Μυστηριώδεις περιπτώσεις σοβαρής φλεγμονής του ήπατος σε παιδιά στη Σκωτία πυροδοτούν φήμες για νέο ιό

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι στη Σκωτία δημοσίευσαν την περασμένη Πέμπτη τα πρώτα αποτελέσματα μιας έρευνας για δεκάδες περίεργες περιπτώσεις σοβαρής φλεγμονής του ήπατος μεταξύ παιδιών της περιοχής.

Οι περιπτώσεις αυτές αναφέρονται τόσο σοβαρές που ορισμένα παιδιά έχουν ήδη υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, ενώ άλλα έχουν αναπτύξει οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Τι έγινε με τα παιδιά της Σκωτίας, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Η έκθεση αναφέρει λεπτομερώς 13 σοβαρές περιπτώσεις, κυρίως σε παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών.

Υποδεικνύεται ότι η περίεργη φλεγμονή του ήπατος στα παιδιά άρχισε να εμφανίζεται στη Σκωτία από τις αρχές του 2022, αλλά σχεδόν όλα τα περιστατικά εμφανίστηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Δεν έχουν καταγραφεί ακόμη θάνατοι. Στο μεταξύ, αυτό φαίνεται να έχει αρχίσει να συμβαίνει και στην Αγγλία. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στην Αγγλία ανέφεραν περίπου 60 ανεξήγητες σοβαρές περιπτώσεις ηπατίτιδας το 2022, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν επίσης σε παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών. Ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις εξελίχθηκαν σε οξεία ηπατική ανεπάρκεια και ορισμένες οδήγησαν επίσης σε μεταμόσχευση ήπατος. Ούτε εδώ υπήρξαν θάνατοι.

Στην έκθεσή τους, αξιωματούχοι της Σκωτίας σημείωσαν ότι είχαν επίσης έρθει σε επαφή με ερευνητές στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, οι οποίοι τώρα ερευνούν τη δική τους ομάδα περιπτώσεων παιδικής ηπατίτιδας (άρα αυτό συμβαίνει όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στις ΗΠΑ ?). Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες.

Οι υπεύθυνοι προσπαθούν να καταλάβουν το συντομότερο τι κρύβεται πίσω από τη μυστηριώδη οξεία ηπατική νόσο. Στις περιπτώσεις που περιγράφηκαν μέχρι τώρα, οι πιο εμφανείς αιτίες είναι οι λοιμώξεις που προκαλούν φλεγμονή του ήπατος. Οι ιοί της ηπατίτιδας (Α έως Ε) αποκλείστηκαν επειδή τα προσβεβλημένα παιδιά ήταν σταθερά αρνητικά για αυτές τις εξετάσεις. Οι ερευνητές επίσης δεν έχουν βρει τρόφιμα, ποτά ή προϊόντα προσωπικής φροντίδας που θα μπορούσαν θεωρητικά να εξηγήσουν τη φύση της μόλυνσης. Δεν υπάρχουν σαφείς συνδέσεις μεταξύ όλων των περιπτώσεων, και επίσης δεν υπάρχει σχέση με ταξίδια σε άλλες χώρες. Οι ερευνητές δεν είδαν επίσης οριστικά στοιχεία για βακτηριακή λοίμωξη.

Μερικά παιδιά έχουν βρεθεί θετικά σε λοίμωξη από αδενοϊό. Για παράδειγμα, πέντε στα 13 παιδιά στη Σκωτία βρέθηκαν θετικά στον αδενοϊό - δύο επιχρίσματα από το λαιμό, δύο εξετάσεις αίματος και ένα δείγμα κοπράνων. Και, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας στη Σκωτία που επικοινώνησαν με ερευνητές του CDC, η συστάδα ανεξήγητων περιπτώσεων ηπατίτιδας στις ΗΠΑ συνδέεται επίσης με λοιμώξεις από αδενοϊό.

Οι αδενοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που κυκλοφορούν ευρέως και συχνά σχετίζονται με λοιμώξεις του αναπνευστικού και των οφθαλμών. Ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των γαστρεντερικών και διάσπαρτων λοιμώξεων. Οι αδενοϊοί είναι γνωστό ότι προκαλούν σοβαρή ηπατίτιδα στα παιδιά, αλλά σπάνια σε εκείνα που δεν είναι ανοσοκατεσταλμένα. Οι αξιωματούχοι σημειώνουν δύο πιθανότητες εάν ένας αδενοϊός βρίσκεται πίσω από τις οξείες περιπτώσεις: ένας νέος αδενοϊός έχει εξελιχθεί για να προκαλέσει σοβαρή ηπατική βλάβη ή μια υπάρχουσα παραλλαγή που κυκλοφορεί συνήθως στα παιδιά προκαλεί σοβαρή ασθένεια επειδή δεν έχουν προηγουμένως εκτεθεί σε αδενοϊούς και είναι ανοσολογικά αφελείς.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας νέος ή ακόμη άγνωστος ιός», έγραψαν οι αξιωματούχοι. Ενώ οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνά τους, η οποία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια, οι υγειονομικοί υπάλληλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιούν τους γιατρούς να προσέχουν παιδιά με συμπτώματα ηπατίτιδας όπως σκούρα ούρα, ωχρά κόπρανα, ίκτερο, φαγούρα στο δέρμα, ναυτία, έμετο και λήθαργο.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications