Υποβρύχια που χάθηκαν υπό μυστηριώδεις συνθήκες
Υποβρύχια που χάθηκαν υπό μυστηριώδεις συνθήκες

14η Δεκεμβρίου, 1952 υποβρύχιο U-117 η τελευταία άσκηση του, χάθηκε.
Οι αιτίες δεν έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής. Σοβιετικο diesel-ηλεκτρικό υποβρύχιο επίθεσης κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ανήκει στην σειρά από V- Pike.

14η Δεκεμβρίου, 1952 u-117 ως μέρος των ασκήσεων TU-6 για την προσομοίωση επίθεσης που στοχεύει σε μια ομάδα υποβρυχίων, στις ασκήσεις αυτές λαμβάνουν μέρος έξι υποβρύχια, και το u-117 έπρεπε να τους κατευθύνει προς τα φανταστικά εχθρικά πλοία. Την νύχτα 14 με 15 Δεκεμβρίου, ήταν η τελευταία επικοινωνία εξαφανίστηκε.

Στο πλοίο επέβαιναν 52 μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων 12 αξιωματικοί.Οι αναζητήσεις για το u-117 οι οποίες κράτησαν μέχρι το 1953, δεν απέδωσαν τίποτα.Η αιτία της εξαφάνισης του είναι ακόμη άγνωστη. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, η αιτία θα μπορούσε να είναι βλάβη στους πετρελαιοκινητήρες, έκρηξη κτλ. Ωστόσο, η ακριβής αιτία δεν έχει τεκμηριωθεί.

Thresher βυθίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό
Το πυρηνικό υποβρύχιο "Thresher" των ΗΠΑ βυθίστηκε στον ατλαντικό ωκεανό 9 Απριλίου του 1963. Η μεγαλύτερη καταστροφή υποβρυχίου σε καιρό ειρήνης, σκοτώθηκαν 129 άτομα. Πρωί της 9ης Απριλίου το πλοίο έφυγε από το λιμάνι του Πόρτσμουθ. Τότε υπήρχαν κάποιες αόριστες ενδείξεις ότι υπάρχουν «κάποια προβλήματα».

Μετά από λίγο, ο στρατός των ΗΠΑ δήλωσε ότι το σκάφος είχε εξαφανιστεί και βυθίστηκε. Αιτίες της καταστροφής παραμένουν άγνωστες .Ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Thrasher εξακολουθεί να βρίσκεται κάπου στον πυθμένα του ωκεανού. το 11 Απριλίου του 1963, το Ναυτικό των ΗΠΑ μέτρησε την ραδιενέργεια του νερού εκεί που είχε βυθιστεί.

Ανώτεροι αξιωματικοί των ΗΠΑ τονίζουν ότι ο αντιδραστήρας δεν είναι επικίνδυνος στα βάθη της θάλασσας θα κρυώσει και να αποτρέψει την τήξη του πυρήνα η ενεργή ζώνη είναι περιορισμένη και με ανθεκτικό δοχείο από ανοξείδωτο χάλυβα.

Ντίζελ-ηλεκτρικό υποβρύχιο Pike SCH-216
θεωρείται εξαφανισμένο για πολλά χρόνια,εξαφανίστηκε την 16 ή 17 Φλεβάρη του 1944. Πιστεύεται ότι το υποβρύχιο υπέστη ζημιές, το πλήρωμα του πολεμούσε απελπισμένα προσπαθώντας να ανέλθει στην επιφάνεια. Το καλοκαίρι του 2013 οι ερευνητές το βρήκαν όχι μακριά από την Κριμαία: εμφανίστηκε άθικτο. Κάτω από ποιες συνθήκες βυθίστηκε αυτό το σκάφος δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής.

C-2 Σοβιετικό Ντίζελ-ηλεκτρικό σειράς υποβρυχίων IX
.Πρώτης Ιανουαρίου του 1940, ο διοικητής Captain Sokolov είχε μια σημαντική αποστολή στον Κόλπο της Βοσνίας. 3 Ιαν 1940 ήταν το τελευταίο σήμα που έλαβαν από P-2. Η μοίρα του και η τύχη των 50 μελών του πληρώματος δεν είναι γνωστά.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, το υποβρύχιο είχε πέσει σε ναρκοπέδιο στην Φινλανδία στο Ost κοντά σε ένα φάρο στο νησί Merket. Μέχρι πρόσφατα ήταν καταγραμμένο ως αγνοούμενο η τοποθεσία ήταν άγνωστη. το καλοκαίρι του 2009, μια ομάδα Σουηδών δυτών ανακοίνωσε επίσημα την ανακάλυψη ενός σοβιετικού υποβρυχίου S-2. Ο φαροφύλακας στο νησί ο Merket Ackerman μάλλον θα είχε δει την καταστροφή του C-2, ο εγγονός του ο οIngwald, λέει ότι του είχε πει: Υπάρχουν Ρώσοι εδώ.

U-209 - Γερμανικό υποβρύχιο τύπου VIIC Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Το σκάφος ξεκίνησε στις 28 Αυγούστου του 1941.Κάτω από την εντολή του υπολοχαγού-διοικητή Henry Brodd ήταν μέρος του «λύκος», που Βύθισαν τέσσερα πλοία του εχθρού.
Το U-209 χάθηκε τον Μάιο του 1943. Μέχρι τον Οκτώβριο του 1991 οι ιστορικοί πίστευαν ότι η αιτία του χαμού του ήταν μια επίθεση της βρετανικής φρεγάτας HMS Jed . Στη συνέχεια, όμως, αποδείχθηκε ότι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης ήταν να σκοτωθεί το πλήρωμα του υποβρύχιου U-954. Αιτία του χαμού του U-209 παραμένει άγνωστο μέχρι τώρα.

Κουρσκ K-141 - το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο
Το σκάφος Καθελκύθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1994. Από το 1995 έως το 2000, ήταν μέρος του ρωσικού Βορείου Στόλου.

Το Κουρσκ, του οποίου το πλήρες όνομα είναι Атомная подводная лодка στα ρωσικά, ήταν ένα υποβρύχιο της Επιχείρησης 949A Антей (Αντέι, )αλλά και επίσης γνωστό σύμφωνα με το όνομά αναφοράς του στο ΝΑΤΟ, ως υποβρύχιο Oscar II class. Το Κουρσκ πήρε το όνομά του από τη Ρωσική πόλη του Κουρσκ στην οποία έλαβε χώρα το 1943 η μάχη του Κουρσκ, η μεγαλύτερη μάχη τεθωρακισμένων στην ιστορία, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήταν ένα από τα πρώτα σκάφη που ναυπηγήθηκαν μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, βρισκόταν στη θάλασσα για πραγματοποίηση άσκησης εκτόξευσης εικονικών τορπιλών στο Πιότρ Βελίκιι, ένα καταδρομικό κλάσης Κίροφ. Τις πρωινές ώρες της 12ης Αυγούστου του 2000, πύραυλοι Κρουζ εκτοξεύτηκαν από το υποβρύχιο σύμφωνα με τον τότε Ρώσο Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ίγκορ Σεργκέιεβ και αναμενόταν αναφορά στις 18:00 ώρα Ρωσίας, αλλά η επαφή υποβρυχίου με το αρχηγείο των επιχειρήσεων της άσκησης δεν έγινε ποτέ.

Λίγες ώρες νωρίτερα όμως στις 07:44 ώρα Ρωσίας, σεισμογράφοι στη Νορβηγία κατέγραψαν δύο δονήσεις έντασης 2,2 Ρίχτερ και 4,2 Ρίχτερ αντίστοιχα, με χρονική διαφορά μεταξύ τους 2 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα. Το σκάφος βυθίστηκε στα 108 μέτρα, περίπου 135 χιλιόμετρα ανοιχτά του Σεβέρομορσκ, στην περιοχή με συντεταγμένες 69° 40′ 0″ N 37° 35′ 0″ E. Στις 18:00 ώρα Ρωσίας και εφόσον το υποβρύχιο δεν είχε δώσει αναφορά για την έκβαση της αποστολής του, όπως ήταν προκαθορισμένο, λήφθηκαν μέτρα ετοιμότητας των δυνάμεων διάσωσης και σκάφη έσπευσαν να εντοπίσουν το υποβρύχιο. Στις 13 Αυγούστου το υποβρύχιο εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε από Ρωσικά σκάφη στις 18:40 ώρα Ρωσίας

Την 15η Αυγούστου ημέρα Τρίτη, η Ρωσία ξεκίνησε, χωρίς τη συνδρομή άλλων χωρών που προσφέρονταν, επιχείρηση διάσωσης για τους 118 επιβαίνοντες στο Κουρσκ. Τελικά η Ρωσική επιχείρηση διάσωσης απέτυχε εξ αιτίας ισχυρών υποθαλάσσιων ρευμάτων και των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν στη Θάλασσα του Μπάρεντς και έτσι το Ρωσικό καταδύσιμο σκάφος δεν προσέγγισε το καθηλωμένο υποβρύχιο.

Τελικά στις 16 Αυγούστου 2000 και ημέρα Τετάρτη, η Ρωσία ζητάει επίσημα τη συνδρομή του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας για τη διάσωση και το Βρετανικό υποβρύχιο διάσωσης LR5 μαζί με πλήρωμα, καθώς και το πλοίο Seaway Eagle με Νορβηγούς δύτες σπεύδουν στο σημείο όπου έχει εντοπιστεί το Κουρσκ και φτάνουν το Σάββατο 19 Αυγούστου 2000, ενώ την προηγούμενη ημέρα έχουν σημειωθεί δύο ισχυρές εκρήξεις στο καθηλωμένο υποβρύχιο.

Στις 21 Αυγούστου Νορβηγοί δύτες καταφέρνουν να ανοίξουν μία εξωτερική καταπακτή στο Κουρσκ και μερικές ώρες αργότερα ανοίγεται και μία εσωτερική. Η εσωτερική καμπίνα βρίσκεται πλημμυρισμένη και οι διασώστες συμπεραίνουν πως όλα τα μέλη του πληρώματος είναι νεκρά γεγονός που ανακοινώνεται από το Ρωσικό Ναυτικό την ίδια μέρα.

Όλα τα 118 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, το σκάφος βυθίστηκε λόγω έκρηξης στον σωλήνα τορπιλών 4. Η αιτία της έκρηξης ήταν διαρροή συστατικών του καυσίμου της τορπίλης. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί εξακολουθούν να μην συμφωνούν με αυτήν την έκδοση. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το σκάφος θα μπορούσε να είχε δεχθεί επίθεση από τορπίλη ή νάρκη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

AETOS NEWS

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications