Βασιλακόπουλος για ευλογιά των πιθήκων: «Δεν είναι μεταλλαγμένος ο ιός, έχουμε ήδη εμβόλια»

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο Αττικόν και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε σχετικά, σε τηλεοπτική εκπομπή, νωρίτερα σήμερα το πρωί.

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε αρχικά πως η ευλογιά είναι γνωστή από το 1970 και μεταδίδεται στον άνθρωπο και από άλλα ζώα, κυρίως τρωκτικά, πέραν του πιθήκου. «Οι έχοντες εμβολιαστεί για την ευλογιά, και όχι την ανεμοβλογιά, είναι σε αρκετό ποσοστό προστατευμένοι και από την συγκεκριμένη ευλογιά των πιθήκων» διευκρίνισε.

Επισήμανε πως ανέκαθεν υπήρχαν κρούσματα του ιού στην δυτική Αφρική και όσα εμφανίζονταν εκτός της χώρας συνδέονταν με ταξίδια ενώ ανέφερε ότι «η μετάδοση της νόσου γίνεται μέσω επαφής».

Ο καθηγητής εξήγησε πως ο ιός που ελέγχθηκε στην Πορτογαλία έδειξε πως δεν είναι μεταλλαγμένος και είναι ένας ιός DNA και όχι RNA, όπως ο κορωνοϊός, πράγμα που σημαίνει πως δεν μεταλλάσσεται εύκολα.

Επεσήμανε δε, ότι έχουμε ήδη έτοιμα εμβόλια και εξήγησε πως ο ιός αυτός που κυκλοφορεί είναι της δυτικής Αφρικής και όχι της κεντρικής και γι’ αυτό έχει μικρή θνητότητα.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications