Το σόναρ ενός πλοίου εντόπισε ένα γιγάντιο πλάσμα στο βυθό της λίμνης Λοχ Νες

Όλοι έχουν ακούσει ιστορίες για το τέρας του Λοχ Νες. Αλλά ανεξάρτητα από τους μύθους και τους θρύλους, αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι έχουν γίνει αμέτρητες σοβαρές μελέτες για την ύπαρξη της Nessie. Αλλά ίσως η πιο εκπληκτική μελέτη έλαβε χώρα τη δεκαετία του 1970, όταν η Ακαδημία Εφαρμοσμένων Επιστημών στη Βοστώνη των Η.Π.Α. χρηματοδότησε μια σειρά αποστολών, τα μέλη των οποίων περιλάμβαναν πολλούς τεχνικά έμπειρους ανθρώπους με δεσμούς με το MIT.

Η προσέγγιση της Ακαδημίας ήταν να ετοιμάσει μια «παγίδα» για το τέρας συνδυάζοντας για πρώτη φορά σόναρ και υποβρύχια φωτογραφία. Υπό την καθοδήγηση του Robert H. Rines, ενός δικηγόρου φυσικής, η ομάδα χρησιμοποίησε ένα εξαιρετικά εξελιγμένο σόναρ, που ονομάζεται σόναρ πλευρικής σάρωσης.

Κοντά τοποθέτησαν μια υποβρύχια κάμερα που τραβούσε φωτογραφίες κάθε 45 δευτερόλεπτα, ενώ ένα στροβοσκοπικό φως φώτιζε τα βάθη με ένα έντονο φλας. Και ήταν το 1975, όταν το σόναρ εντόπισε ένα μεγάλο κινούμενο αντικείμενο. Έγινε η καλύτερη απόδειξη ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από απλά ψάρια στα βάθη της λίμνης. Και τώρα, το 2022, ένα σόναρ κατέγραψε ξανά το μυθικό θηρίο.

Ο Τομ Ίνγκραμ, 36 ετών, από το Πόρτσμουθ της Αγγλίας, βρισκόταν σε ένα τουριστικό σκάφος που έπλεε στο Λοχ Νες όταν είπε ότι είδε κάτι «μεγάλο» στο σόναρ, το οποίο οι επιβάτες μπορούν να δουν.

Το κινούμενο αντικείμενο βρισκόταν περίπου 125 μέτρα κάτω από την επιφάνεια και είχε περίπου 9 μέτρα μήκος, και εθεάθη στην ίδια τοποθεσία με μια διαφορετική υποτιθέμενη παρατήρηση του τέρατος πριν από δύο χρόνια. Το στιγμιότυπο οθόνης του σόναρ του Τομ έγινε αποδεκτό από το Επίσημο Μητρώο Παρατηρήσεων Τεράτων του Λοχ Νες ως η δεύτερη παρατήρηση της Νέσι το 2022.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε μια από τις τακτικές κρουαζιέρες από το Fort Augustus της Σκωτίας για να βγάλουμε μερικές πανοραμικές φωτογραφίες της λίμνης όσο είμαστε εδώ», είπε ο Tom στη βρετανική εφημερίδα Daily Mirror . «Περίπου στα μισά , ακριβώς έξω από το Invermoriston, ειδοποιηθήκαμε για ένα περίεργο σχήμα που σχηματίστηκε στο σόναρ.

Στην αρχή, νομίζαμε ότι ήταν μέρος της κρουαζιέρας, κάτι για τους τουρίστες, αλλά γρήγορα έγινε σαφές ότι αυτό που κοιτάζαμε ήταν σε πραγματικό χρόνο και μεγάλο. Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ως «ανοιχτόμυαλο» [για την ύπαρξη της Nessie], φυσικά γνωρίζουμε τον μύθο, αλλά βλέποντας κάτι τόσο μεγάλο στο σόναρ όπως αυτό μας ξάφνιασε»

Χωρίς αμφιβολία, είναι μια εκπληκτική και δύσκολη συνάντηση για να εξηγηθεί, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που η φιγούρα της Nessie εμφανίζεται σε σόναρ. Το 2020, ο καπετάνιος Ronald Mackenzie στο τουριστικό του σκάφος Spirit of Loch Ness κατέγραψε επίσης εντυπωσιακές εικόνες ενός μεγάλου πλάσματος βαθιά στο Loch Ness με το σόναρ του από την ίδια τοποθεσία.

Εκείνη την εποχή λέγονταν ότι ήταν η πιο πειστική απόδειξη της ύπαρξης του τέρατος του Λοχ Νες, με μήκος περίπου 9 μέτρα και σε βάθος 150 μέτρα. Ο ειδικός των σόναρ Κρεγκ Γουάλας περιέγραψε τις εικόνες ως «πολύ περίεργες». Από την πλευρά του, ο ειδικός της Nessie, Steve Feltham, ο οποίος έχει σημειώσει παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη αναζήτηση, ισχυρίστηκε επίσης ότι η εικόνα του σόναρ ήταν η καλύτερη απόδειξη για «κάτι μεγάλο» στο κάτω μέρος της λίμνης.

Μπορείτε να το σκεφτείτε ως ένα μεγάλο ψάρι, ίσως ένα γατόψαρο, ή απλά ένα κούτσουρο στον πυθμένα της λίμνης. Ωστόσο, όλα αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να αποδείξουν κάτι άλλο, την ύπαρξη ενός τεράστιου πλάσματος που κατάφερε να επιβιώσει στο πέρασμα του χρόνου χωρίς να ανακαλυφθεί. Και σίγουρα είναι για το κάλο της, αφού αν αποδειχτεί ότι η Nessie ειναι αληθινή, η επιβίωσή της θα κινδύνευε.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications