Ένας ρωσικός πύραυλος είναι καθηλωμένος σε χαμηλή τροχιά και θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη ανά πάσα στιγμή

Ένας ρωσικός πύραυλος έχει παγιδευτεί σε τροχιά αφού υπέστη δυσλειτουργία στον κινητήρα του και θα μπορούσε να επιστρέψει για να συντριβεί στην επιφάνεια της Γης.

Η Roscosmos, η κρατική διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας, εκτόξευσε τον πύραυλο Angara A5 ως μέρος επίδειξης την περασμένη Δευτέρα.

Ο στόχος ήταν να φτάσει στο λεγόμενο «διαστημικό νεκροταφείο». Ωστόσο, προτού ο πύραυλος φτάσει στον τελικό του προορισμό, ο κινητήρας του στο πάνω στάδιο απέτυχε δύο δευτερόλεπτα μετά τη δεύτερη εκτόξευση.

Αυτό άφησε τον πύραυλο και το φανταστικό ωφέλιμο φορτίο του να εγκλωβιστεί σε πολύ χαμηλή τροχιά της Γης. Ο Angara είναι στην πραγματικότητα τόσο χαμηλά που αναμένεται τώρα να υποστεί ανεξέλεγκτη επανείσοδο, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς. Ο Jonathan McDowell, ένας αστροφυσικός στο Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, έγραψε στο Twitter ότι η μάζα και το ωφέλιμο φορτίο του πυραύλου ζυγίζουν "περίπου τέσσερις τόνους" συνολικά "έτσι μερικά κομμάτια θα μπορούσαν να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης".

Αυτό μοιάζει πολύ με αυτό που συνέβη τον περασμένο Μάιο με τον πύραυλο Long March 5B της Κίνας που έπεσε πίσω στη Γη σε μια ανεξέλεγκτη κάθοδο.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση του κινεζικού πυραύλου ζύγιζε 22,5 τόνους - πολύ μεγαλύτερο από τον ρωσικό.

Ενώ το Angara είναι πιθανό να καεί και γίνει μικρότερα κομμάτια, εξακολουθεί να είναι αρκετά ενοχλητικό γεγονός. Επιπλέον, είναι περισσότερο από αρκετό για να αναζωπυρώσει το άγχος ότι μέρος ενός τεράστιου πυραύλου μπορεί να πέσει σε κατοικήσιμες περιοχές .

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications