Τι είναι ο  χρυσός δίσκος του voyager για ποιους έστειλαν  το αρχαίο ελληνικό μήνυμα;

Ο όρος χρυσός δίσκος του Βόγιατζερ αναφέρεται σε δυο όμοιους δίσκους δεδομένων με ήχους και εικόνες από την Γη.

Είναι προσαρμοσμένοι στα δυο διαστημικά σκάφη Βόγιατζερ 1 και Βόγιατζερ 2 που εκτοξεύθηκαν το 1977 με προορισμό τους εξωτερικούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και κατόπιν το πέραν αυτών στο διάστημα.

Στην αγγλική ορολογία ονομάζονται «Sounds of Earth». Το περιεχόμενο του δίσκου καθορίστηκε από μία επιτροπή της NASA

Με πρόεδρο τον Καρλ Σάγκαν, στο Πανεπιστήμιο του Cornell.Ο χρυσός δίσκος του Βόγιατζερ υλοποιεί την αέναη αναζήτηση του ανθρώπινου γένους, αν μη τι άλλο, κάποιας συγγενείς στο αχανές διάστημα.

Απευθύνονται σε άγνωστο παραλήπτη, και αν υποθέσουμε ότι η διάρκεια ζωής του θα είναι γύρω στα 500 εκατομμύρια χρόνια, ίσως να μην μάθουμε ποτέ εάν εκπλήρωσαν τον σκοπό τους. Ένα παρόμοιο μήνυμα είχε τοποθετηθεί και παλαιότερα στα Pioneers 10 και Pioneers 11.

Η μια άποψη αυτή, και η άλλη ότι ειναι καθαρά μήνυμα σε κάποιους!!!

Ο καθεαυτού δίσκος είναι καλυμμένος με προστατευτική εξωτερική θήκη (Golden Record Cover), η οποία περιέχει ένα απλό εγχειρίδιο χρήσης, με τον τρόπο δηλαδή που μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε το περιεχόμενό του.

Οι απαραίτητα βοηθητικές πληροφορίες είναι κωδικοποιημένες στο δυαδικό σύστημα και απεικονίσεων. Πέρα από αυτό απεικονίζεται η τοποθεσία του πλανήτη μας στο διάστημα.

Ο δίσκος είναι επίχρυσος με χάλκινο πυρήνα και έχει διάμετρο 30 εκατοστών. Το αρχείο δεδομένων είναι χαραγμένο κυκλικά πάνω στην επιφάνεια του δίσκου. Το ίχνος αυτό αρχίζει με 150 απλά κωδικοποιημένες εικόνες από τη Γη.

Μετά ακολουθεί ηχογραφημένο υλικό, μεταξύ άλλων και χαιρετιστήριες προσφωνήσεις σε 55 διαφορετικές γλώσσες, φυσικοί ήχοι (άνεμος, βροντή) και ήχοι ζώων. Στην συνέχεια ακολουθεί ένα μουσικό πρόγραμμα 90 λεπτών.

Ο ελληνικός χαιρετισμός που ταξιδεύει στα βάθη του διαστήματος τα τελευταία 42 χρόνια

Το (αρχαίο) ελληνικό χαιρετιστήριο μήνυμα είναι (με ερασμιακή προφορά): «Οἵτινές ποτ' ἔστε χαίρετε! Εἰρηνικῶς πρὸς φίλους ἐληλύθαμεν φίλοι.»

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications