SMS μεταξύ Μπουρλά και Ούρσουλας για τα δις ευρώ αγοράς των εμβολίων

Σάλος έχει ξεσπάσει από την αποκάλυψη ότι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντάλλαζε προσωπικά μηνύματα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά. τα οποία αφορούσαν την αγορά των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Οι βοηθοί της ακατανόμαστης προέδρου και «φίλης» του Κυριάκου Μητσοτάκη, επικρίνονται έντονα στην απόφαση από την Έμιλι Ο’ Ράιλι, την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, για τον χειρισμό των αιτημάτων για δημοσίευση των μηνυμάτων που αποστέλλονται κατά τις διαπραγματεύσεις για την αγορά εμβολίων.

Η Διαμεσολαβήτρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρήκε την Παρασκευή το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ υπεύθυνο για «κακοδιοίκηση» αφού δεν παρείχε πρόσβαση σε μηνύματα κειμένου μεταξύ του προέδρου του και του διευθύνοντος συμβούλου της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer σχετικά με αγορές εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Κατά συνέπεια, η Διαμεσολαβήτρια Emily O’Reilly συνέστησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να κάνει μια πιο εκτεταμένη αναζήτηση για τα σχετικά μηνύματα».

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, μια είδηση ​​που δημοσιεύτηκε από τους New York Times αποκάλυψε ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπούρλα είχαν ανταλλάξει μηνύματα κειμένου και κλήσεις σχετικά με προμήθειες εμβολίων για χώρες της ΕΕ.

Στη συνέχεια, ένας δημοσιογράφος ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσβαση στα γραπτά μηνύματα και σε άλλα έγγραφα, αλλά η εκτελεστική εξουσία δεν παρείχε κανένα κείμενο.

Σύμφωνα με την έρευνα της Διαμεσολαβήτριας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζήτησε ξεκάθαρα το υπουργικό συμβούλιο της φον ντερ Λάιεν να αναζητήσει τα γραπτά μηνύματα.

Από πλευράς της η Έμιλι Ο’Ράιλι τονίζει ότι «τα SMS εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα» και ότι «το κοινό μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά, αν αφορούν το έργο του θεσμού». Η ίδια μάλιστα καταδικάζει την αντίδραση της Κομισιόν: «Δεν έγινε καμία προσπάθεια για να διαπιστωθεί αν αυτά τα μηνύματα υπάρχουν. Ο τρόπος αυτός ενέργειας δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σχετικά με τη διαφάνεια» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αξιολογήσει αν πληρούν τα κριτήρια, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόσβαση στα έγγραφα, ώστε να δημοσιευθούν».

Η επιτροπή πρέπει να στείλει απάντηση στην Διαμεσολαβήτρια πριν από τις 26 Απριλίου και είπε ότι θα απαντήσει σε εύθετο χρόνο.Η κρίση του κορωνοϊού έχει ρίξει φως στην έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια μεταξύ της ΕΕ και μεγάλων φαρμακευτικών ομίλων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε εντολή από τα κράτη μέλη να οργανώσει την κοινή προμήθεια εμβολίων κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού και οδήγησε τις διαπραγματεύσεις με τους κατασκευαστές.

Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να πει πόσα πλήρωσε για τα δισεκατομμύρια δόσεις που εξασφάλισε, υποστηρίζοντας ότι τα συμβόλαια προστατεύονται για λόγους εμπιστευτικότητας.

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι νομοθέτες της ΕΕ ψήφισαν ένα ψήφισμα με το οποίο ζητούν τη θέσπιση νομοθεσίας που θα καθιστά πιο διαφανή την αγορά και τη διανομή των εμβολίων για τον COVID-19.

«Η πρόσβαση στα έγγραφα της ΕΕ είναι θεμελιώδες δικαίωμα», είπε ο O’Reilly. «Ενώ αυτό είναι ένα περίπλοκο ζήτημα για πολλούς λόγους, oι διοικητικές πρακτικές της ΕΕ θα πρέπει να εξελίσσονται και να αναπτύσσονται με την εποχή που ζούμε και τις σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιούμε για να επικοινωνούμε».

Η Φον ντερ Λάιεν, η οποία ήταν υπουργός Άμυνας της Γερμανίας πριν μετακομίσει στις Βρυξέλλες, βυθίστηκε σε ένα παρόμοιο σκάνδαλο λίγο μετά την αναχώρησή της από το Βερολίνο για τις Βρυξέλλες το 2019. Αρνήθηκε ότι είχε κάτι να κρύψει αφού αποκαλύφθηκε ότι τα αρχεία από το ένα από τα δύο κινητά τηλέφωνα της που αναζητούνταν από μια γερμανική κοινοβουλευτική επιτροπή είχαν σβηστεί.

Η επιτροπή διερεύνησε εάν επικερδείς αμυντικές συμβάσεις ανατέθηκαν σε εξωτερικούς συμβούλους χωρίς επίβλεψη και εάν κρύβονταν προσωπικές διασυνδέσεις πίσω από αυτές τις συμφωνίες.

Η ίδια, παρότι αργότερα απαλλάχθηκε από την ευθύνη, παραδέχτηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο το 2018 ότι η «αμέλεια από καταπονημένους υπαλλήλους» είχε οδηγήσει σε «λάθη» κατά τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο.

Η Pfizer έχει υπογράψει πολλαπλές συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εμβόλιο της. Η πιο πρόσφατη «καπάρωσε» επιπλέον 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις, σε υψηλότερη τιμή από ό,τι είχε οριστεί προηγουμένως, που θα παραδοθούν μεταξύ των τελών του 2021 και του 2023 μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Η Επιτροπή έχει επικριθεί για τις υψηλές τιμές που διαπραγματεύτηκαν για τα εμβόλια mRNA Covid, με μια ανάλυση να δείχνει ότι η ΕΕ πλήρωσε 31 δισεκατομμύρια ευρώ πάνω από το κόστος παραγωγής. Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε την Παρασκευή ότι δεν είχαν να κάνουν κανένα σχόλιο μέχρι να δοθεί η επίσημη απάντησή τους στα πορίσματα στην Διαμεσολαβήτρια.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications