ΙΝΚΑ: «Δεν καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής – Απλά αλλάζει όνομα και ενσωματώνεται στους λογαριασμούς

>

Η συνέχεια της «ηλεκτρικής τραγωδίας» περιμένει τους Έλληνες πολίτες όπως αποκάλυψε ο δικηγόρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Αλέξης Αλεξόπουλος αφού η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής που γονάτισε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τελικά δεν καταργείται από 1ης Αυγούστου, ούτε αναστέλλεται, απλά αλλάζει όνομα!

Αντί να την καταργήσουν, την απαλείφουν εικονικά από τα τιμολόγια, ενσωματώνοντας την στα κυμαινόμενα τιμολόγια που θα αλλάζουν χρεώσεις ανά μήνα!

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Αλεξόπουλος δήλωσε πως:

«Η χρέωση θα μπαίνει κανονικά… θα δίνει το δικαίωμα στους προμηθευτές να αλλάζουν τις τιμές κατά το δοκούν και να το βάζουν σύμφωνα με το άρθρο 2 της τροπολογίας κάτω από την αιτιολογία χρέωση προμήθειας ενέργειας. Δηλαδή του αλλάζουμε όνομα. Θα είναι τα ίδια νούμερα. Βαφτίσαμε το κρέας ψάρι, αυτό γίνεται».

Και πρόσθεσε τα εξής απίστευτα: «Δηλαδή, άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Ο καταναλωτής δεν θα μπορεί να ξέρει, ούτε να ελέγξει πόσο θα χρεώνεται. Η τροπολογία αυτή παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το ενωσιακό δίκαιο γιατί αναφέρει ότι ο προμηθευτής δεν έχει καν υποχρέωση να ειδοποιεί τον καταναλωτή για τις όποιες αυξήσεις θα του βάζει. Η μόνη υποχρέωση του προμηθευτή – κατά την τροπολογία – θα είναι να αναρτά στον ιστότοπό του το πόση θα είναι η χρέωση που θα βάζει».

Δηλαδή όχι απλά θα συνεχίσει να χρεώνεται ο πολίτης με την ληστρική ρήτρα, άλλα δεν θα μπορεί να ενημερώνεται καν για το πώς προκύπτουν τα ποσά που θα του χρεώνουν οι προμηθευτές.

Ακόμα και τα υποκοστολογημένα υπερκέρδη των παρόχων στην ενέργεια που υπολογίστηκαν με εξαιρετικά αμφίβολες μεθόδους, δεν έχουν φορολογηθεί από το κράτος και απολύτως τίποτα δεν έχει επιστραφεί στους καταναλωτές.

Κανένα ουσιαστικό μέτρο ανακούφισης δεν παρέχεται στους πολίτες, διότι η ρήτρα αναπροσαρμογής απλά φεύγει από το τραπέζι και συνεχίζει να υπάρχει «κάτω από το τραπέζι»!

Έτσι λοιπόν οι όποιες (λιγοστές) απώλειες των παρόχων ενέργειας υπάρχουν, θα συνεχίσουν να αναπληρώνονται από κρατικές επιδοτήσεις, δηλαδή και πάλι ζημιωμένο βγαίνει το κρατικό ταμείο, και οι φορολογούμενοι πολίτες.

Αν η κυβέρνηση έχει αντιρρήσεις σε αυτά που καταγγέλλει ο κύριος Αλεξόπουλος τότε να τα διαψεύσει και να δώσει εξηγήσεις τι ακριβώς θα γίνει με την ρήτρα αναπροσαρμογής και αν οι πάροχοι θα μπορούν να αλλάζουν τις τιμές κατά το δοκούν και να το βάζουν σύμφωνα με το άρθρο 2 της τροπολογίας κάτω από την αιτιολογία χρέωση προμήθειας ενέργειας.

Γιατί εκεί είναι το ζουμί και ένα απλό «διαψεύδουμε δεν είναι έτσι» από κυβερνητικά στελέχη δεν μας αρκεί.

Απαιτείται πλήρης εξήγηση με στοιχεία και επιχειρήματα, αν… υπάρχουν.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications