρόλο που δεν πήρε τον λόγο της πίσω (ότι δηλαδή θα εκδικηθεί), είναι ένα ερώτημα χωρίς απάντηση. Αλλά η Βίβλος βρίθει από τέτοια ερωτήματα έτσι κι αλλιώς. Για να ολοκληρώσω την ιστορία, στην συνέχεια λέγεται ότι ο Σατανάς την έκανε γυναίκα του και αρχόντισσα όλων των σκοτεινών υπάρξεων. Λέγεται επίσης ότι η Λίλιθ είναι και το πρώτο Βαμπίρ. Από τότε στοιχειώνει τα όνειρα των ανδρών και κάνει έρωτα μαζί τους, επιτίθεται στις έγκυες γυναίκες και τελικά τις σκοτώνει. Σύμφωνα με τα κείμενα εμφανίζεται και αυτή μαυροφορεμένη.

Μία πιο ορθολογική εξήγηση είναι πως η Μώρα είναι "ψυχικός βρικόλακας" δηλαδή μια σκεπτομορφή που δημιουργεί κάποιος και την στέλνει στον ύπνό κάποιου άλλου. Μία μορφή ενέργειας που προσπαθεί να πάρει την ενέργεια του θύματος (ή το αίμα του όπως γνωρίζουμε στις γνωστές ιστορίες με του βρικόλακες) και τελικά το θύμα πεθαίνει. Μία μορφή Voodoo ή κάτι τέτοιο.

Το να προστατευτεί κάποιος από την Μόρα είναι πολύ δύσκολο. Για προστασία υπάρχουν πολλά ξόρκια, αλλά λέγεται ότι το πιο αποτελεσματικό είναι να γράψεις σε ένα χαρτί τα ονόματα των τριών αγγέλων που έστειλε ο Θεός να την καταδιώξουν (την Λίλιθ) όταν έφυγε από τον Παράδεισο, ο Σανβί, ο Σανσαβί και ο Σαμενγκελάφ. Τα ονόματά τους γράφονται κατά προτίμηση σε ενοχιανή ή αγγελικανή γραφή, με καθαγιασμένη πένα σε παρθένα περγαμηνή. Την περγαμηνή την βάζεις πάνω από το κρεβάτι. Υπάρχει και μία προσευχή που σε προστατεύει. Η προσευχή αυτή δεν έχει γραφτεί σε κανένα βιβλίο και η διάδοσή της γίνετε από στόμα σε στόμα εδώ και πολλούς αιώνες. Η προσευχή είναι η εξής:Μόρα - Μόρα κακαβού μέτρα τα στρα τ' ουρανού, την φακή του κιλού, τα βότσαλα της θαλάσσης και τις πέτρες της γης και μετά έλα σε μένα.Tην προσευχή αυτή την λες τρεις φορές όταν πέσεις για ύπνο και ως που να τα μετρήσει όλα αυτά η Μόρα, εσύ έχεις ξυπνήσει.

Πάντως, άπαξ και σε επισκεφτεί, κανένα ξόρκι δεν πρόκειται να πιάσει. Το μόνο που θα σε σώσει είναι το θάρρος και το θράσος. Πρέπει να την κοιτάξεις ίσια στα μάτια και να της δείξεις ότι δεν την φοβάσαι.

Η Μόρα δεν εμφανίζεται μόνο μία φορά αλλά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και για μια ολόκληρη ζωή. Γνωρίζουμε ακόμα ότι το φαινόμενο αυτό είναι κληρονομικό και μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα της ίδια οικογένειας και στους απογόνους τους.

Μύθος ή πραγματικότητα; Κανείς δεν ξέρει. Εκατοντάδες άτομα τα οποία δεν σχετίζονται καθόλου με τον κόσμο του απόκρυφου έχουν αναφέρει παρόμοια περιστατικά σαν αυτό της Μόρα.

Post A Comment:

3 comments

Ανώνυμοςείπε...

Είναι κάποια οντότητα που τρέφεται με ενέργεια. Σε σταμπάρει και σε βάθος χρόνου επιστρέφει ξανά και ξανά. Κάθε φορά που προσπαθείς να απελευθερωθείς, αποτυγχάνεις και η επόμενη προσπάθεια γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Μέχρι που φτάνει κάποια στιγμή, που αντιλαμβάνεσαι πως αν δεν τα καταφέρεις και τώρα δεν θα τα καταφέρεις ποτέ. Αυτό που πιστεύω όμως είναι πως όταν τελικά κατορθώνεις να απελευθερωθείς, είναι όχι γιατί τη "νίκησες", αλλά γιατί σε άφησε. Το γιατί δεν το ξέρω, ίσως γιατί απλά χόρτασε ή ίσως γιατί δεν θέλει να σε σκοτώσει, ώστε να τραφεί απο 'σένα ξανά και ξανά ή και τα δύο. Ένα είναι σίγουρο...θα ξανάρθει.

Ανώνυμοςείπε...

Οταν ο εγκέφαλός σου απορρίψει όλες αυτές τις παπαριές και δεν τις κάνει αποδεκτές τότε δεν σε πειράζει κανείς ουτε στον ύπνο ούτε στο ξύπνιο.
όλα στα ΄΄καρφώνουν΄΄ στο μυαλό είτε μέσω παραδόσεων, είτε μέσω Θρησκείας είτε μέσω πηγών ανάγνωσης κ.λπ.
Αν τα προσπεράσεις σώθηκες. Αν στέκεσαι στην κάθε μ@λακία και δίνεις βάση, περνάς πολύ άσχημα.
Λες να ενδιαφέρει το Σόρο η Μώρα? Η τον Ρόθτσάιλντ? ή κάποιους πλούσιους Έλληνες.
Καμιά Λίλυ μπορεί να τους ενδιαφέρει, αλλά η Λίλιθ δεν νομίζω.

1,61

Ανώνυμοςείπε...

Δυστυχώς αγαπητέ-η, όλα αυτά είναι ενέργεια,είτε καλή είτε κακή, όπως και το σύμπαν.Υπάρχει ενέργεια γενικά ,απλά εμείς η άνθρωποι,πια, δεν την ΄βλέπουμε΄.Και οι πλούσιοι και λοιποί που αναφέρεις, είναι αυτοί οι πρώτοι,και απο αρχαιωτάτων χρόνων, που είχανε τους μελλοντολόγους τους, χαρτορίχτρες τους(ναι χαρτορίχτρες,καλά διαβάζεις),καφετζούδες,ονειρολόγους και οτι αλλο μπορει να αποκαλύψει το μέλλον.Επιπλέον αυτοί πρώτοι και καλύτεροι να κάνουν κακό σε καποιον(πολιτικό-εμπορικό-φυλετικό κ.α. αντίπαλο)για να κερδίσουν έδαφος.Μετά απο αυτά δεν εννοώ οι μικρομεσαίοι,φτωχοι κ.α. όλοι να τρέχουν με λύσσα στις καφετζουδες και στα μαγικά ,ξοδευοντας χρήματα, ή δίνοντας και περιουσίες για να μάθουν το μέλλον, αλλά σίγουρα το να μαθαίνεις μια φορά στα 5 χρόνια το τι μπορεί να σου συμβεί στο μέλλον,δεν είναι κακό,κι αυτό με ενα απλό ποσό.Οχι δεν ξέφυγα απο το θέμα, αλλά δε μπορεί λοιπόν κι εμείς οι απλοί άνθρωποι να μην έχουμε ¨μια¨, μια βοήθεια βρε αδερφέ, και οι πρώτοι που αναφέρεις να πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε όλους ταυτόχρονα! και να παραβγένουν και να προσπερνάνε τα πάντα με υπεροχή σαν να ήταν ευφυείς(παριστάνοντας και τους ευεργέτες)!!!!Ε οχι αγαπητέ,πολλοί απο εμας είχαμε-έχουμε γιαγιάδες (τις δικές μου αγαπουσε-αγαπάει ολο το χωριό)που κουβαλούσανε όλη την γνώση απο δεκάδες χρόνια, χωρίς να είναι τίποτα μάγισες ή οτι αρνητικό μπορείς να φανταστείς.Οχι, δεν είναι πα...ιες. Απλά και εκεί προτείνω μέτρο και σοβαρότητα για να μη βλάψουμε κάποιον και ταυτόχρονα να ελπίζουμε έστω..για κάτι καλύτερο !Οχι αγαπητέ ανώνυμε του 14 Απριλίου 2017,μη βιάζεσαι πότε να συμπεραίνεις και προπάντον να δίνεις ευκαιρίες στους ανθρώπους,μην τους εμποδίζεις. :)

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications